Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Uber CEO’su Kalanick süresiz izne ayrıldı - Teknoloji Haberleri

        Uygulama üzerinden yolculuk imkanı veren ve yasallığı konusunda dünyanın farklı ülkelerinde -Türkiye dahil- tartışılan Uber, bir süredir sağlam bir baş ağrısı yaşıyor. Zira tepe yönetimde sular bir türlü durulmak bilmiyor. Son olarak bir gün önceşirketin CEO’su Travis Kalanick’in sağ kolu diye nitelendirebileceğimiz Emil Michael görevinden ayrılmıştı.

        Yakın zamanda annesini trajik bir kaza sonrasında kaybeden ve geçtiğimiz Cuma günü toprağa veren Uber CEO’su Travis Kalanick ise çalışanlarına gönderdiği bir mektup sonrası süresiz izne ayrıldığını açıkladı.

        Yaşadığı zor günler ve yenilenme sürecine girmek için süresiz izne çıktığını açıklayan Kalanick’in görevleri yönetim kurulundan oluşan bir ekip tarafından üstlenilecek. Uber'de değişiklikler yapmadan önce yas tutmak ve kafasını dinlemek isteyen Travis, ne kadar süreceği belirsiz bir izne çıkıyor. CEO'nun Uber çalışanlarına gönderdiği mektubu haberin sonunda bulabilirsiniz.

        NE ZAMAN DÖNECEĞİ BELİRSİZ

        Kalanick mektubunda "Bu ara dönemde şirket yönetiminin liderlik ekibi görevleri başında olacak. Stratejik kararlar için ihtiyaca göre hazır bulunacağım, ancak şirketi hızla ilerletmek için cesur ve kararlı olmaları konusunda kendilerine tam destek olacağım. Bunun üzerine bir zaman çizelgesi koymak zor, beklenenden daha kısa veya uzun olabilir." diyerek 3 ay süreyle izne çıkabileceği söylentilerinin ucunu açık bıraktı.

        REKLAM

        Kalanick geri döndüğünde Şubat ayında şirketin başına dert olan cinsel taciz ve ayrımcılık davalarıyla ve bunun sonuçlarıyla uğraşmak zorunda kalacak. Zira eski ABD Başsavcısı Eric Holder'ın liderliğindeki hukuk firması Covington & Burling (yine Uber'in isteğiyle), cinsel taciz ve ayrımcılık da dahil olmak üzere Uber'in ahlaki ve liderlik sorunlarının soruşturulması sonucunda şirkete bir öneri raporu sundu.

        BAŞTAN SONA "UBER" DEĞİŞİM

        47 maddelik 13 sayfalık öneri raporuna göre Uber baştan aşağı şirket ve çalışma kültürünü değiştirmek zorunda. İlk adım Kalanick’in görevlerinden bazılarından feragat etmesini veya devredilmesini içeriyor. Bu verilen ara bu açıdan bakıldığında hem soruşturmanın hem de şirketin selameti açısından önemli bir adım.

        CNBC’nin kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre ayrı bir soruşturma olan Perkins Coie hukuk bürosunun raporuna göre 20’nin üzerinde ekip üyesiyle yollar taciz ve cinsel ayrımcılık nedenleriyle ayrıldı. 3 milyondan fazla belgenin incelendiği soruşturmanın bir parçası olarak 200'den fazla mülakat yapılmış. Birkaç günlük görüşmenin ardından Uber'in yönetim kurulu oybirliğiyle rapordaki önerileri kabul etti.

        REKLAM

        Soruşturma yapan hukuk bürosu yetkililerinin geçtiğimiz günlerde edindiği bilgiler arasında 2013 yılına ait tartışmalı bir Kalanick mektubu da var. Bulgulara göre CEO’dan Uber çalışanlarına giden “Miami Mektubu” adı verilen mesajda CEO’dan çalışanlarına şirket kutlamasında dikkat etmeleri salık verilen cinsel kurallara yer alıyor.

        Görünen o ki Uber Yönetim Kurulu Eric Holder’dan gelen raporda yer alan tüm tavsiyeler kabul edildi. Önerilerin yer aldığı mektubun tamamına buradan erişebilirsiniz.

        REKLAM

        Kalanick'i etkileyen ve önümüzdeki günlerde içlerinde Kuzey Amerika Yöneticisi Rachel Holt, İnsan Kaynakları Müdürü Liane Hornsey ve Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Frances Frei gibi kadın yöneticilerin de olduğu bir grup tarafından günlük operasyonlar yapılacağı belirtilen rapordaki diğer öneriler arasında şunlar yer alıyor:

        - Rapor, yönetim kurulu gözetim komitesi oluşturulması, Uber'in kültürel değerlerinin yeniden yazılması, iş etkinliklerinde alkol kullanımının azaltılması ve çalışanlar ile patronları arasındaki samimi ilişkilerin yasaklanması

        - Bağımsız kurul başkanları, bağımsız bir yönetim kurulu başkanı, bir gözetim komitesi ve Kalanick ve Uber yönetimini denetlemek için geliştirilmiş bir denetim komitesi eklenmesi

        - Kalanick ve diğer üst düzey yönetici için zorunlu kapsamlı liderlik eğitimi verilmesi

        - Kalanick ve yönetimin, insan kaynakları ve belirlenen yeni değerler için halk desteğinin artırılması

        Uber, CEO'su olmadan yeni geliştireceği kültürünü kurmanın ve düzeltmek üzere zorlu bir yola çıktı. Öyle ki şirkette verilen akşam yemeği dahi gözden geçirilmeyi gerektiriyor. Şirkette sunulan yemek ile daha fazla mesai harcanması yerine çalışanların evine, ailelerine gitmesi, sevdikleriyle geçireceği vaktin ertesi gün daha erken başlanabilecek bir iş günüyle, daha verimli bir şekilde yansıtılabileceği raporda dikkat çekiyor.

        REKLAM

        Geçtiğimiz haftalarda Apple’ın Müzik bölümünden üst düzey yönetici Bozoma Saint John, Uber’e geçmek için şirketinden ayrılmıştı. Şirkete geçtiğimiz günlerde ayrıca yine üst düzey bir Nestle yöneticisi olan Wan Ling Martello bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak atanmıştı.

        Şirketin çalkantıları sene başında hemen Amerikan Başkanlık seçimleri sonrasında başlamıştı. Uber CEO’su Kalanick’in tartışmalı başkan Trump’ın danışma kurulunda yer alması üzerine sosyal medyada protestoların ve “Uber’i sil”(#DeleteUber) kampanyalarının başlamasına neden olmuştu.

        Tepkiler üzerine geri adım atan ve danışma konseyinden çıkan Kalanick, kendine ait Facebook hesabında duruma dair bir değerlendirmeyi de paylaştı.

        Ancak sorunun büyüğü eski Uber Mühendislerinden Susan Fowler’ın şirketi cinsel taciz ve kadın-erkek ayrımcılığı iddialarıyla başlamıştı.

        Kalanick, iddiaların araştırılması için acilen soruşturma başlatmıştı.

        New York Times’ın Uber’i çeşitli yükümlülüklerden kurtaran yazılımı ortaya çıkarmasının yanı sıra Bloomberg’ün yayınladığı bir videoyla şirket üzerindeki kara bulutlar bir kez daha su yüzüne çıktı. Videoda Kalanick’in bir Uber sürücüsüyle düşen fiyatlar nedeniyle tartışması derinlerde başka sorunlar olduğuna işaret olarak değerlendirildi.

        Şirketin başı ayrıca Alphabet’e (Google üst şirketi) ait olan Waymo ile dertte. Eski Waymo mühendisinin şirkete ait bilgi birikimini çalmakla suçlanmış, mühendisin görevine son verilmişti ama dava sürüyor.

        BETERİN BETERİ VAR

        Daha kötüsü ise bir Uber yöneticisi olan Eric Alexander’ın 2014 yılında Hindistan’da Uber yolculuğunda tecavüze uğramış bir kadının medikal kayıtlarını ele geçirip bunu CEO Kalanick ile Kıdemli Başkan Yardımcısı Emil Michael ile paylaşması olmuştu.

        Alexander’ın şirketle bağı kesildi ancak bunları alt alta koyup topladığınızda şirketin baştan aşağı anlayışının neden değişmesi gerektiğini daha kolay anlayabiliyorsunuz. Hatta Kalanick'in hala nasıl CEO olarak kalabildiği tartışma konusu dahi olmuştu.

        REKLAM

        Kalanick'in Uber çalışanlarına gönderdiği mektup ise şöyle:

        Takım,

        Son sekiz yıldır hayatım her zaman Über'le dolu. Son olaylar benim için insanların işten daha önemli olduğunu ve Cuma günü toprağa verdiğim annemin günbegün yasını tutmayı, kendimi yansıtıp kendi üzerimde çalışmamı, zaman ayırarak dünya standartlarında bir liderlik ekibinin oluşturulmasına odaklanmam gerektiğini gösterdi.

        Nereden başladığımız ve nerelere ulaştıklarımızla en büyük sorumluluk omuzlarımda. Elbette gurur duyulacak çok şey var ama iyileştirilmesi gereken çok şey de var. Zaman ayırdıklarım arasında Uber 2.0'ın başarısı için liderlik ekibini kurmaktan daha önemli bir şey yok. Ancak Uber 2.0'da çalışacaksak, bu şirketin ihtiyaç duyduğu ve hak ettiğin lider olmak için Travis 2.0 üzerinde çalışmaya da ihtiyacım var.

        Bu ara dönemde liderlik ekibim, direktörlerim şirkette çalışacak. Stratejik kararlar için ihtiyaca göre hazır bulunacağım, ancak şirketi hızla ilerletmek için cesur ve kararlı olmaları konusunda kendilerine tam destek olacağım.

        Bunun üzerine bir zaman çizelgesi koymak zor. Bu süreç beklediğimizden daha kısa veya uzun olabilir. Sevdiğim birini trajik bir şekilde kaybetmek benim için zor oldu ve ona uygun şekilde veda etmem gerekiyor. Hepsi sonuç olarak “Nasıl yardımcı olabilirim?” diye soran kalbi notlarınız ve taziye mesajlarınız beni güçlendirdi. Benim cevabım çok basit. Hayatınızın işi misyonumuza hizmet etsin. Bu bana ailemle vakit geçirtir. Önceliği insanlara verin, bu annemin mirasıdır. Ve Uber 2.0'ın gerçek olmasını sağlayın, böylece dünya hepinizin ilham verdiği eseri ve Uber'ı harika kılan ilham verici insanları görebilsin.

        Yakında görüşürüz,

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ