Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun 2016’nın büyük fiyaskosu ‘No Man’s Sky’ - Teknoloji Haberleri

        Bu yılın en beklenen oyunlarından biri No Man’s Sky’dı. Geliştirici ekibin açıklamaları sonrası oyuncuların aklı başından gitmiş, herkes oyunu beklemeye başlamıştı. Önce PS4, sonra PC platformuna çıkış yapan oyun daha ilk günlerden rengini belli etti, biraz “balon” olduğunu gösterdi. Oyuncular arasında verdiği paranın karşılığını alamadığına kanaat getiren kızgın bir grup, yapımcı firmayı dolandırıcılıkla suçladı.

        Bu oyun hakkında yazmak için biz de biraz zaman geçsin diye bekledik. Bir yandan oyunun kendini toparlamasını, olası sistem sorunlarının çözülmesini umut ediyordum. Neticede No Man’s Sky kritik bir çıkış yaptı. Firma, dünyanın önde gelen satış platformlarından Steam’de, oyunu belli bir saatin üzerinde oynayıp sorunlardan yılmış oyuncular için iade seçeneğini aktifleştirdi.

        Peki bunca sıkıntıya rağmen No Man’s Sky nasıl bir oyun? Steam üzerinde Türkiye satış fiyatının oldukça yüksek oluşu oyuncular arasında büyük tartışma yaratmıştı. Ayrıca oyun bir süre sonra kendini tekrarlayan bir aksiyon zincirine dönüyor. Belli ki bir keşif heyecanı sunulmak istenmiş ama olmamış. Gezegenlere inip kalkmak eğlenceli, ekosistemi kefşetmek de öyle ama rutine döndüğünde sıkılıyorsunuz. Oyunun “sözde” multiplayer olması da kısıtlayan başka bir faktör. Oyun tek kişilik, devasa bir kurgu üzerinde dönüyor. Başka gezegenlere, gemilere saldırma şansınız var ama mesele hâlâ tek kişi üzerinden yürüyor. Başka bir oyuncu ile iletişime geçemiyorsunuz. Steam’de oyun hakkında 65 binin üzerindeki oyuncunun çoğu, olumsuz şeyler söylemiş. Gelecekte nasıl düzenlemeler yapılır bilinmez ama şu an için durum pek parlak gözükmüyor.

        PSG’NİN E-SPOR PLANLARI

        Fransız spor gazetesi L’Equipe’e göre Paris Saint-Germain bir eSpor takımına yatırım yapmayı planlıyor ve eSpor takımı Millenium ile görüşmelere başladı. PSG projenin bir kaç aydır konuşulduğu ancak öncelikli olmadığı söylerken Millenium yalnızca görüşmelerin sürdüğünü doğruluyor.

        ‘KARANLIK PROTOSS’ ALARAK, 13 EYLÜL'DE HOTS DÜNYASINDA

        Bu hafta HotS’a katılacak ilk kahramanımız Alarak’ı daha yakından tanıyoruz. Oyunda herkesin sevdiği Artanis’in baş düşmanı Alarak, olabilecek en karanlık Protoss! Pasif yeteneği sadizm, oynaması zevkli. Kerrigan karakterine benzermesine rağmen menzilli saldırısını güçlendirebilir, çatışmalarda takımınıza yardımcı olabilirsiniz. Yeteneklerine baktığınızda, Alarak’ın nasıl bir savaş makinesi olduğunu anlayacaksınız.

        YETENEKLER

        SADISM (PASİF): Yetenekleriniz rakip kahramanlara yüzde 100 daha fazla hasar verir. Oyunda vereceğiniz yetenek puanlarınız Sadism’in oranını değiştirebiliyor. Bu da nasıl bir Alarak olacağınızı belirleyecek. Daha fazla yavaşlatan, iten, çeken fakat hasar gücü düşük ya da hasar gücü muazzam ama kimseyi tek başına durduramayan bir katil...

        DISCORD STRIKE (Q): İşaret ettiğiniz bölgeye 0.5 saniyelik bir gecikmeyle, üçgen şeklinde vurmanızı sağlar. Yüksek hasar gücüne sahip bu yeteneğiniz aynı zamanda vurduğunuz kahramanlara 1.5 saniyelik ‘silence’ atacaktır. Rakip takımın arka hatlarında bulunan ‘support’ karakterleri susturup savaşın dengesini lehinize çevirebilirsiniz. Ayrıca minyonları temizlemek için de en uygun yetenek Discord Strike.

        TELEKINESIS (W): Düşük hasarlı yer değiştirme yeteneğiniz. Daha önce buna benzer bir yetenek pek görmemiştik. Çünkü yeteneğinizi fareniz ile çizeceğiniz bir ok uyguluyorsunuz. Çizdiğiniz ok yönünde kahramanları itip kendinize yaklaştırabilir ya da uzaklaştırabilirsiniz. Kombo olarak karşıdaki rakibi kendinize çekip Discord Strikte ile susturabilir, ardından yapacağınız normal saldırılarla canı az olan rakiplerinizi yok edebilirsiniz. Çeşitli yeteneklerle itiş gücünü ve kullanım mesafesini artırabilirsiniz.

        LIGHTNING SURGE (E): Alarak’ın uzak mesafeli hasar gücü. İşaretlediğiniz hedefle aranızdaki her düşmana hasar verebilirsiniz. Yetenek puanlarınız sayesinde menzilini ve hasarını artırabilir, dolum süresini hızlandırabilirsiniz. Böylece uzak menzilli bir katile de dönüşebiliyorsunuz. Tavsiyem eğer bu şekilde oynamayı düşünüyorsanız, Sadism özelliğinizden hiçbir seviyede vazgeçmemeniz. Böylece hasar gücünüzü maksimumda tutabilir ve güvenli bir mesafede kalabilirsiniz.

        HEROIC YETENEKLER

        Şimdiye kadar Hots’ta hiçbir kahramanda olmayan bir özelliğe sahip olan Alarak, Level 20’ye ulaştığında iki Heroic yeteneğini birden kullanabiliyor. İsterseniz Level 20’de aktif kullanılan başka yetenekler seçebilirsiniz ama bu eşsiz çift Heroic özelliği kullanmanızı tavsiye ederim.

        DEADLY CHARGE (R): 1.6 saniye boyunca odaklanmanın ardından uzun menzilli bir roket gibi fırlayacaksınız ve içinden geçtiğiniz her rakibe yüksek hasar vereceksiniz. Odaklanmanızın süresi menzilinizi artıracaktır. Çeşitli kör noktalardan (çalılardan, duvar arkasından vs.) kullanacağınız Deadly Charge yeteneği rakip takımın dengesini tamamen altüst edecektir.

        COUNTER-STIKE (D): Yeteneğin adı kendini yeterince anlatıyor, karşı saldırı! Yeteneği kullandıktan sonra Alarak bir saniye boyunca hiçbir hasar almaz ve rakip saldırısına maruz kalırsa, önünden çıkardığı ışınla rakiplerine yüksek hasar verir. Özellikle Level 20’den sonra Deadly Charge ile rakip hattı yarıp, arkasından kullanacağınız Counter-Strike ile kısa bir süre hasar almayıp tam bir yok ediciye dönüşebilirsiniz!

        İlker KARAŞ- Asım ÖNER / HT CUMARTESİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ