Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji ARM'ın yeni işlemcileri yapay zekada çığır açacak - Teknoloji Haberleri

        GALAXY'LER VE iPHONE'LARIN KALBİNDE YATIYOR

        İngiliz üretici, bir süre önce Japon SoftBank adlı telekom devi tarafından satın alınmıştı. Qualcomm'un Snapdragon, Samsung'un Exynos, Apple'ın A serisi işlemcilerinde ARM'ın komut setleri (işlemcinin nasıl programlanacağını belirler) ve orijinal tasarım şablonlarını kullanıyor. Yani her seviyede ve fiyattaki birçok akıllı telefon ve tabletin kalbinde ARM'ın teknolojisi yatıyor.

        3 YILDA 1,7 MİLYAR CİHAZA GİRDİ

        ARM teknolojisi sadece bununla sınırlı değil. Aşağıda okuyacağınız ARM A55'in yerini aldığı ARM A53 işlemciler son 3 yıl içinde 1,7 milyar cihazda mevcut. Bunlar telefon ve tabletle sınırlı değil, akıllı ev cihazları, nesnelerin interneti cihazları ve Android TV gibi cihazlarda yer alıyor.

        REKLAM

        YAPAY ZEKA PERFORMANSI 50 KAT ARTACAK

        Şirketin yeni işlemcileri, yapay zeka, makine öğrenimi, sanal ve artırılmış gerçeklik konularında gelişmeler sunuyor. Şirketin pazarlama direktörü John Ronco, daha iyi mimari, mikromimari ve yazılım geliştirmeleri sayesinde önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde yapay zeka performansında 50 kat gelişme beklediğini söylüyor.

        ARM'ın Dynamiq adlı sistemi, bu yeni ürünlerde yeniden tasarlanmış bir bellek alt sistemi ve işlemci önbellek çalışma yolyu sunuyor. bu da A55'in A53'e göre iki kat daha yüksek bellek verisi taşımasına yol açıyor.

        Bu işlemciler sadece makine öğrenimi uygulamalarını çalıştırmayacaklar. Bu işlemciler kendileri de makine öğreniminden faydalanıyorlar. İçerisinde kullanılan nöral yapı, sistemin çalışma biçimine bakarak, önbellekleme, veri çekme gibi işlemleri daha akıllı yapıyorlar. Bu da genel performansı etkiliyor.

        REKLAM

        CORTEX A75'İN ÖZELLİKLERİ

        Cortex A75, A73'e kıyasla yüzde 22 performans artışı sunuyor. Yeni işlemci, öncülüne göre aynı düzeyde güç tüketirken daha yüksek frekansta çalışabiliyor.

        A75, Chromebook ve ARM tabanlı Windows sistemler için tasarlandı ve 2 Watt'ta çalışarak daha da fazla performans sunabiliyor.

        CORTEX A55'İN ÖZELLİKLERİ

        A55 ise dünyada 1,7 milyar cihazda kullanılan A53'ün yerine geçecek ve orta seviyede ARM'ın en güçlü işlemcisi olacak. Tek izlekli performansı yüzde 18 artan işlemci, 2 kat yüksek bellek veri aktarımı yapabilecek.

        Her iki işlemci de DynamIQ teknolojisini taşıyacak. Bu teknoloji yapay zeka ve makine öğrenimi işlemlerini buluta aktarmadan yapabilmeyi sağlayacak.

        DynamIQ, işlemcilerin üretiminde de esneklik sağlıyor. Artık bir çekirdeği A75, yedi çekirdeği A55 olan sekiz çekirdekli bir işlemci üretmek mümkün.

        REKLAM

        İSTEYEN 256ÇEKİRDEKLİ İŞLEMCİ YAPACAK

        Her kümede sekzi çekirdek bulundurulabilirken, 32 küme, yani 256 çekirdekli işlemci üretebilmenin de önü açılacak.

        Şirket, yeni grafik işlemcisi Mali G72'yi de duyurdu. Ürün öncülüyle aynı Bifrost mimarisini taşıyor ve G71'e göre performansta yüzde 40 artış sağlıyor.

        Bunun yanında yüzde 25 enerji verimliliği ve %20 performans artışı, yüzde 17 de makine öğrenimi verimliliği artışı sağlıyor.

        NE ZAMAN PİYASAYA ÇIKACAKLAR?

        İşlemcileri sene sonunda piyasaya çıkacak cihazlarda göreceğiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ