Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi Mossad'dan görülmemiş istihbarat yatırımı - Savunma Sanayi Haberleri
        1

        Şubat ayında başkent Tel Aviv'de düzenlenen CyberTech fuarında tarihinde ilk kez ajan istihdam etmek için stand açan MOSSAD, gölgelerinden bir kez daha çıkma kararı aldı.

        2

        Başbakanlık tarafından iç ve dış düşmanlarına karşı istihbarat üstünlüğünü korumak istediği belirtilen MOSSAD, sivil teknoloji girişimlerine kurduğu şirketle yatırım yapacak.

        3

        Libertad Ventures ismi verilen şirket ileri düzey teknolojiler üzerine çalışanlara, firma başına 2 milyon şekel kadar bütçe ayırdı.

        4

        İsrail istihbaratı maksimum 2 milyon TL karşılığında geliştirilen teknolojileri telif hakları ve herhangi bir sınırlama olmaksızın kullanmak istiyor.

        5

        Mossad, bunun karşılığında yatırdığı parayı hibe edeceğini ve söz konusu teknolojiyi geliştiren firmalara yönelik herhangi bir sahiplik iddia etmeyeceğini belirtiyor.

        6

        Yurtiçi Gizli Servisi Şin Bet'in başında bulunan Nadav Argaman, son 18 ayda siber ekipler tarafından elde edilen istihbarat sayesinde 2000 terörist saldırının engellenmesiyle bu yola girildiğini belirtti.

        7

        Argaman, silahlı terörizmin yanı sıra siber terörizmle de baş etmek zorunda olduklarını belirtirken, "İsrail sadece savunmuyor aynı zamanda tüm dünyadan hackerlar karşısında saldırı pozisyonu da alıyor." dedi

        8

        Başbakan Netenyahu da siber güvenlikte küresel olduklarını belirtti ve 2016 yılında tüm yatırımların yüzde 20'sinin İsrail'den geldiğini açıklayarak bunun aynı zamanda önemli bir iş fırsatı olduğunu dile getirdi.

        9

        Başbakanlık resmi sitesinden araştırmacılar ve girişimciler için yapılan duyuruda Mossad ve Şin Bet gibi iç ve dış istihbarat kurumlarının ilgilendiği alanlar da belirtildi.

        10

        İsrail istihbaratının Hollywood filmlerini aratmayan bir videoyla açıkladığı liste şöyle:

        11

        Robotik teknolojiler - Birçok mühendislik kategorisiyle bilgisayar bilimlerini bir araya getirerek spesifik bir amaca yönelik tasarlanan robotlar.

        12

        Biomimetik - Karmaşık insan doğasını çözmek için doğanın model, sistem ve unsurlarını taklit eden çözümler.

        13

        Sıkıştırılmış Sistemler - Mekanik, elektronik ve optik ürün ve cihazların nano ölçeklerde geliştirilmesi.

        14

        Her arazi koşulunda çalışma kapasitesi olan, denizde, karada ve havada izleme ve susturma işlevi görebilecek araştırmalar.

        15

        Alışılagelmemiş ve ezber bozan yöntemler kullanarak veri toplayabilen teknolojiler.

        19

        İnternet üzerindeki davranış ve faaliyetlere göre kişilik profili çıkarabilecek, karakter tanımlaması yapabilecek inovatif araştırmalar.

        20

        İbranice ve diğer dillerde doküman özetleyebilecek, kataloglayabilecek ve semantik (anlamsal) bağlantı kurabilecek otomasyon sistemleri

        21

        İsrail, bunların dışında kalan konularda da gelen başvurulara göre kurum amaçları ve istihbarat çerçevesi doğrultusunda değerlendirme yapılabileceğini belirtti.

        22

        MOSSAD ve Şin Bet başta olmak üzere ülkenin tüm istihbarat servislerinin yararlanabileceği programın sadece ülke içiyle sınırlı değil, tüm dünyadan başvurulara açık olduğu belirtiliyor.

        23

        Yetkililer potansiyel işbirliklerinin sadece İsrail'e değil girişimcilere de fayda sağlayacağını vurgularken, bunun tam bir kazan kazan anlaşması olacağında iddialı.

        24

        Libertad tarafından yayınlanan videoda James Bond vari icatların kullanılması da dikkat çekiyor. Kadın bir ajanın gözüne taktığı akıllı lensle bireysel tehditleri tarayıp eşleştirme yapması gibi.