Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji John Collison'un hayat hikayesi! John Collison kimdir? - Teknoloji Haberleri
        1

        İrlandalı John Collison, henüz 27 yaşında olmasına rağmen 7 yıl önce geliştirdiği bir yazılımla 1.1 milyar dolar servete ulaştı ve dünyanın en genç sıfırdan milyarder olan kişisi oldu. İşte John Collison'un ilginç hayat hikayesi

        2

        Stripe, en basit anlatımla bir ödeme kuruluşu. Yani şirketlerin internet üzerinden ödeme alabilmesini sağlıyor.

        3

        Kurucusu olan Patrick ve John Collison, 20 kişiden az öğrencinin olduğu bir okulda okumuşlar.

        4

        Bloomberg'in kardeşlerle yaptığı bir röportajda, Patrick sınıfta sıkılınca kitap okuduğunu söylüyor. Kitapları öyle bir açıyla yerleştiriyormuş ki, öğretmen onu göremiyormuş.

        5

        Daha sonra bir müdür, öğretmenlerden öğrenciler böyle yaptığında onlara kızmamalarını istemiş.

        6

        Patrick, okulun son yılını evde çalışarak geçirmiş. O zaman 16 yaşındaki Patrick, bir programlama dili ve yapay zeka sistemi geliştirdiği için "Yılın Genç Bilim İnsanı" ödülünü almış.

        7

        İki yıllık bir sınav sürecini 20 günde tamamlayan Patrick, toplam 30 sınavdan geçmiş. Daha sonra bunu kutlamak için bir maraton koşmuş.

        8

        2006'da 13 yaşındaki SAT sınav sonucuyla MIT'e (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) kabul edilince, John da peşinden gelmiş ve birkaç yıl sonra Hardvard'a girmiş.

        9

        Boş zamanlarında iPhone uygulamaları geliştiren ikilinin ilk bombası Wikipedia'nın 8 dolarlık bir modeliymiş. Bu uygulamayla insanlar internet olmadan da bilgi arayabiliyormuş.

        10

        İki kardeş bu uygulama için bolca veriyi ufak bir dosyaya sıkıştırabilen bir kod yazmışlar.

        11

        Ayrıca eBay'deki açık artırmaları yönetmeyi sağlayan bir yazılım hazırlamışlar ve bunun için kurdukları şirketi Auctomatic Inc'i 2008'de 5 milyon dolara satmışlar.

        12

        2009'da üniversiteyi bırakan kardeşler, 2009'da sonradan Stripe olacak fikir için çalışmaya başlamışlar.

        13

        Palo Alto'da şimdiki rakipleri PayPal'ın eski ofisinin karşısında bir ofis tutmuşlar. Ofise bisikletle yarışarak gelen iki kardeş, iki sene test ettikleri yazılımı 2011'de herkese açmışlar.

        14

        Bugün 100 binden fazla işyeri Stripe kullanıyor. Stripe, kredi kartı bilgilerini güvenle saklıyor, dolandırıcılığı engelliyor ve yeni hizmetlere, tabir caizse can veriyor.

        15

        Eskiden, ödeme almanın yolu bankalarla anlaşmaktı. Bunun dezavantajları her bankaya farklı komisyon ödemek, ödeme sürelerinin değişmesi ve diğer bankaların ve kartların uyumsuzluğu gibi sorunlarla uğraşmak.

        16

        Üstelik bankanın yazılımını sisteminize entegre etmek de, bankayla anlaşmak da zaman alıyor.

        17

        İki genç kardeşin kurduğu Stripe, bu probleme devrim niteliğinde bir çözüm getirdi. Özellikle ABD'de uzun süreler ve masrafları ortadan kaldıran startup, hızla başarı basamaklarını tırmandı.

        18

        ABD'de her gün internette 1,2 milyar dolar para harcanıyor. Bu miktar, Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, son beş yılda iki kat artış gösterdi.

        19

        2010'da Stripe'ı kuran Collison kardeşler, ABD'li değil, İrlandalılar. Ancak bu, teknoloji ve finansın kesiştiği noktadan geleceği görmelerine engel olmadı.

        20

        Stripe'ın farkı, 7 satır kod ile ödeme almaya başlanabilmesi. Yani bu ufak kodu sitenize ya da mobil uygulamanıza kopyalamanız, internetten satış yapmaya başlamanız için yeterli.

        21

        2014 yılına kadar 40 milyon dolar yatırım alan şirket, 2014'te 80 milyon dolar daha almayı başardı.

        22

        Bu sıralar herkes tarafından duyulduğu bir zamandı ve ufak şirketleri, Facebook izledi. Bu ciddi bir adımdı. Hem işlem sayısı hem de sistemin üzerinden geçen para ciddi oranda artması demekti.

        23

        Ancak Stripe bu sınavı başarıyla verdi. Şu anda Stripe kullanan devlerden birisi de Apple Pay.

        24

        Bir diğeri, Çin'in en büyük teknoloji şirketlerinden Alibaba'nın ödeme sistemi Alipay.

        25

        Twitter'ın da ödemeleri Stripe üzerinden geçiyor.

        26

        Şirketin son değerlemesi 9,2 milyar dolar. Startup'lar 1 milyar dolar değeri geçince unikorn (mitolojideki tek boynuzlu at), 10 milyar doları geçince ise dekakorn olarak adlandırılıyor.

        27

        Stripe, dekakorn olmaya çok yaklaştı. Öyle ki, bir zamanlar kendi büyümesini karşılamak için yatırım alan şirket, artık başka şirketlere milyonlarca dolar yatırım yapıyor.

        28

        Şu anda 25 ülkede hizmet veriyor. Kurucusu olan iki kardeş ise dünyanın en geç milyarderlerinden oldular.

        29

        Şirketin en yeni ortağı ise Amazon. Son birkaç haftadır, şirket dünyanın en büyük eticaret sitesi kabul edilen Amazon'un işlemlerinin bir bölümünü altyapısı ile taşıyor.

        30

        Her ne kadar anlaşmanın boyutu bilinmese de, bu Stripe'ın ne kadar çok yol kat ettiğini kanıtlıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ