Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet FATİH'in 3 atlısı! - Teknoloji Haberleri

        Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojisi devleri Casper, Exper ve Netaş; eğitim ve öğretim sürecinin tablet bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayacak FATİH Projesi için güçlerini birleştirdi. Tablet bilgisayar üretiminde birlikte hareket etmek üzere işbirliği anlaşması imzalayan üç firma, projede hedeflenen en yüksek yerlilik oranına ulaşmayı planlıyor. Sahip oldukları bilgi birikimi ve deneyimle, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa pazarlarında “Türk Markaları” olarak büyümeyi ve rekabet avantajı yakalamayı amaçlıyor.

        Toplam %28’lik payla Türkiye bilgisayar pazarında en yakın rakiplerinin 2,5 katı büyüklüğündeki Casper ve Exper’in yanı sıra, Türkiye’nin en donanımlı ArGe birimine sahip, yazılım ihracatı şampiyonu, lider sistem entegratörü Netaş’tan oluşan güçbirliği, bilgisayar üretiminde 20 yılı aşkın deneyim ve bilgi-iletişim teknolojilerinde 45 yıllık birikime sahip bulunuyor. İşbirliği kapsamında, ArGe, yazılım, donanım, montaj ve hizmet gibi süreçlerde en yüksek yerlilik oranına sahip üretimi gerçekleştirmek için yapılacak teknoloji ve tesis yatırımları sayesinde, yılda 5 milyon adet üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.

        Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki yerli yan sanayi ve servis ağının kurulmasına öncülük eden Casper, Exper ve Netaş, FATİH Projesi’nin etkin büyümesini sağlayacak bir potansiyel sunuyor. Proje için yapılacak yatırımla kazanılacak yetkinlikler; dizüstü bilgisayar, ultrabook, akıllı cep telefonu üretiminin yanı sıra savunma, telekom, sağlık ve otomotiv gibi dikey sektörleri de doğrudan etkileyecek. Böylece, tekrarlanabilir patent ve fikri mülkiyetlerle, bölgesel ve küresel rekabette Türkiye güçlendirilecek.

        CASPER

        1991 yılında, 3 genç girişimci tarafından kurulan Casper’ın 40 m2’lik üretim tesisinde başlayan serüveni, bugün 35.000 m2’de 420 çalışanla devam ediyor. Dünyanın ilk 5 yerel üreticisi arasında yer alan ve Ortadoğu, Avrupa, Afrika bölgesinin en büyük notebook üretim hacmine sahip Casper, müşteri taleplerine göre anlık üretim yapabiliyor. Casper, grup şirketi Logosoft ve diğer markası Aidata ile birlikte, bilgisayar donanımı üretim, satış ve pazarlaması alanlarında bölgenin en büyük oyuncusu konumunda bulunuyor. 20 yıl boyunca yalnız bilgisayar üretimine odaklanarak önemli bir bilgi birikimi edinen Casper, başka markalara da ArGe, tasarım, üretim ve dağıtım hizmeti veriyor. Yurtiçinde 60 mağaza, 1.200 yetkili satıcı ve 2.000’i aşkın satış noktası bulunan Casper, 200 yetkili teknik servisiyle, yaygın bir satış ve satış sonrası destek ekosistemine sahip. 120 kişilik saha araştırma ekibiyle ise ürünlerinde sürekli iyileştirme sağlıyor.

        EXPER

        Exper markası, Yıldız Holding bünyesinde 1994 yılında kaliteli bilgisayar üretmek amacıyla faaliyetlerine başladı. Kısa sürede Türkiye’nin lider yerli bilgisayar üreticisi konumuna ulaşarak, PcWorld Dergisi tarafından 1995 yılında PC markaları arasında “Yılın Bilgisayarı” seçildi. 1996 yılında ISO 9000 sertifikası alan ilk yerli bilgisayar markası olan Exper, Türkiye’nin en büyük eğitime destek projeleri olan MEB’e bağlı “Okullara Bilgi Teknolojileri Sınıfı Kurulumu – UBAK” ve 3 yıl üst üste Kocaeli Büyükşehir Belediyesi “Her Öğrenciye Bir Bilgisayar” Projesi gibi dev projelerde tercih edilen marka oldu. Türkiye’de ilk yerli markalı tablet bilgisayar Exper tarafından 2011 yılında pazara sunuldu. Dünyada gelişen son teknolojileri, dünya pazarıyla eşzamanlı olarak tüketicilerinin beğenisine sunan Exper, Intel ve Microsoft gibi dünyanın büyük teknoloji üreticilerinin bölgedeki stratejik ortaklarından biri. Günde 1.200 adet üretim kapasitesine ve güçlü satış sonrası servis altyapısına sahip Exper, 7/24 hizmet veren teknik destek hattıyla kaliteli satış sonrası hizmetler sunuyor. 2012 itibarıyla Exper Bilgisayar bünyesinde 140 çalışan ve 200’ün üzerinde yetkili teknik servis noktası bulunuyor. Exper ürünleri Türkiye genelinde bulunan tüm perakende zincir marketler ve 400’ü aşkın Exper bayisi ile tüketiciye ulaşıyor.

        NETAŞ

        Bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki yenilikçi ve yaratıcı çözümlerle, ulusal ve uluslararası pazarda, servis sağlayıcılar ve kurumlara, uçtan uca katma değerli çözümler, sistem entegrasyonu ve teknoloji hizmetleri sunan Netaş, sahip olduğu yetkinlik, geniş bilgi ve güçlü deneyimle iş verimliliğinin artışı için çalışıyor. 45 yıllık deneyime sahip Netaş, bilişim teknolojileri alanındaki faaliyetlerini, güçlü bir birikime sahip yeni nesil ArGe biriminin de katkılarıyla sürdürüyor. Netaş, aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla savunma iletişim ağının modernizasyonunda da önemli bir rol oynuyor. Stratejik büyüme planları doğrultusunda yatırımlarını artıran ve bu kapsamda Türkiye’nin en büyük bağımsız bilişim çözüm grubu Probil’i bünyesine katan Netaş, telekomünikasyon, finans, kamu ve genel sektörden önde gelen şirketlere geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Netaş, müşterilerinin bilişim sektöründeki gelişmeleri yakından takip etmesi ve teknolojiyi daha verimli kullanma ihtiyacı doğrultusunda, küresel teknoloji devleriyle stratejik iş ortaklıklarına sahip. Türkiye’deki 500 bilişim şirketi arasında son dört yılda üç kez “Yazılım İhracatı Şampiyonu” olan Netaş, 160'tan fazla küresel operatör için yazılım çözümleri geliştiriyor. Netaş müşterilerine network, güvenlik, tümleşik iletişim, sanallaştırma, bulut bilişim, genişbant erişim, savunma teknolojileri, optik ve taşıyıcı Ethernet, GSM-R, OSS/BSS ve IT entegrasyonu, stratejik dış kaynak kullanımı ve özgün yazılım geliştirme konularında çözümler sağlıyor. Netaş, teknoloji danışmanlığından, 1.700’e yakın servis ekosistem kaynağıyla satış sonrası desteğe kadar, Türkiye’nin yanı sıra Asya-Pasifik ülkeleri, Orta Asya, Türki Cumhuriyetleri ile Kuzey Afrika’daki kurumlara, kamu ve savunma sanayisindeki müşterilerine, geniş kapsamlı fayda odaklı hizmetler sunuyor. Hisselerinin %36,41'i İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören şirketin başlıca ortakları arasında, %48,59 payla OEP (One Equity Partners) RHEA Turkey Tech B.V. ve %15 payla Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ