Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil GSM şirketleri geliri artırmakta artık zorlanıyor - Teknoloji Haberleri

        BloombergHT

        Telekomünikasyon sektörü açısından oldukça zorlu geçen 2013 yılı, şirketlerin müşteri sayısı ve kullanıcı gelirini artırmakta güçlük çektiğini gösterdi. BTK verilerine göre, abone başına gelirde Turkcell ilk sırada yer alırken, bu şirketi Avea ve Vodafone izledi.

        GSM sektörünün hızla yeni teknolojilerle hızlı çehre değiştirmesi operatörler şirketler arasında rekabetin günden güne çetinleşmesine neden oluyor.

        Özellikle Türkiye'de abone sayısı itibariyle ilk sırada yer alan Turkcell ile ikinci sıradaki Vodafone arasındaki abone kazanma mücadelesi sektör için hayli önemli olan abone başına gelir verilerine de yansıyor. BTK'nın Eylül sonu itibariyle yayınladığı telekom sektörü raporuna göre, Turkcell'in abone başına aylık geliri 22.67 lira olurken, Avea 22.52 lira ile ikinci sırada yer alırken, Vodafone 21.90 lira ile üçüncü sırada yer alıyor.

        2013 yılının üçüncü çeyreği itibariyle son 12 aylık dönemde abone kayıp oranları da sektördeki zorlu rekabetin bir diğer göstergesi niteliğinde. Telekom hizmetlerinde yaygın olarak kullanılan abone kayıp oranı sıralamasına göre, ilk sırada yüzde 2.91'le avea yüzde 2.66 ile vodafone ikinci sırada yer alırken, yüzde 2.25'le turkcell üçüncü sırada yer alıyor.

        Faturalı abone sayılarının operatörlerin toplam abone sayısına oranını da dikkat çekiyor. Faturalı abone sayılarının toplam abone sayısına oranına bakıldığında ilk sırada yüzde 44.2 ile Avea, ikinci sırada 39.5'le Turkcell yer alıyor. Üçüncü sırada ise yüzde 37.7 ile Vodafone yer alıyor.

        Telekom şirketlerinin genel performansı itibariyle faiz amortisman ve vergi öncesi kara işaret eden FAVÖK oranında ilk sırada Turkcell yer alıyor. Turkcell'in FAVÖK oranı yüzde 34.53 olurken, Vodafone'da bu oran yüzde 18.95 ve Avea'da yüzde 17.79 düzeyinde bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ