Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Rusya, VPN ile internete girişi yasakladı - Teknoloji Haberleri

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından bugün imzalanan yeni yasa ile ülkede VPN kullanımı yasaklanıyor. 1 Kasım'da yürürlüğe girecek olan yasa, hakkında Meclis Bilgi Politikası ve Teknolojisi Komitesi Başkanı Leonid Levin, yasanın "yasalara saygılı vatandaşlar için yeni yasaklamalar" anlamına gelmediğini söyledi. Levin'e göre, yasa yasadışı içeriklere erişimi engelliyor.

        VPN NEDİR? NE İŞE YARAR?

        Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network) anlamına gelen ve kısaltması VPN olan bu teknoloji, aslında bir başkaağda, sanki o ağa bağlıymış gibi hareket etmeyi sağlıyor. Yani evinizden işyerinizdeki ağa bağlanarak oradaki paylaşım sunucularına ulaşabilir, cihazları kullanabilir ve dışarı verilmeyenizinlere takılmadan, sistemi işyerindeymiş gibi kullanabilirsiniz.

        REKLAM

        Ancak VPN, erişim yasağı hâllerinde de kullanılabiliyor ve yurt dışındaki başka bir ağdaymış gibi web'e bağlanmayı sağlıyor. Böylece başka ülkede engel olmadığından, kullanıcının kendi konumunda giremediği sitelere erişebilmesi sağlanıyor.

        VERİLERİ DE ÜLKESİNDE TOPLADI

        Rusya, internetle ilgili bir başka mevzuatı da 2015'te kabul etmişti. Buna göre, Rusya vatandaşlarına ait tüm kullanıcı verileri Rusya merkezli sunucularda depolanacak. Geçen yıl ise meclis, internet servis sağlayıcılarının trafik verilerini bir yıla kadar tutmalarını gerektiren bir başka yasayı onayladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ