Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Donald Trump'a Twitter davası - Teknoloji Haberleri

        ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medyayı kullanım şekli nedeniyle sürekli dünyanın gündeminde. Twitter üzerinde şahsi hesabından sergilediği doğrudan yaklaşım ve tarzı nedeniyle sık sık polemiklere konu edilen Trump, bu kez takipçilerinin hedefinde.

        Pek çok Amerikalı vatandaşı Twitter'da bloklayan Trump karşısında kullanıcıların talebi basit. Engellemenin kaldırılması. Aksi takdirde dava açacaklarını belirtiyorlar.

        Donald Trump'ın Twitter hesabının belirlenmiş bir kamusal alan olduğunu savunan bir grup avukat, bunun ABD Anayasası 1. ek maddesinde belirtilen özgürlükler kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ve engellemelerin anayasaya aykırı olduğunu belirtiyor.

        Mektupta, Donald Trump'ın seçilmiş bir lider ve hükümetin temsilcisi olduğu vurgulanarak sırf ayrı görüşten oldukları gerekçesiylevatandaşların dışlanamayacağıvurgulanıyor.

        REKLAM

        Trump'ın bloklama vakalarından en öne çıkanlardan biri, Holly O'Reilly isimli onaylanmış bir kullanıcının başına gelmişti. Papa Francis ile buluşma anında, Papa'nın yüzündeki memnuniyetsiz ifadeyi yakalayarak Başkan Trump ile Twitter üzerinde paylaşan Holly O'Reilly engellenmişti.

        Avukatlar, seçilmiş bir başkan ile iletişimin bilinçli olarak engellenmesini ifade özgürlüğünün bastırılması kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini tartışıyor.

        Avukatların kaleme aldığı mektup, Trump'ın sosyal medya danışmanı Dan Scavino'ya da gönderildi. Henüz bir dava oluşturulmasa da Trump engellemeleri kaldırmadığı takdirde toplu bir dava hazırlığının düşünüldüğü belirtiliyor. Trump son olarak, Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararının ardından kendisine "sahte lider" diyen Joseph Papp isimli bir kişiyi engellemişti.

        Öte yandan konunun uzmanlarından olan Profesör Michael Overing, Twitter platformunun kamusal alan olarak nitelenmesinin yasal olarak zorlama olabileceğini belirtiyor.

        HUKUKÇULAR İKİLEMDE

        Overing'e göre mahkemeler kamusal alanları park ya da bulvar gibi fiziksel açıdanyorumluyor. Sosyal medyayı bu kapsama almıyor. Bir gazetecinin basın toplantısında soru sormasının engellenmesiyle Twitter üzerinden engellenmesi hukuki açıdan farklı durumlar.

        "Twitter bir kamu forumu olmak istemiyor. İsteseydi gerçek bir tehdit karşısında hesapları kapatma yoluna gitmezlerdi." diyen Overing'in aksine davaya hazırlananlar bir başka noktaya dikkat çekiyor. ABD'de siyasilerin resmi konuları tartışmaya açtığı kişisel sayfaların kamu kayıtları yerine konduğu mahkeme kararlarına atıf yapılıyor.

        Davacılardan biri olacakKatie Fallow ise engellenen kişilerin hesaplarından çıkış yaptığı takdirde Başkan Trump'a ait mesajları görebileceğini ancak bunun Amerikalılar üzerinde 'gereksiz yük' yarattığını söyleyerek, doğrudan etkileşimin önüne geçilmesini kabul edilemez bulduğunu belirtti.

        Twitter'da an itibarıyla pek çok kullanıcı Başkan Donald Trump tarafından bloklandığını belirtiyor. Trump'ın kaç kişiyi engellediği belli değil. Sosyal medya platformunun yetkilileri deşahsi hesaplara dair yorum yapmaktan kaçınıyor. Beyaz Saray ise şu ana dek konuyla ilgili açıklama yapmış değil.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ