Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Geri vermek için binlerce dolar para isteyen de var, alan adının sahibine hayran olduğu için yüzyüze görüşmek talep eden de - Teknoloji Haberleri

        İşleriyle sürekli adlarını duyuran işadamları internetteki isim avcılarının da dikkatinden kaçmadı. Cem Boyner, Ümit Boyner, Mustafa Koç, Tuncay Özilhan, Bülent Eczacıbaşı, Erman Ilıcak gibi birçok işadamının ‘.com' uzantılı web adı onlardan erken davrananlar tarafından satın alındı. Geri vermek için binlerce dolar para isteyen de var, alan adının sahibine hayran olduğu için yüzyüze görüşmek talep eden de...

        BİR SPORCU 6500 TL ÖDEDİ

        Domain alım satım işini kendine iş edinmiş olan umitboyner.com ‘un sahibi Ömer Faruk Altun asıl mesleği internet şirketlerine danışmanlık olsa da 10 yıldır bu konda da çalıştığını söylüyor. Ama "İlk başladığım yıllarda bu işlerin bu boyuta geleceğini düşünmüyordum, az biraz tahmin edebilseydim bugün milyon dolarlık bir kişiydim" diyor. Altun'un bugüne kadar bir alan adı satışından elde ettiği en büyük gelir ismini paylaşmadığı bir sporcudan aldığı 6 bin 500 TL olmuş. Şu an dünyada ünlü bir futbolcunun ve Türkiye'den de birkaç ünlü ismin isim hakkının kendisinde olduğunu dile getiren Altun, "Bu iş için sürekli güncel olayları takip ediyorum. Ciddi mesai harcıyorum. En iyisi için 10 Bin dolar, en ucuzu için 250 dolar istiyorum" diyor. Bu arada .com uzantılı domain adini kaptirmayan patronlar da var. Tedbiri elden bırskmayan patronlar çoğunlukla bu isimleri şirketleri üzerine tescil etmeyi tercih ediyor. Rahmi Koç, Güler Sabancı, Suzan Sabancı gibi patronlar isimlerinin register hakkını elinde bulunduruyor. Esas Holding'in patronu Ali Sabancı ‘nın alisabanci.com alan adı bacanağı Ahmet Faralyalı tarafından alınmış görünüyor. Ancak site henüz yayında değil.

        Umitboyner.com için 5 bin dolar istiyor

        TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in adını taşıyan Umitboyner.com'un sahibi Ömer Faruk Altunsiteyi sahibine vermek için 5 bin dolar istiyor. Kendisiyle bugüne kadar Ümit Boyner adına bir irtibat kurulduğunu ama arayan kişinin çelişkili konuşmalarından dolayı kendilerine satmadığını dile getiren Altun, "Domainin gerçek anlamda sahibine gitmesini istiyorum" dedi.. Ümit Boyner .com uzatılı web adını TÜSİAD başkanlığına seçildiği gün kaybetmiş... Ancak umitboyner.com.tr uzantılı domaini 2007 yılında almış görünüyor.

        Bizzat kendi isterse ismini geri veririm

        Haftabaşında yeni e-ticaret sitesi morhipo.com'un tanıtımını yapan Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner basın toplantısında kendisine "Neden Morhipo?" diye sorduğumuzda birçok seçenek düşündüklerini söyleyip düşündükleri isimlerin hep kapılmış olduğundan yakınmıştı. Boyner kısa sürede aşık olduğunu söylediği morhipo.com'a çabuk alışmış görünüyor. Ancak bir sorun daha var. Boyner'in kendi ismini taşıyan cemboyner.com web sitesi onu izleyen ve çok seven Deniz Bal tarafından alınmış. "Kendi domainimi alırken onun adını taşıyan domaini de koruma altına almak için satın aldım" diyen Deniz Bal, Boyner'den para istemiyor. Zaten kendisine web sitesinin geri verilmesi için hiçbir talep gelmediğini ifade eden Bal, "Cem Bey'e bu ismi ücretsiz veririm. Ama tek şartım var. Araya kimseyi sokmayacak. Bizzat kendisi benimle irtibat kurup web adını isteyecek. Birebir görüşeceğiz" diye konuşuyor.

        Mustafakoc.com'a İtalyan alıcı çıkmış

        Koç Holding partonu Mustafa Koç'un adını taşıyan mustafakoc.com'un sahibi İtalyan Michele Dinoia... Edindiğimiz bilgilere göre bu iş Dinoia için meslek olmuş durumda. Şu an 19 bin 919 domain'e sahip olan Dinoia daha önce kendisine açılan bazı davaları kaybetmiş ve bu domainleri geri vermek zxorunda kalmış.

        Eczacıbaşı'ndan 1.950 TL isteniyor

        Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın adı bulenteczacibasi.com 2010 yılında alınmış. Alan kişi gerçek ismi nedeniyle Sosyal Devlet takma adını kullanmayı tercih etmiş. Ulaşabilmek için sadece bir mail adresi bulunuyor. Ancak bulenteczacibasi.com adresine tıklandığında ‘Bu alan adı satlıktır" uyarısı da göze çarpyor. Satın almak için tıklayınız butonuna tıklandığında ziyaretçi bir alışveriş sitesine yönlendiriyor ve fiyatın 1950 TL olduğunu görüyor.

        Ayşegül Akyarlı Güven / HT Ekonomi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ