Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bukoli neden kapandı? - Teknoloji Haberleri

        Tıpkı geçen sabah Markafoni’de olduğu gibi, Bukoli’nin kapanacağı haberi de teknoloji dünyasında ufak bir şok etkisi yarattı. Türkiye, olayı ilk kez Ekonomi Müdürümüz Eren Güler’in haberiyle duydu. Ben de konunun perde arkasında ne var, araştırmaya başladım.

        Bukoli, bundan iki yıl önce tanıtılan ve Türkiye’deki lojistik derdine bir alternatif yaratmayı hedefleyen önemli bir girişim; yenilikçi (inovatif size de çok sinir bozucu gelmiyor mu?) bir fikir. Çalışanlar için internetten verilen siparişlerin mahalle esnafına gelmesini sağlıyor. Böylece evde olmadığınız zamanlarda kargo şirketinin şubesinde kalmıyor, bekleyip geri dönmüyor ve problemler azalıyor.

        REKLAM

        ESNAFLA BAŞLADI, ÖZEL NOKTALARA ULAŞTI

        Bukoli, kısa süre içinde siparişleri gidip alabileceğiniz özel noktalar da açtı. Bukolimatik adlı bu noktalardaki ilgili kutuya giderek siparişinizi teslim alabilmeniz mümkün. Üstelik bu noktalar belirli saatlerle de sınırlı değil. Şirket, İstanbul’da 600’den fazla esnaf ile, 7/24 açık Bukolimatik’ler ise Yenikapı ve Bostancı İDO iskelelerinde, Kozyatağı ve Zorlu AVM’lerde hizmet veriyor.

        Bu çalışmanın Borusan Holding bünyesinde gerçekleşmesi de eminim, birçok kişiyi umutlandırdı. Zira, Türkiye’de girişimler hızla tohumdan fidana ilerliyorlar, ancak bu aşamadan sonra büyük bir mâlî sıkışma yaşıyorlar.

        YATIRIM GELMEDEN BATAN GİRİŞİM VAR

        Türkiye’de, aldığı yatırım eline geçemeden batan girişimlerbulunuyor. Dolayısıyla, Borusan Holding'in tohum yatırımdan ilk yatırıma geçiş gibi problem olmaması sayesinde, Bukoli için daha iyi bir başlangıçolduğu kesin. Şirketin farklı iş modeli ile ağzımıza çaldığı baldan daha fazla yiyemeyecek olmamız bir yana, orijinal bir fikrin –şimdilik- öldüğünü düşünmek diğer yana; iki durum da acı.

        REKLAM

        Bugünkü açıklama, mevcut pazar koşullarını işaret ediyor ve var olan entegrasyon durduğundan, yeni siparişlerin girilmesini önlüyor. Sipariş tesliminde Bukoli’yi seçenler 30 Haziran’a kadar siparişlerini teslim alabilecekler.

        "ENTEGRASYON AĞIR KALDI"

        Bukoli’nin kapanmasının ardında ne olduğunu öğrenmek için çalıştığı alışveriş sitelerinden başlamak iyi bir fikir. Bunlar arasında yer alan Webdenal.com’un kurucusu Turgut Derman’a konu hakkında düşündüklerini sordum. Derman, Bukoli’yi son kullanıcı açısından tamamlayıcı ve çözüm getiren cazip bir seçenek olarak görüyor; kendileri için de müşteriye kolaylık sağlamasının serviste bir adım önde olma açısından önemli olduğunu söylüyor.

        Ancak Bukoli’nin yeterince yaygınlaşamadığını düşünüyor. Sebeplerini sorduğumuzda, öncelikle entegrasyonun altını çiziyor. Bukoli sisteminin bir e-ticaret sitesinde kullanılması için yazılımların birbiriyle uyumlu hâle getirilmesini sağlayan bir süreç gerçekleşmesi şart. Bu durumun, herhangi bir kargo şirketi ve e-ticaret şirketi arasında olandan farkı yok.

        REKLAM

        Derman, normalde en fazla bir hafta alacak sürecin birkaç ay sürmesinin şirketi olumsuz etkilediğini düşünüyor. Bunun sebebi de özel bir ekibin olmaması. Ayrıca hizmet verilen site sayısının daha fazla olması gerektiğini de belirtiyor. Örneğin Türkiye’deki en büyük e-ticaret sitelerinde Bukoli entegrasyonu yok. Hepsiburada’nın kendi dağıtım şirketini açıyor olması, GittiGidiyor, Trendyol gibi şirketlerin geçen iki sene içinde anlaşma sağlamamış olması bu noktada bizi düşündürüyor.

        EN BÜYÜK MÜŞTERİSİ DE KAPANIYOR

        Peki Bukoli’nin en büyük müşterisi kimdi? Bu soruyu Turgut Derman da sormuş. Bukoli çalışanlarının bu soruya Markafoni yanıtını verdiğini belirtiyor. Daha önden kapanacağı açıklamasını yapan Markafoni de Bukoli gibi bu ayın 30’unda hizmetlerini durduracak.

        Borusan Holding’den birilerine ulaşmaya çalışıyorum, ancak haberlerin gerçeği yansıttığı gerekçesiyle ek bir açıklama yapmıyorlar. Bukoli’nin şüphesiz ki, tecrübesinden faydalandığı Borusan Lojistik’in de üyesi olduğu Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üreticileri Derneği’ne (UTİKAD) ulaşıyorum. Kurumsal İletişim Müdürü Nilgün Tahmaz, 430 üyesi bulunan derneğin ülkemizdeki lojistik sektörünü geliştirme amacıyla hareket ettiğini ve üyelerin ticarî hayatlarına dair yorum yapamayacaklarını belirtiyor.

        REKLAM

        Biz de bugün Habertürk Facebook sayfasında canlı yayın yapmak üzere sözleştiğimiz E-ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun’a sorularımızı yöneltiyoruz. Kendisini Markafoni’nin kapanması üzerine canlı yayınımıza davet etmiştik ama bu talihsiz haber sebebiyle neden kapandı şeklinde soruyoruz; orijinal bir fikir olduğunu, ancak binlerce sitenin olduğu bir ortamda site kapanmalarının da doğal bir döngüde yeri olduğunu söylüyor.

        "BİLİNİRLİK DÜŞÜK KALDI"

        Derman ise Borusan’ın Bukoli’ye daha fazla tahammül etmesi gerektiğine inanıyor. Tüketicilerin “Bukoli nedir” sorularını yanıtlamanın gerektiği, büyümeye dönük yatırımların sürdüğü bir noktada kapanması sebebiyle, şirketin Bukoli’ye bir startup gibi yaklaşmadığını düşünüyor ve ekliyor: “Belki Aslanoba’nın bir yatırımı olsaydı, belki Naspers gibi bir şirketin yatırımı olsaydı, daha uzun kalırdı algısı yaratıyor bende.”

        Bu konuşmalara bakarak Borusan Holding’in piyasa şartları açıklamasının altına şunları da yazabiliriz.

        - Büyük satıcılara ulaşamadı, ulaştıklarından Markafoni de kapanıyor.

        - İsmini duyurmakta zorlandı, tüketicilerde Bukoli markasına dönük bilinirlik oluşturamadı.

        REKLAM

        - Hem bu bilinirlik hem de entegrasyonda ağır kalmasının Bukoli’nin pes etmesinde etkisi olmalı.

        Bukoli bu konuda bir açıklama yapar mı, bilmiyorum, fakat Turgut Derman’ın sektörün durumuyla ilgili yanıtına katılıyorum: “Gidişat olarak Türkiye'de online alıcı potansiyeli halen çok yüksek olmasına rağmen, tüm bu kapanma ve piyasadan çekilme haberleri nedeniyle, o potansiyelin korkularını geride bırakıp online alışverişe başlaması epey bir zaman daha alacak. Kötü haberlerin alıcı üzerindeki etkisi, maalesef iyi haberlerden daha uzun süreli olmakta.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ