Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Cihazın yüzde 80'i hacker'ların tehdidinde - Teknoloji Haberleri
        1

        Android dünyasının vazgeçilmezlerinden birisi olan root yetkisi, ilk Android sürümünden bu yana kullanıcıların Android işletim sistemi üzerinde çok daha özgür olmasını sağlıyor.

        2

        Çeşitli kısıtlamalardan kurtulmak veya sistemsel bazı özellikleri değiştirmek isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilen root yetkisi, bazen sistem üzerinde güvenlik açıklarına da sebep olabiliyor.

        3

        Google bu tarz durumlardan kullanıcının göreceği zararları minimuma düşürmek için SafetyNet isimli bir API kullanıyor. Geliştiriciler tarafından da kullanılabilen bu API sayesinde cihazdaki root yetkisi uygulamalar tarafından sorgulanabiliyor.

        4

        Bu durum çoğu zaman root yetkisine sahip olan cihazların çeşitli uygulamalara girememesine neden oluyordu. Android'in yeni kozlarından birisi olan Android Pay dahi root yetkisine sahip Android cihazlarda çalışmıyordu.

        5

        Fakat artık can sıkıcı olan bu durum için somut ve kalıcı bir çözüm mevcut. Root dünyasının en tanınan isimlerinden birisi olan Chainfire akıllı telefonunuzun root yetkisine sahip olup olmadığı bilgisini gizleyen bir uygulama yazmayı başardı. SuHide isimli uygulama, SafetyNet isimli API nedeniyle yaşanan engellemelere karşı koyabilen bir algoritmaya sahip ve herhangi bir ayara veya özelleştirmeye ihtiyaç olmadan aktifleşebiliyor.

        6

        1 MB'tan bile küçük olan bu uygulamanın kurulumu da oldukça basit. RAR dosyasını indirip, TWRP veya CWM gibi özelleştirilmiş recovery modları ile flashladığınız takdirde root yetkisine sahip cihazınızla istediğiniz her uygulamaya engelsiz bir şekilde girebileceksiniz.

        7

        Her yeni Android sürümüyle beraber Google'ın farklı animasyon geçişleri kullandığına şahit oluyoruz. Ancak eğer güçlü bir akıllı telefonunuz yoksa, bu animasyonlar telefonunuzu yavaşlatan sebeplerden biri olabiliyor.

        8

        O nedenle eğer giriş seviyesi veya orta segment bir Android akıllı telefon kullanıyorsanız, bu animasyonları kapatarak telefonunuzun performansında artış sağlayabilirsiniz.

        9

        Google bu animasyon ayarlarını direkt olarak sunmadığı için öncelikle geliştirici seçeneklerini aktif etmeniz gerekiyor. Bunun için telefonunuzun ayarlar menüsünden 'cihaz hakkında' bölümüne gidin ve yapım numarasına üst üste 5 kere basın.

        10

        Bu işlemi yaptıktan sonra "Artık geliştiricisiniz" yazılı bir mesaj ekranda görülecek ve geliştirici ayarları açılmış olacak.

        11

        Bu işlemi tamamladıktan sonra telefonunuzun ayarlar bölümüne geri dönün ve geliştirici seçeneklerini açın. Geliştirici seçeneklerinde "Geçiş animasyonu ölçeği" seçeneğinden animasyonları kapatabilir veya 1x yerine 0.5x yaparak telefonunuzu hızlandırabilirsiniz.

        12

        İŞTE ANDROİD'LERDEKİ BÜYÜK TEHLİKE

        13

        Linux'ta bulunan bir sistem açığı 1.4 milyar Android kullanıcısını hacker'lara karşı savunmasız bırakıyor.

        14

        2012 yılında yayınlanan Linux OS'un 3.6 versiyonunda bulunan bir sistem açığının Android cihazların güvenliğini tehdit ettiği iddia ediliyor.

        15

        Söz konusu iddiaya göre bu açık nedeniyle bilgisayar korsanları sunucu ve uygulamalara erişim sağlayabilerek milyonlarca kullanıcının cihazlarına tehdit oluşturabiliyor.

        16

        Aynı iddiaya göre, Android 4.4 KitKat ve sonraki sürümleri kullanan 1.4 milyar cihazın yüzde 80'i bu durumda karşı savunmasız.

        17

        Linux mühendisleri ise sorunun farkında olduklarının altını çiziyor ve yapılacak olan güncelleme ile bu sorunun ortadan kalkacağını belirtiyor. Söz konusu açık nedeniyle kaç kişinin zarar gördüğüne dair bir bilgi ise henüz bulunmuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ