Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Küresel ısınmaya tabut önlemi - Teknoloji Haberleri

        Karabük'te 2 girişimci küresel ısınmaya karşı kilimalı tabut yaptı. Karabük'te 20 yıldır soğutucu tamirciliği tapan Melik Sesver ve ortağı Mesut İnce tarafından geliştirilen 2.4 metre uzunluğundaki 3 model klimalı tabut, sıfırın altındaki sıcaklığa kadar çalıştırılabiliyor.

        Klimalı tabutu geliştiren Mesut İnce, "Amacımız ölüm hak, ancak ölülerimizin vakti zamanında gömülmesinden önce bozulmasına veya kokmasına karşı böyle bir ihtiyacın olduğunu ve küresel ısınmayla beraber her an böyle bir ihtiyacın doğduğuna kanaat getirdik. Cenazeye katılma için uzaktaki akrabaları cenazelerin gömülmesine yetişmek için hız yapıyorlar. Buda çeşitli trafik kazalarını neden olabiliyor. Bir cenaze morgda en fazla bir gün bekletiyor. O da yer bulabilirse tabi. Bizim bu projemiz ile cenazeler artık evlerinde veya camide bu tabutlar ile bekletebilme imkanına sahip olacaklar" dedi.

        20 yıldır soğutuculuk işi yaptıklarını söyleyen Melih Sesver ise, "2 yıl önce çevre köylerdeki camilerden bize morg şeklinde talepler geliyordu. Biz bunları yapıyorduk. Fakat morgdan daha kullanışlı bir şey nasıl olabilir diye düşündük ve klimalı tabutlar yaptık. Taşınabilir bir şekilde yaptığımız için rahatlıkla kullanabilir diye düşündük. Klimalı tabutumuz tamamen metal yapımdır. Paslanmaz malzemeden yapılan bu klimalı tabutun izolasyon sistemi ile yalıtımını yaptık. Motor kısmı ile borularla tabutun için eksi sıfırın altında soğutuyor. Yaptığımız bu tabutlara tabutun içinin soğukluğunun belli olması için termometre de koyduk. Şuan günde 3 tane yapıyoruz. Ancak talep başvurusu arttığından yatırım yaparak yeni bir tesis kuruyoruz. Diğer yandan klimalı tabut talebi artığından Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunarak patentini alacağız " dedi.

        Klima sistemi ile içinde bulunan metal borularla soğutulan tabutu 3 farklı modelde yapılarak fiyatı bin 100 ile bin 400 YTL arasında. Yapılan projenin çok iyi icat olduğunu söyleyen Karabük İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, Dinimizce en önemli konu cenazenin geç kalmadan toprağa vermektir. Ancak günümüzde cenazenin uzaktaki yakınları var. Bunlar için cenazenin sahiplerinin isteği üzerine 1-2 gün bekletilebiliyor. Bu bekleme sırasında ise böyle soğutmalı tabutta bekletmesi faydalı olur. Öbür türlü olduğunda ruh bedeni terk ettiği için aşırı sıcaktan bozulma olabilir. İşte böyle soğutmalı bir tabut bozulmayı önler ve dolayısıyla faydalı olur. Bunun için güzel bir iş ve buluş diyebiliriz. Toprağa da tabutla birlikte verilmeyeceğine göre, mezarlığa kadar bu tabutla getirilmesi iyi olur" dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ