Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Süper cihazlar geliyor! - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Barış Erkaya

        berkaya@haberturk.com

        Notebook, tablet PC, televizyon ve ultrabook modellerinin yeni serilerinde dizayn ve teknoloji açısından oldukça önemli değişikliklerle vitrine çıkan Toshiba, teknoloji meraklılarına yeni sürprizler hazırlıyor.

        Özellikle dev tablet ve üç boyutlu TV izleyicisine lazer ameliyatı olmadan gözlükleri çıkarttıran yeni TV serisinin oldukça büyük ilgi gördüğü yeni ürün lansmanında Toshiba Türkiye yöneticileri dünyanın en güçlü notebookunun müjdesini de verdi.

        Fiyat performans açısından optimum serisi C850’den, X870 serisine, dünyanın “en ince” ve “en hafif” ultrabook’u olarak lanse edilen Z830 serisinden, dünyanın en büyük ve en ince tablet bilgisayarlarına kadar tüm yeni seri ve yeni ürünler eski Alman Federal Meclis binasının lobisinde sergilendi.

        Bilhassa enerji tüketimi konusuna odaklanan Toshiba, pil üzerinde oldukça çalışmış. Wireless ve bluetooth özelliği olan notebookların bu özelliklerinin enerji tüketimini hızlandırmasından yola çıkan Toshiba mühendisleri, getirdikleri yenilikle enerji tasarrufunu yarı yarıya yükseltmeyi başarmış. Üç boyutlu TV desteğinin de geldiği yeni Toshiba notebook serilerinde harici üç boyut desteğinin de sağlanabiliyor olması ise bir diğer önemli yenilik olarak göze çarpıyor. Bu özellikle iki boyutlu bir film, üretilen yeni bir yazılım sayesinde bir HDMI kablo aracılığıyla 3D TV’de üç boyutlu olarak izlenebiliyor.

        Yeni notebook serilerinde bir diğer yenilik de Resolution Plus özelliği. Aslında televizyon, notebook ve yeni seri tablet bilgisayarlarda ortak olan bu özellik, piksellerin hızlandırılması yoluyla standart bir DVD kalitesindeki görüntüyü HD kalitesinde bir görüntüye çeviriyor. Aslında bu özellik rakip markalarda da var. Fakat diğer markalarda bir yazılım desteği ile sunulan bu özellik Toshiba’nın yeni serilerinde hem donanım hem yazılım desteğine dönüşmüş durumda.

        Toshiba, oyun meraklıları ve multimedya özellikleri ağırlıklı olarak kullananlar için de F serisinde Cosmio F750 modelini lanse etti. Ses, ekran kartı, ekran kalitesi gibi daha çok oyuna yönelik özelliklerin eklendiği ve güçlendirildiği bu seride uykudayken müzik ve telefon, mp3 player gibi diğer cihazları şarj fonksiyonu da yer alıyor.

        Fakat bu serinin tartışmasız en çarpıcı özelliklerinden biri notebook’lara eklenen iki yeni Harman Kadron hoparlör. Daha önceki serilerde standart hale gelen iki ana hoparlörün yerine tiz ve bas olmak üzere iki yeni hoparlör daha eklendi.

        VOLTRAN NOTEBOOK GELİYOR

        Toshiba Türkiye Aytaç Biter, toplantının ardından Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dünyanın en güçlü taşınabilir bilgisayarı olacak bir konfigürasyon üzerinde çalıştıklarının da müjdesini verdi. 20 ayrı özellikte en üst seviyenin konfigüre edildiği bir versiyon olacak bu süper notebook’ta 4 hoparlör, 1 TB harddisk, SSD disk, hibrid disk, 8GB 4 tane RAM, üstüne ikinci bir hard disk, I7 işlemci, 3GB ekran kartı gibi en üst düzey özelliklerin kullanılacağını belirten Biter, “Bu özelliklere sahip bir notebookta fiyat nereye kadar çıkabilir diye de düşündük. 4 bin doları da geçmiyor aslında fiyatı” diyor.

        İZLEYİCİSİNİ TANIYAN GÖZLÜKSÜZ 3D

        Yeni seri televizyonda çarpıcı özelliklerden biri otomatik kalibrasyon özelliği. Televizyonla birlikte gelen cihaz, görüntü kalitesi veya ayarı bozulduğunda, piksel kalitesi bozulduğunda, aslında profesyoneller tarafından yapılabilecek en iyi renk ve görüntü kalibrasyonunu kullanıcıya kendi kendine yapma imkanı verecek. Fakat tartışmasız en önemli özelliği kamera sensörü. Gözlüksüz üç boyutlu televizyonda da var olacak bu özellik, aslında televizyonun bir yüz tanıma sistemine sahip olmasını sağlıyor. 4 kişiye kadar kullanıcısının yüzünü tanıyabilen televizyon daha önceden girilmiş olan ayarları, yüzü daha sonra tekrar tanıdığında otomatikman aktif hale getiriyor. Hatta TV'nin karşısından kullanıcı kalktığında yani kullanıcısını göremediğinde kapanmasını da sağlayabiliyor.

        Belirli bir süre aynı özelliği kullandığında kullanıcının izleme alışkanlıklarını da hafızasında topluyor. Mesela her çarşamba günü aynı diziyi izlediğinde kullanıcı, o kullanıcının bu alışkanlığını kaydediyor. Daha sonra çarşamba günü eğer kullanıcı o gün o saatte başka bir program ya da kanal izlediğinde dizinin saati geldiğinde ekranda bir uyarı mesajı çıkarıyor ve dizinin başladığını haber veriyor ve diziyi izlemek isteyip istemediğini soruyor. Eğer "evet" derseniz hemen o kanala geçiyor.

        Ayrıca USB'den kayıt özelliği bulunan televizyon, eğer o saatte evde yoksa kullanıcı onun adına o diziyi de kaydedebiliyor. Eve gelip televizyonu açan kullanıcı, televizyonun diziyi kaydettiğini gösteren ve izlemek isteyip istemediğini soran mesajıyla karşılaşıyor. Kullanıcı silinmesini isterse siliyor, "kalsın" derse USB bellekte kalıyor.

        TOSHIBA’NIN YENİ SÜRPRİZİ: ‘HORMONLU’ TABLET

        Toshiba’nın daha önce piyasaya sürdüğü birçok ürünün yeni serilerinin de yer aldığı lansmanda en ilginç görüntü ise tablet standında. Çünkü burada dev tablet 13.3 inçlik tablet oldukça ilginç bir görüntü sergiliyor.

        Henüz prototip aşamasında olduğu için stand yetkililerinin bile hakkında pek fazla bilgi veremediği bu dev tabletin büyük ihtimalle üretime geçeceği bilgisini Toshiba Türkiye Genel Müdürü Aytaç Biter veriyor. Buna göre dev tablet android tabanlı olacak, ayrıca Windows 8 tabanlı olma seçeneği de bulunacak. Biter, “Bu dev tabletle Toshiba’nın, tablet ürün ailesinin genişleyeceğinin mesajını da verdiğini söylüyor. Biter, bilgisayar satışlarının toplam hacminin önümüzdeki dönemde büyüyeceğini, bilgisayar satışlarının içinde tablet ve ultrabook’ların payının artacağını belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ