Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji 35 milyon Euro'luk 5 proje hayata geçiyor - Teknoloji Haberleri

        Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca yürütülmekte olan Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında geliştirilen ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu tarafından kabul edilen beş proje için Samsun'da imza töreni gerçekleştirildi.

        Samsun Yelken Kulübü'nde düzenlenen imza törenine, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Jevier Menendez-Bonila ile projeyi temsilen diğer yetkililer katıldı.

        Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, burada yaptığı konuşmada, 2011 yılı Ocak ayında toplam bütçesi 50 milyon Euro'ya yaklaşan 6, Eylül ayında ise toplam bütçeleri 56 milyon Euro civarında olan 7 projenin imza törenini gerçekleştirdiklerini söyledi.

        Karaca, ''Program kapsamında 5 projenin daha operasyonel anlaşmalarını imzalayarak, projelerin uygulamasında önemli bir aşamayı gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Söz konusu projeler, 2008 yılında bakanlığımızca çıkılan proje çağrısı sonucu uygun kuruluşlar tarafından sunulan 500'ü aşkın proje arasından seçilen projeler olup, bu 5 projemizin toplam bütçesi 35 milyon Euro'ya yaklaşmaktadır'' şeklinde konuştu.

        AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Jevier Menendez-Bonila ise Türkiye ile AB ilişkilerinin konuşulduğunda hep işin zor boyutlarının gündeme getirildiğine dikkati çekerek şunları söyledi:

        ''Türkiye'nin farklı bölgelerinde ekonomik kalkınmanın desteklenmesi bağlamında bu yeni projeler, Türk makamları ile AB'nin taşıdığı kararlılığının bir diğer kanıtı niteliğindedir. Yerel ortaklarımızı projenin başarısı açısından sergiledikleri güçlü kararlılıktan dolayı takdir ediyoruz.''

        Samsun Sanayi ve Ticaret Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğla da 35 milyon Avroluk yatırımın startını vermenin onurunu yaşadıklarını ifade ederek, ''2007 yılında başvurusunu yaptığımız toplam bütçesi 7.4 milyon Euro olan Uluslararasi Akretide Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı Projesi'nin uyulama sürecini başlatacak olamanın mutluluğu içindeyiz. Bu proje ile bölgenin merkezi olan Samsun'a 2013 yılı sonuna kadar inşa edilecek laboratuvarın tamamlanmasının ardından her türlü ölçüm, ayar ve kalibrasyon ile kontrol ihtiyacı olan sektör ve işlemlerin ihtiyacına cevap verebilecek durumda bir Metal Metroloji ve Kalibrosyan Laboratuvarı'nı bölgemize kazandırmış olacağız' dedi.

        Konuşmalar sonrası ikisi Samsun, diğer üçü ise Amasya, Bayburt ve Gaziantep'te hizmete girecek projenin imzaları atıldı.

        Projeler ve ayrılan bütçeler ise şöyle:

        -Amasya Mobilya ve Otomotiv Sektöründe Ortak Kullanım Tesisi ve Küçük İşletmelere Danışmanlık Hizmeti Merkezi Kurulması Projesi: 4.5 milyon Euro

        -Samsun Uluslararası Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı Projesi: 7.4 milyon Euro

        -Bayburt Doğal Taş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli Projesi: 9.4 milyon Euro

        -Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Modelleme Merkezi (GETAM) Projesi: 7.3 milyon Euro

        Orta Karadeniz Bölgesi'nin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi: 6.9 milyon Euro

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ