Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Yasaklı siteler için programları kullananlar kişisel şifrelerini çaldırabilir - Teknoloji Haberleri
        1

        Twitter'in erişime durdurulması 2 gündür Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesi. Fakat milyonlarca twitter kullanıcısı çeşitli yollar deneyerek bir şekilde Twitter'a girmeyi başardı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gibi isimler bile yasağı delip tweet atılar. Twitter'a girmek için kimi bilgisayarının ya da akılı telefonlarının DNS ayarlarını değiştirirken kimi de VPN servislerinden yararlanıyor ya da proxy atlatma servislerini kullanıyor.

        2

        Akıllı telefonlarına ya da tabletlerine VPN programları kuran milyonlarca kişi şu ana kadar Twitter'a sorunsuz bir şekilde girmeyi başardı. Peki bu VPN progrmaları ya da servisleri ne kadar güvenli? Kendimizi gizlerken kişisel bilgilerimizin başkasının eline geçmesine mi neden oluyoruz?

        3

        Türkçesi 'Sanal Özel Ağ' olan 'Virtual Private Network' (VPN), kısaca sanal ağlarda 2 lokasyon arasında şifreli şekilde tünel kurulmasına verilen addır. Oluşturulan tünel sayesinde şifrelenen bilgiler, dışarıdan müdahale olmaksızın transfer edilebilir. Şirketler bu altyapıyı yıllardır kullanmakta. Başka şehirlerdeki ofisler arasındaki bilgi akışı ya da sahada bulunan bir çalışanın bilgilere erişebilmesi için neredeyse tüm şirketlerin kendi VPN ağları vardır.

        4

        VPN kişisel amaçlarla da kullanılabilir. VPN ile dışarıdan kendi bilgisayarınıza ya da ağı kurduğunuz başka bilgisayarlara kolayca ulaşabilirsiniz. Ya da bilgisayarınıza, akıllı telefonlarınıza ve iPadlerinize indirdiğiniz VPN programları ile yasaklı veya kısıtlı internet sitelerine erişebilirsiniz. Yurtdışındaki şirketlerden satın alınan ve yurt dışı firmalarının alt yapıları ile engellere takılmadan internet erişimi sağlayabilirsiniz.

        5

        Fakat kişisel amaçlarla kullanılan VPN'ler bazı sorunlar teşkil edebilir. VPN servis sağlayıcılarının kurduğu tünellerdeki veri akışı, bu servislerin serverları üzerinden sağlanıyor. Yani VPN kullanarak internette dolaştığımızda, yaptığimız işlemler bu servis sağlayıcılar tarafından izlenebilir ve kayıt altına alınabilir. Kullandığımız servis sağlayıcı kötü niyetli amaçlar taşıyorsa kurulan tünel sayesinde bilgisayarımızdaki tüm dosyalarımız ve kişisel bilgilerimiz hatta banka şifrelerimiz başkalarının eline geçebilir.

        6

        Yasaklı sitelere girmenin bir başka yolu ise "ktunnel", "vtunnel" ve "ultrasurf" gibi internet siteleri ve yazılımlarıdır. Proxy atlatma toolları diye geçen bu siteler, internet yasaklamalarının yapıldığı sistem denebilir. İçinde "tunnel" kelimesi geçse de çalışma mantığı farklıdır. Bu sitelerin veya yazılımların kullanımı da istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

        7

        Sonuç olarak yapacağımız tüm işlemler, kullandığımız servisler tarafından görüntülenebileceğinden, internet alışverişleri, online bankacılık gibi işlemleri bu servisleri kullanmadan yapmakta fayda var. Eğer bu işlemleri daha önce bu programlar üzerinden yaptıysanız ya da proxy atlatma yazılımlarını kullanarak gerçekleştirdiyseniz, banka ya da kredi kartı şifrelerinizi değiştirmenizi öneririz.

        8

        Bu tarz programları ya da internet servis sağlayıcılarını kullanmak istiyorsanız Telefonunuza ya da iPad'inize indirdiğiniz programdan emin olmanız gerekmekte. Çünkü kötü niyetli yazılımlar sayesinde sizin kullandığınız alet ele geçirilebilir ve suç amaçlı kullanılabilir. Twitter'a gireyim derken paranızdan olabilirsiniz ya da işlemediğiniz bir suçun kurbanı olabilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ