Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun Evan Spiegel 26 yaşında milyarder oldu - Teknoloji Haberleri
        1

        Şirketi çok kısa bir süre önce 33 milyar dolara halka arz edildi, halka arz edilir edilmez 36 milyar dolara çıktı ve 26 yaşındaki genç patron Spiegel’in serveti daha önce farazi rakamlar üzerindenken resmi olarak 5.6 milyar dolar oldu.

        2

        Oldukça çekici bir hayata sahip olan ve Stanford tarafından düzenlenen bir konferansta söylediği ‘Genç, beyaz ve iyi eğitimli bir erkeğim. Gerçekten şanslı biriyim. Fakat zaten hayat da adil değil’ sözlerine bakılırsa yaşadığı hayatın çekiciliğinin de gayet farkında.

        3

        İşte 26 yaşında harikulade yaşamından ve kariyerinden kesitler, dönüm noktaları…

        4

        Malibu kıyılarının biraz doğusunda büyüyen Spiegel, Amerika’nın en iyi 8 üniversitesini tanımlayan ‘sarmaşık ligi’ okullarından mezun olmuş hukukçu anne babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Fakat o daha lisedeyken annesi ve babası boşandı.

        5

        Spiegel 16 yaşına geldiğinde kendisine hediye edilmiş olan Cadillac Escalade’yi kullanabilmesi için gerekli olan sürücü belgesine sahipti.

        6

        O Cadillac her okul gününde Güney California’daki Edison şirketinin otoparkına park ediliyor ve oradan okula gidiliyordu. Edison’un otoparkını Spiegel’e açan ise babasının enerji krizi boyunca şirketinin avukatlığını yapmış olmasıydı.

        7

        Spiegel okul hayatının ilk dönemlerini Santa Monica’da bulunan ve Crossroads adı verilen ultra saygın bir okulda geçirdi. Aynı okulun diğer mezunlarından bazıları ise şunlar:

        Sean Rad, Kate Hudson, Jonah Hill, Jack Black, Gwyneth Paltrow…

        8

        Zaman içerisinde Spiegel'i Red Bull ile pazarlama stajyerliğini kapsayan bir işe girdi. Bu iş için, yakıt tasarruflu bir araç kullanmaya karar veren Spiegel, 2008 yılında ailesine bir mektup yazıp kendisine bir BMW 550i model araç kiralamalarını istedi. Ailesinin bu talebini iki etmeden yerine getirmesine cevaben yazdığı mektupta ise, ‘Beni ve işime verdiğiniz destekten dolayı minnettarım’ diyecekti.

        9

        Elbette ailesi ve okuduğu okulların da sayesinde Spiegel, Santa Monica’daki The Jonathan Club, La Jolla Beach ve Tennis Club gibi bölgenin en prestijli kulüplerine doğal üyeydi.

        Bu sayede Avrupa’ya çok sayıda seyahate katılıyor hatta bunlardan biri Kanada’da snowboard yapmaya helikopterle gitmek bile olabiliyordu. BMW talep ettiği mektubunda bu hayatı ‘bir balonun içinde yaşıyoruz’ sözleriyle özetliyordu.

        10

        Spiegel’in üniversite için tercihi Stanford, ihtisas alanı ise ürün tasarımıydı. İşte burası 33 milyar dolarlık bir devin doğacağı yerdi. Çünkü aynı okulda Snapcaht’te kurucu ortak olan Reggie Brown ve Boby Murphy ile tanışacaktı.

        11

        Murphy, daha sonra Forbes dergisine verdiği röportajda, ‘Hiç havalı değildik. Bu nedenle biz de havalı bir şey yapmaya karar verdi’ diyecekti. Üç arkadaş da Kappa Sigma derneğine üyeydi. Üstelik Spiegel bu kulüpte oldukça da fazla söz sahibiydi.

        12

        Spiegel’in dernek üyelerinden biriyle e-posta mesajlaşmaları sızdı. Mesajlar küfür doluydu ve kadınlarla seks yapma konusunda oldukça saldırgan ifadeler içeriyordu. Spiegel hemen bir özür mesajı yayınladı.

        13

        Stanford’da okurken bir aile dostu Spiegel’in risk sermayesi ve girişimcilik doktora sınıfında derse girmesine izin verdi. Bu sınıfta Google CEO’su Eric Schmidt ve Youtube kurucularından Chad Harley gibi isimlerin öykülerini duydu.

        14

        Bu sınıfta Spiegel Intuit’in kurucusu Scott Cook ile samimiyeti ilerletmişti. Cook lisans eğitimi devam ederken Spiegel’in Intuit tarafından Hindistan’da piyasaya sürülecek bir ürün konusunda çalışmasına müsaade etti.

        15

        Spiegel dünyadaki milyonlarca insanın girmek için can attığı Stanford’ı çok az bir kredi açığı olmasına rağmen tüm zamanını Snapchat’e ayırmak amacıyla bıraktı. Ekip yok olan mesajlar uygulamasının ana hatlarını geliştirdi. Bu ilk uygulamanın adı Picaboo’ydu.

        16

        Ve bu uygulama Spiegel’in babasının Palisades’teki evinde geliştirilmişti. Spiegel bundan sonraki yıllar boyunca, hatta Snapchat kendi ofisi açtığında bile babasının evinde oturuyordu. Sebebi ise çok basitti: Kira ucuzdu.

        17

        2013 yılına kadar yaşanan bu süreçlerin ardından Spiegel ilk davasıyla da karşı karşıya kaldı. Davayı açan Reggie Brown’dı. Brown, Spiegel’i kendisini şirketini dışında bırakmak ve hisse vermemekle suçluyordu.

        18

        Bu davanın sonucunda Snapchat Brown’a tam 157 milyon 500 bin dolar ödedi. Elbette birkaç yıl sonra ortaya çıkacak 36 milyar dolarlık piyasa değeri o zaman pek de ortalıkta olmadığı için bu rakam belki de birçoğu için astronomik bir ödemeydi.

        19

        Spiegel 2014 yılında nihayet babasının yanından ayrılıp kendi üç odalı evini Brentwood’ta tuttu. Satın alma fiyatı 3.3 milyon dolardı. Fakat sanmayın ki Spiegel sadece şansı yaver giden bir delikanlıydı. 36 milyar dolar sadece bunlarla açıklanamaz. Mesela 2013 yılında Facebook’un patronu Zuckerberg’in 3 milyar dolarlık teklifini kabul etmiş de olabilirdi.

        20

        Bu arada Spiegel’in teklifine hiç oralı olmamasına hırslanan Zuckerberg, Snapchat'i bitirmek için Poke adında bir Snapchat kopyası yaratmaya çalıştı. Fakat o ilahi kural her zamanki gibi işledi: Taklitler asıllarını yaşatır. Poke battı.

        21

        Çok kısa bir süre içerisinde Spiegel, Snapchat’in hitap ettiği kitlenin de etkisiyle dünyanın en popüler isimlerinden biri olmuştu. 2014 yılında Spiegel ve ortağı Murphy 5’er milyon dolarlık startup kredisini kaptı. 2015 yılında ise ilk büyük finansmanını elde eden Spiegel kendisine hemen bir Ferrari aldı.

        22

        Bu arada Spiegel’in popülaritesi dalga dalga yayılıyor ve özellikle medyada, sanat dünyasında en çekici bekar erkekler arasında ismi geçiyordu. Bu dönemde Taylor Swift ile duygusal bir ilişkisi oldu. Hatta Spiegel’in Swift’in plak şirketi olan Big Machine’i satın almak istediği bile konuşuldu.

        23

        Fakat Spiegel-Swift aşkı uzun sürmedi. 2015 yılında süper model Miranda Kerr ile Spiegel’in aşkı başladı. İddiaya gore ikili Louis Vuitton’un 2014’teki yemeğinde tanıştılar. Mayıs 2016’da ise Spiegel'i Miranda Kerr ile birlikteliğini Harrison Ford’un 12 milyon dolarlık malikanesini satın alarak süsledi.

        24

        Sonrasında hayat çok hızlı ilerledi. Çift 2016 yılında nişanlandı. Spiegel bu tarihten sonra moda dergilerinin kapaklarında da birçok tekonoloji CEO’sunu çatlatacak kadar fazla yer aldı.

        25

        Spiegel aynı zamanda helikopter pilotu lisansına sahip, bahçe düzenlemesinden hoşlanıyor. Fakat öte yandan da artık kendisiyle özdeşlemiş olan V yaka tişörtlerini 60 dolara satın alıyor. Ferrari, 12 milyon dolarlık malikane, Miranda Kerr ve 60 dolarlık V yaka tişört. Karmaşık bir karakteri anlatmak için daha fazlasına gerek var mı?

        26

        Spiegel hem iş hem de özel hayatında gizlilik konusunda takıntılı derecede tedbirli. Örneğin Snap çalışanları şirketin üreteceği bir ürünü kamuoyuna açıklanana kadar bilmiyor.

        27

        Spiegel’in 1 yılda yaptığı güvenlik harcaması 890 bin dolar.

        28

        Bu haftaya kadar serveti Forbes tarafından değerleme yöntemiyle hesaplanan Spiegel, bu hafta gerçekleşen halka arz ile birlikte 5.6 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olmuş oldu.

        29

        2016 yılında Spiegel’in yıllık maaşı 503 bin dolar, bonuslar ise 1 milyon dolardı. Halka arzla birlikte, taban ücreti 1 dolara indi fakat serveti 5 milyar doları geçti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ