Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Göktürk-1 uydusu dakikalar sonra fırlatıldı - Teknoloji Haberleri

        Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 uydusu, bugün saat 16.51'de Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı.

        Harita

        TSK'nın hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 Uydusu'nun montaj ve entegrasyon faaliyetleri, proje yüklenicisi Telespazio (İtalya)-Thales Alenia Space (Fransa) tarafından Fransa'nın Cannes şehrindeki tesislerde gerçekleştirildi.

        İLK SİNYALALINDI

        Fransız Guyanası'ndan Türkiye saati ile 16.51'de fırlatılan GÖKTÜRK-1 yörüngeye oturdu. Uydudan ilk sinyaller de başarıyla alındı.

        Mutlu haberi, Twitter hesabından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık yaptı. Işık, "GÖKTÜRK-1'den fırlatmadan 68 dakika sonra beklenen ilk sinyal geldi. Hayırlı olsun" dedi.

        Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor. Uydu, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonuna aktaracak.

        Dünyadaki benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇILIŞA KATILDI

        Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde TUSAŞ Akıncı tesislerinde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından notlar;

        * Uzaya fırlatma töreni vesilesiyle bir araya geldiğimiz Göktürk 1'in ülkemiz ve TSK için hayırlı olmasını diliyorum. Göktürk 1 az önce uzaya gönderildi. Artık neticelerini de gördükçe daha da gururlanacağız.

        * Rasat uydumuzu Rusya'dan, Göktürk 2'yi ise Çin'den göndermiştik. Göktürk 1'le yeni bir adım atmış oluyoruz. Göktürk 2'den daha gelişmiş bir uydudur. TSK'ya yüksek teknolojisi ile hizmet verecek bu uydu önemli faydalar sağlayacaktır.

        * Yarım metreye kadar hassas görüntüleme kabiliyeti ile orman alanlarından deniz kirliliğine kadar geniş bir yelpazede istifade edilecektir. Uydunun kabiliyetleri uzay çalışmalarında ulaşmak istediklerinin bir hedefidir.

        * Çalışmaları biliyor ve takdir ediyorum. Türkiye'nin tarihi ve yakından takip ettiği bizler için çok önemli derslerden geçti. Kıbrıs Barış Hareketlerindeki askeri ambargolar karşımıza çıktı.

        * Bazı batı ülkelerinin ülkemize bazı ürünleri satmadıklarını görüyoruz. Dışa bağımlılığını Türkiye yarı yarıya azaltmış durumdadır. Yüzde 80'den yüzde 40'a geriledi. 2023'e kadar daha da azaltacağız. Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmedi, bitirmeyecek.

        * Daha gelişmiş uydumuzu uzaya göndermeliyiz. Uzun zaman ciddi kaynak birikim istediğini biliyorum. İhtiyacımız olan tüm alanlarda kendi kendimize yeterli geleceğimiz savunma sanayinin hazırlanması gerekiyor.

        * Silahlı insansız hava aracında olduğu gibi savunma sanayinde alacağımızdan daha ucuza finanse etme imkanına sahip olduğumuzu gördük. Silahsız İHA'lardan almak istiyoruz talebimizi iletiyoruz. Bugün git yarın gel, en son dedikleri kongreden çıkmadı. Biz NATO'da beraber değil miyiz? Dost oturuyor konuşuyoruz, iş neticeye gelince kongreden karar çıkmadı. Bunlar bizi hacet sahibi yaptı.

        * Kendimiz üretiyoruz. Hem de çok daha ucuza üretiyoruz. Silah fabrikalarını kapatan zihniyete düşmemeliyiz. Kayseri aynı zamanda uçak pazarıdır.

        * Biz kararlı bir duruş sergiliyoruz. Bugün gerçekten coşkuluyum. Duyguluyum. Az önce yaşadığımız an heyecan bizler için farklılık demek. TUSAŞ, ASELSAN, TÜBİTAK'ta görev yapan herkesi tebrik ediyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ