Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Karanlık web'deki AlphaBay adlı pazar yerinde vurgun iddiası - Teknoloji Haberleri

        Bitcoin'in temelindeki blok zincirinin (blockchain) kayıtlarına göre sitenin hesaplarında ciddi büyüklükte bitcoin aktarımı görülüyor. 1,479 BTC'lik bu aktarım 3,8 milyon doları geçiyor.

        Birçok ufak para aktarımının birleşiminden oluşan kayıtlar, kullanıcıların site sahiplerinin paralarını çaldığını düşünmesine yol açtı. Olayı internet forumu Reddit'te büyük bir tartışmaya dönüştürdüler.

        Karanlık web pazar yerlerinde bu tarz olaylar sık yaşanabiliyor, ancak bu seferki oldukça büyük miktarda bir vurguna konu olabilir.

        KARANLIK WEB'DEYASA DIŞI HER ŞEY VAR

        Karanlık web adı verilen web siteleri, yasa dışı alışverişlerle biliniyor. Şifreli bağlantılarla, anonim hesaplarla girilen bu ortamlarda, işlemler de takip edilemesin diye bitcoin gibi şifreli dijital para birimleriyle yapılıyor.

        REKLAM

        2011'de açılan ve 2013'te kapatılan Silk Road, bu pazar yerlerinin en meşhuruydu ve kapanmasıyla hem bitcoin'in adını lekeledi hem de karanlık web'in ipliğini pazara çıkardı. Bu kez, AlphaBay adlı bir pazar yerinin kapanması söz konusu. Ancak farklı olan, yasal otoritelerce değil, kendiliğinden kapanması.

        1 MİLYAR DOLARLIK UYUŞTURUCU SATIŞI YAKALANDI

        Mayıs ayında Outlaw adlı pazar yeri de hack'lenmişti. Ancak o dönemde bitcoin fiyatlarının ciddi bir yükselişte olması, söylentileri beraberinde getirdi.

        2015 yılında ise Evolution adlı pazar yeri 12 milyon dolarlık şifreli dijital paranın kullanıcılardan çalınmasıyla gündeme gelmişti.

        Bu ay başında ABD İç Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, AlphaBay'deki bir hesap sahibinin 1.600'den fazla uyuşturucu satışını belgelemiş, site üzerinden sadece bu alışverişler için 1 milyar dolar gelir elde edildiğini ortaya çıkarmışlardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ