Geçtiğimiz günlerde gelen bir güncellemeyle Snap Map’i duyuran Snapchat, duyurduğu yenilikle harita üzerinde konumunuzu arkadaşlarınızla paylaşmanıza olanak tanıyan işlevi devreye aldı. Aşağıda görebileceğiniz tanıtım videosunda Snap’lerin dilerseniz nereden attığınızı gösteren yeni özellik, içinde büyük bir gizlilik ihlalini de barındırıyor.

Güncellemeyle gelen yeni özellik snap’lerin konumlarıyla herkese açık şekilde hikayelerimize ekliyor. Bu durum konser, spor karşılaşması gibi özel bir etkinlikteki snap'lere ulaşmayı kolaylaştırıyor ancak videoda anlatılanın aksine, farkında olmadan bulunduğunuz konumu takipçilerinize adeta adres teslim yayınlayabilirsiniz.

Snapchat’i her açtığınızda yeni gelen harita özelliği, arkadaş listenizdeki herhangi birine tam konumunuzu görüntülenmesine imkan veriyor. Yayınlanan son güncelleme sonrasında Snap Map’i kullanmak için 3 basit adımı geçiyorsunuz. Kullanıcılar için yanıltıcı olan ise sadece snap attıklarında değil, harita her açıldığında konumlarının arkadaşlarına gönderilmesi.

Verge yazarının arkadaşının bitmojisini haritada görerek şüphelenmesi  üzerine ortaya çıkan gizlilik sorunu, istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Zira kullanıcılar evinden Snap Map’i (haritayı) açarak dünyadaki Snap hikayelerini görüntülediğinde, kendi konumunun yayınını da yapmaya başlamış oluyor. Bu kaybolan mesajlarla gizlilikte yeni bir açılım sağlayan Snapchat ve kullanıcıları için önemli bir gizlilik ihlali.

Konu farklı senaryolarda çeşitli tehditler içerebilir. Örneğin gece evinden çıkan bir kullanıcının attığı snap, bir başkası için evin hırsızlığa müsait olması anlamına gelebilir. Hatta iyi bir Snapchat kullanıcısı harita üzerinden rahatlıkla takip edilebilir. Benzer şekilde stalker-takipçi sapık olarak tanımlanan sıradan takipçi görünümündeki kötü niyetliler için bu durum baştan sona bulunmaz bir nimet ve takip ettikleri için büyük bir tehdit.

Arkadaş listenizdekilerin adresinizi öğrenmesini istemiyorsanız ilk kurulumda Ghost Mode - Hayalet Modu ile görünmez olmayı, eğer kurduysanız ve kullanıyorsanız sağ üstteki ayarlar menüsünden aynı tercihi yaparak devre dışı bırakabilirsiniz.

Konumunuzu Harita üzerinde paylaşmayı seçtiğinizde, uygulama her açıldığında konumunuzu güncelliyor. Snapchat'te arkadaşlarına konumlarını paylaşmayı seçen kullanıcılara Snapchat düzenli aralıklarla bu kararından memnun olup olmadığını soruyor. Harita üzerinde sadece karşılıklı takipleşen arkadaşlar birbirlerini görebiliyor.

Kesin konum verilerini kısa bir süre sonra silen Snapchat daha genel konum verilerini daha uzun süreyle sakladığını belirtiyor ancak bunun için net bir zaman belirtilmiyor. Uygulamada arkadaşınıza dokunduğunuzda son konum güncellemesini görebiliyorsunuz. Uygulamayı yeniden açana kadar haritada 8 saat kalıyor.

  • Snap
  • Snap Inc
  • snapchat
  • Snapchat uygulamaları
  • harita
  • kişisel bilgilerin gizliliği
  • Gizlilik Ayarları

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
2000
  • Misafir 24 Haziran 2017 Cumartesi 16:40
    boş boş boş işler bunlar
  • Misafir 24 Haziran 2017 Cumartesi 16:39
    hayalaet modu var
Kalan karakter : 2000
Kredi hesaplama, kur çevirici, "bir depo kaça dolar?" ve fazlası için tıklayın.
Sermaye Piyasası Araçları Vergilendirme