Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Her yol Twitter'a çıktı! - Teknoloji Haberleri

        ÜNSAL EREKE / HT GAZETE

        Twitter’dan sonra dün de dolaylı yoldan girme imkânı sağlayan Google’un DNS’leri engellendi. Türkler Twitter’a girme özelliği sunan programlara saldırınca Hotspot Shield programını indirenlerin sayısı 3 milyonu buldu. Şirket acil çağrı ile ekibini topladı.

        Twitter yasağının ikinci gününde Google’un DNS’leri de engellenirken Türk kullanıcılar, Twitter’a girme özelliği sunan programlara saldırdı. Apple cihazlarının kullandığı IOS’un AppStore ve Android cihazların Google Play ortamlarında yurtdışındaki ağlara uzaktan erişim sağlayarak Twitter’a girme özelliği sunan VPN (Sanal özel ağ) özellikli programlar indirilme rekoru kırdı. Her iki ortamda da en çok indirilen ilk 5 programın VPN’lerden oluşması dikkat çekti.

        Türkiye’de daha önce günlük indirilme sayısı sadece 10 binlerde olan Hotspot Shield VPN isimli program önceki gün ortasına kadar 270 bin kişi tarafından indirildi. Dün sabah Google’daki DNS ayarlarının kapatılmasıyla bu programın kullanıcı sayısının 3 milyona kadar çıktığı ifade edildi.

        Hotspot Shield programının yazılımcısı AnchorFree’nin CEO’su David Gorodyansky, WSJ’ye yaptığı açıklamada Türk hükümetinin Twitter’a yasak getirmesiyle programın normalin çok üzerinde indirildiğini belirterek, “Perşembe günü şirketin pazarlama ekibi kullanımdaki artışı görerek acil çağrı yaptı. Türkiye’deki olay hepimizi şaşırttı. Kampanya yapıp adımızı duyurduk” dedi.

        TWITTER'IN YOLUNU AÇTILAR

        1. Hotspot Shield – 1 hafta ücretsiz – Aylık 8.99 TL

        2. Free VPN – Onavo Protect - Ücretsiz

        3. Onavo Extend – Data Usage - Ücretsiz

        4. Tunnel Bear Yasağa karşı ücretsiz – Aylık 5.49 TL

        5. VPN Express – Aylık 3.59

        GOOGLE'UN DNS’LERİNİ KAPATIP AÇTILAR

        Dünyada, tepki dolu yankılara konu olan Twitter yasağına dün sabah yeni bir yasak eklendi. ‘Yasaklı’ Twitter’a girmek için kullanılan Google’un ‘8.8.8.8 - 8.8.4.4’ DNS’leri engellendi. Ancak, bu adım da kullanıcıların Twitter’a girmesini önleyemedi. Kullanıcılar, farklı DNS’lerle Twitter’a girerek, yasağı deldi. Yeni yolların dalga dalga yayılmasının ardından öğleden sonra Google’un DNS’leri yine erişime açıldı.

        İNDİRME REKORU ‘MÜBAREK’TE

        AnchorFree’nin CEO’su David Gorodyansky, 2005 yılında kurdukları Hotspot Shield’ın Mısır’daki Mübarek rejiminin devrilmesinde bir gecede 1 milyon indirilmesinin rekor olduğuna da işaret etti.

        REDHACK ACİL ERİŞİM MERKEZİ KURDU

        Twiter’a erişim için harekete geçen Redhack de Acil Erişim Merkezi kurdu. Bilgiye kolay ulaşmanın “insan hakkı” olduğu belirtilerek, bilgisayarlardan ve akıllı cihazlardan Twitter’a nasıl erişim yapılacağı resimlerle anlatıldı.

        ‘GEZİ’CİLER DNS PROGRAMI YAPTI

        Dün gün içinde DNS’deki kesinti nedeniyle uzun süre Twitter’a ulaşmakta zorluk çekildi. Yaşanan kesinti üzerine Sayfalar Ortak Platformu DNS sonucu ayarlarını değiştirebilen bir program geliştirdiğini duyurdu. Programın adına ise ‘Sansüre karşı GeziDNS’ denildi.

        TWİTTER’A NASIL GİRDİLER?

        BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ: ALLAH KAPILARI AÇIYOR

        Twitter’a erişim yasağını ilk aşanlar arasında yer alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Biz faydalı işler için yazıyoruz. ‘Ben bu sabah Akhisar’a gidiyorum’ dedim sadece. Erişime nasıl açıktı bilmiyorum. Beni sağdan soldan aradılar, ‘Herkes twit atamıyor, siz nasıl atıyorsunuz’ diye. Özel çabamız olmadı. Allah kapıları açıyor demek ki iyi niyet olursa Twitter bile açılır” dedi.

        CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: VPN YÖNTEMİNİ KULLANDI

        Twitter’ın kapatılmasının ardından attığı, “Tasvip edilemez” twiti ile dikkat çeken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül VPN’den Twitter’a giriş yaptı. Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin kısaltılmışı olan VPN, bu ağın parayla satın alınması ile kullanılıyor. Kullanılan programa göre aylık 7 dolardan yıllık 70 dolara varan farklı tarife seçenekleri var.

        3 YOLDAN GİRİLİYOR

        VPN programları satın alınarak

        Bilgisayarda DNS ayarları yaparak (Dün gece saatlerinde DNS yoluyla Twitter'a erişim büyük oranda engellendi)

        Proxy sunucular kullanılarak

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ