Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Yapay zeka, otonom sürüş ve çalışansız mağaza bir arada - Teknoloji Haberleri
        1

        Şanghay'da açılan bu mini market, 24 saat açık ve çalışanı ya da kasası yok!

        2

        İçindekiler bitince depoya gidebilen ve yeniden mal yüklenen market, siparişleri drone ile müşterilerin evlerine de teslim edebiliyor.

        3

        Fikrin ardında bir bisikletli kahve zinciri olan Wheely's yatıyor. Bu startup, marketin geleceğin mağazası olacağına inanıyor ve hem mobil hem de klasik bir mağazaya göre düşük maliyetli oluşu sebebiyle, kırsal alanlara erişimi artıracağını düşünüyor.

        4

        İnsanlar için de alışveriş yapmak kolaylaşıyor. Moby adlı bu mağazadan faydalanmak için mobil uygulamayı telefonunuza kurmanız gerekiyor. Bu sayede mağazanın kapısını açabiliyorsunuz.

        5

        Uygulamayı açınca, karşınıza yapay zekanın yüzü olan satış asistanı Hol geliyor. Hol adı, hologramın kısaltması olduğundan verilmiş.

        6

        Mağaza, stoklarını dijital olarak tutuyor ve yapay zeka yardımıyla ne zaman depoya gideceğini en verimli şekilde planlıyor.

        7

        İstediğiniz üründen bulamazsanız Hol'e söylemeniz yeterli. Böylece mağaza sonraki geldiğinizde ürünü temin etmiş oluyor.

        8

        Himalayafy ve Hefei Üniversitesi ile ortak hazırlanan mağaza, Şanghay'da beta aşamasında test ediliyor.

        9

        Güneş enerjisi kullanan mağaza, şimdilik sürücüsüz taşıtlar tek başına hareket edemediğinden kumandayla ya da insan sürücülerle bir noktadan diğerine gidiyor.

        10

        Her mağazada eve sipariş için 4 adet drone yer alıyor. Bunlar yakındaki müşterilerin taleplerini mağazaya gelmeden karşılamaya yarıyor.

        11

        Mağazada bakkal bulunabilecek türde ürünlerin yanı sıra, ufak bir ecza bölümü, kahve makinesi, acil durumlar için defibrilatör ve bir ATM yer alıyor.

        12

        Şirketin hedefi bu mağazaları test aşamasından çıkartıp, hayata geçirmek. Bunun için de şirketin kendisine koyduğu hedef, 30 bin dolara üretebilmek.

        13

        Bu mağazadan açmak isteyenler, 30 bin doları ödedikten sonra da, ufak bir "topluluk ücreti" ödeyerek lojistik desteği alabilecekler.

        14

        Dünyanın birçok yerinde ufak yerlerdeki dükkanlar mâliyetler sebebiyle kapanırken, bu tip mağazalar bu noktalarda kapanan dükkanların yerini alabilir.

        15

        Bu anlamda en başarılı yanları ise birbirlerinden de stok temin edebilmeleri. Böylece iki ufak ve yakın konumda, birinde süt, birinde peynir biten iki mağaza, şehire dönmek yerine stoklarını geçici olarak birbirlerinden temin ederek, enerji ve vakit tasarrufu yapabilecek.