Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Ve ilk uçuşunu yaptı! İşte dünyanın en büyüğü - Teknoloji Haberleri
        1

        2009 yılında Çin hükümetinin projesi olarak geliştirilen dünyanın en büyük amfibik uçağı AG600, ülkenin sahil şehri Zhuhai'de ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

        2

        4 mürettebatıyla yerel saatle sabah saat 10 sularında Jinwan Havalimanı'ndan kalkan AG600 yaklaşık 1 saat havada kaldıktan sonra geri döndü.

        3

        Çinli devlet yetkililerinin yanı sıra 3 bin seyircinin izlediği uçuşun başarıyla gerçekleşmesinin ardından AG600 üretimine hız verilmesi bekleniyor.

        4

        Denize de iniş yapabilen dev uçak öncelikle personel ve ikmal transferinde, yangınla mücadelede, arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak.

        5

        20 saniyede 12 ton suyu göl ya da denizden çekebilen uçak sayesinde su 4 bin metrekare alana püskürtülebiliyor.

        6

        4 adet yerel üretim WJ-6 turboprop motor kullanılan uçak 53.5 metrik ton maksimum yükle havalanabiliyor ve Boeing 7373'den daha büyük.

        7

        AG600 bu özellikleriyle Japon yapımı ShinMaywa US-2 ve Rus üretimi Beriev Be-200 modellerini geride bırakarak dünyanın en büyük amfibik yani hem karada hem denizde işlevsel uçağı oldu.

        8

        4 bin kilometrenin üzerinde uçuş menzili olan AG600 arama kurtarma çalışmalarında 50 kişiyi taşıyabilecek kapasitede.

        9

        AG600 baş mühendisi Huang Lingcai, uçağın geliştirilmesi esnasında pek çok teknolojik ve teknik sorunun üstesinden geldiklerini; bilhassa uçak gövdesinin aerodinamik ve hidrodinamiği, dalga direncinin sağlanmasında zorlandıklarını belirtti.

        10

        Devlet kontrolündeki şirket tarafından geliştirilen uçakta 50 binden fazla bileşen kullanıldı ve bunların yüzde 98'lik bölümü yerli malzemeden yapıldı.

        11

        Şimdiden iç piyasadan 17 sipariş toplayan uçak Çin'in geçtiğimiz aylarda çıkardığı Y-20 stratejik lojistik uçağı ve C919 dar gövdeli jetle birlikte üçüncü yerel üretim oldu.

        12

        18,000 km sahil şeridi ve 6 bin 500'den fazla adaya sahip olan Çin'de denizcilik endüstrisi olağanüstü bir hızla gelişiyor ve amfibik uçak ihtiyacı artıyor.

        16

        Kanadalı üretici tarafından piyasaya sürülecek son model uçak ilk uçuşunu 2016 kasım ayında gerçekleştirdi. 500 saatlik başarılı denemenin ardından Bombardier'in Kanada fabrikasında 2 uçak daha yapılmaya başlandı.

        17

        Gulfstream G650ER ile rekabet edecek Bombardier Global 7000, GE Passport turbofan motora sahip saatte 0.925 Mach ayani 1142 kilometre hıza çıkabiliyor.

        18

        13 bin 700 kilometre uzunluğunda bir uçuş menziline sahip uçak ile denizaşırı uçuşlar rahatlıkla yapılabiliyor. ABD - Singapur, Kanada - Güney Afrika, Dubai - ABD, Çin - Meksika arası kesintisiz seyahat dahi mümkün.

        19

        Global 7000'in teknik özellikleri kadar içi ve sunduğu konfor da etkileyici. 19 yolcu kapasiteli uçak, tamamen alıcısının zevkine göre de döşenip uyarlanabiliyor.

        20

        33 metre uzunluğuyla dünyanın en geniş kişiselleştirilebilir özel jeti olan Bombardier Global 7000 içerisinde genel olarak 1 adet mürettebat alanı ve 4 tane de yolcu alanı bulunuyor.

        21

        Konferans Süiti adı verilen bölme tamamen iş için düşünülmüş. Katlanabilir masalar birleştirilerek restorana dönüşebiliyor. Duvarda da bir elence ekranı mevcut. Bunun 4 kişilik bir Kulüp Süit versiyonu da var

        22

        Global 7000 içerisinde kişiye özel bir eğlence ve seyir odası da var ve son teknoloji televizyon, görüntü ve ses sistemleriyle donatılmış. Netflix gibi online yayın yapan platformlar izlenebiliyor.

        23

        Fiber optik omurgasıyla Ka - band uydu teknolojisine bağlanarak yüksek hızda internet sunan Bombardier uçağının otel süitinde ise A'dan Z'ye 5 yıldızlı otel odası konforu sağlanmış. Özel bir duşu da var.

        24

        Bombardier Global 7000, tamamen cam kokpiti, kontrollü uçuş ve artırılmış görüntü teknolojisi, rüzgar değişimi algılayıcısı ve üst düzen navigasyon sistemiyle parasının hakkını vermeye çalışıyor.

        25

        10. BOEING 747-8 VIP – 153 milyon dolar

        26

        Boeing 747-8 VIP “Dreamliner” olarak da adlandırılan uçak Hong Konglu milyarder Joseph Lau'ya ait. Bu uçak Lau, daha konforlu yolculuk yapabilsin diye son teknoloji ve tasarımlarla imal edildi.

        27

        Hong Konglu işadamı, uçağa fazladan abartılı eklemeler yaptığı için uçakta az koltuk bulunuyor. Uçağın orijinalinde ise 467 yolcu koltuğu bulunuyor.

        37

        ABD donanmasına ait bu uçak, tüm hava şartlarına dirençli olarak üretildi. Bu uçak erken uyarı (AEW) sistemi, ciddi gelişmiş APY-9 radar sistemi, gelişmiş bir radyo paketi, entegre uydu haberleşme yeteneği, turbo prop motorları, ve gelişmiş elektronik taraması gibi özelliklere sahip.

        38

        E-2D, şirketin üretmiş olduğu keşif amaçlı son uçaktır.

        39

        Uçağın içinden bir kare.

        40

        7. Boeing 747-430 Custom – 233 milyon dolar

        41

        Orijinal uçak yaklaşık 100 milyon dolar değerinde. Fakat uçağın sahibi olan Brunei Sultanı, uçağın bazı bölümlerinde altın kullandığı için uçağın yapılışına, 130 milyon dolar daha harcadı.

        42

        Oturma odası, yatak odası ve banyonun tamamı altın ve Lalique kristalinden dekore edilmiştir.

        46

        Boeing tarafından ABD Donanması için geliştirildi. P-8A Poseidon, gezegendeki en iyi savunma uçaklarından biri olarak; anti-denizaltı savaş, anti-yüzey savaş ve yasak nakliye ile iletişim halindedir.

        47

        Uçak, su bombası, SLAM-ER füzeleri, Harpoon anti-gemi füzeleri gibi mühimmatları taşıyor.

        48

        Uçağın içinden bir kare.

        61

        Özelleştirilmiş Airbus A340-300, Rusya’nın zengin işadamlarından Alisher Usmanov’a ait.

        62

        Uçağın orijinal hali 238 milyon dolar değerinde, fakat Alisher Usmanov uçağı lüks iç dekorasyon ve teknoloji ile özelleştirerek değerini katlamıştır.

        63

        Uçağın fiyatı 350 milyon $ ile 500 milyon $ arasında değişmektedir.

        73

        Northrop Grumman ve Boeing tarafından geliştirilen uçak Irak ve Afganistan’da yaygın olarak kullanılmıştır.

        74

        Stratolaunch projesi de son sürat devam ediyor.

        75

        Bill Gates ile birlikte Microsoft'un kurucularından olan Paul Allen'ın havacılık merakı sayesinde dünyanın en geniş ve büyük uçağı yakında ortaya çıkacak.

        76

        Stratolaunch ismindeki uçak 2019'da havalanacak ve kanat genişliği tam 117 metre, üstelik çok ilginç bir amaca hizmet edecek.

        77

        Roc kod adlı uçağın havada böyle görünmesi planlanıyor. Havalimanlarında göremeyeceğimiz türden dev uçağın gövdesine dikkatle bakılırsa 3 adet uzaya fırlatılmak üzere hazırlanan roket görülebilir.

        78

        Profesyonel futbol sahasından daha uzun olan uçağın gövdesi 72 metre genişliğinde, 15 metre kuyruk uzunluğu var ve tam 8 bin 200 bin metrekarelik özel tasarlanan hangarda üretiliyor.

        79

        Uzaya fırlatılacak roketler yaklaşık 11 bin metre irtifaya taşınıyor ve sonra bırakılıyor. Roketler kendi motorlarıyla tırmanışına devam ediyor. Stratolaunch bu şekilde yılda 6-10 görev uçuşu yapacak.

        80

        2019 yılında ilk kez görev amaçlı havalanacak olan uçak, Orbital ATK tarafından üretilen bir adet Pegasus XL roketini taşıyacak fakat toplam 3 roket kapasitesi bulunuyor.

        81

        Stratolaunch dev olunca tekerlek sistemi de bir o kadar büyük. 650 ton yükü taşımak için tam 28 tekerden destek alıyor. Her iki burun kısmında ikişer tane, gövdede de 12'şer tane tekerlek var.

        82

        Dev uçağın çoğu ekipmanı iki adet Boeing'in 747-400'nin motor, elektronik, uçuş kompartımanı, iniş takımları mühendisler tarafından sökülerek oluşturulmuş.

        83

        Stratolaunch tam 6 adet 250 kN (56,000 lbf) Pratt & Whitney PW4056 motor kullanacak. Boeing 747-400 bu motorlardan 4 adet kullanıyordu.

        84

        Görüntüdeki Boeing 747-400 kokpitinden farklı olarak Stratolaunch üç kişilik bir kokpite sahip olacak. Pilot ve yardımcısı dışında bir de uçak mühendisi bulunacak.

        88

        Stratolaunch yönetimi, uçağın defalarca tekrarlanacak ilk denemelerine de başlandığını duyurdu.

        89

        Roketleri fırlatacak 6 adet dev Pratt & Whitney turbofan motor çalıştırıldı ve test edildi.

        90

        3 aşamada gerçekleştirilen testlerin ilki motorları enerjiyle yüklemek için ek bir güç kaynağı kullanımıydı. Buna aşamaya kuru motor ismi verildi.

        91

        Ardından ıslak motor aşamasına geçerek motorlara yakıt enjeksiyonu yapıldı

        92

        Son olarak da her bir motor teker teker çalıştırılarak motorların boşta işleyip işlemediğine bakıldı. Testlerin hepsinin beklendiği gibi başarıyla sonuçladığı duyuruldu.

        93

        540 ton ağırlığındaki uçağın maliyetinin 300 milyon doları aşması bekleniyor fakat yine de en pahalı uçak olmayacağı kesin. İşte en pahalı uçaklar...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ