Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun Windows işletim sistemi bundan sonra tablet ve akıllı telefonlarda ücretsiz olacak - Teknoloji Haberleri

        Microsoft’un amiral gemisi olan Windows işletim sistemi bundan sonra tablet ve akıllı telefonlarda ücretsiz olacak. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Build 2014 konferansında Microsoft birçok yenilik açıkladı. Sesli komutlar ile çalışacak olan Cortana, Windows 8.1 güncellemesi ve Nokia ile beraber geliştirilen yeni 3 adet telefon açıklanan yenilikler arasındaydı. Microsoft’un mobil pazardan daha fazla pay almak için yaptığı hamle ise oldukça agresif. Bundan sonra 9 inç ve daha küçük ekranlara sahip ürünler geliştiren donanım üreticileri, Windows işletim sistemini ücretsiz olarak ürünlerinde kullanabilecekler. Böylece donanım üreticilerinin üzerinde ekstra işletim sistemi maliyeti ortadan kalkmış olacak. Dünya'nın haberine göre, şu ana kadar mobil pazarda galibiyeti Google ve Apple’a kaptıran Microsoft, bu yeni hamlesi ile birlikte çok daha fazla üreticinin Windows işletim sistemli tablet ve akıllı telefon üretmesini desteklemek istiyor.

        MOBİL PAZARDA DAHA AKTİF ROL

        Microsoft’un mobil pazardaki yaklaşımı son birkaç aydır ciddi değişikliğe uğramış durumda. Nokia’nın satın alınması ile başlayan bu süreçte Microsoft, artık mobil pazarda daha ciddi bir varlık sürdürmek için keskin kurallarını da esnetiyor. Örneğin daha önceden ilk önce Windows işletim sistemi için çıkarıp, daha sonradan diğer işletim sistemi ya da platformlar için düzenlediği Office paketinin iOS versiyonunu piyasaya sürdü. Windows tabletler için Office paketi ise henüz tamamlanmış değil.

        WINDOWS GELİŞİYOR

        Elbette tüm bunlar Windows’un artık önemsizleştiği anlamına gelmiyor. Özellikle kurumlar özellikle mobil cihazlarda kararlı, güvenli, yönetilebilir ve dahili sistemler ile uyumlu olduğu için Windows işletim sistemli tabletler ve akıllı telefonları bekliyorlar. Geliştiriciler konferansında konuşan Microsoft’un çiçeği burnunda CEO’su Satya Nadella’da Windows’un halen kurumun kritik uygulaması olduğunu ve IT yöneticileri ile yazılım geliştiricilerin yakında bu platformdan bambaşka yenilikler göreceklerini vurguladı. Nadella şöyle dedi, “Neden Windows için uygulama geliştirmelisiniz? Konferansın asıl sorusu bu. Windows için uygulama geliştirmelisiniz çünkü çok daha ilgi çekici bir yaklaşım Windows platformunu yenileyeceğiz. Bundan sonra hedefimiz Windows’u, çalıştığı cihaz çeşitliliği ve sunduğu yenilikler ile birlikte yazılım geliştiriciler için uygulamalarını kolayca pazarlayabilecekleri bir cazip bir platform olmasını sağlamak.”

        Pazar uzmanlarına göre Microsoft’un bundan sonra atacağı adımlar hem tablet hem de akıllı telefon pazarında daha yaygın olmasını sağlayabilir. Pazar araştırma şirketi Gartner’dan analist Michael Silver bu adım sayesinde Windows işletim sistemli akıllı telefon ve tabletlerin fiyatlarının düşebileceğini belirtti. Silver konu hakkında şöyle dedi, “Şu anda mobil pazarda ciddi bir geliri olmadığı için bu yeni adım Microsoft’un toplam gelirinde bir azalmaya neden olmayacaktır. Küçük ekranlı cihazları alan kullanıcıların aynı işletim sistemli büyük ekranlı cihazları da talep edecekleri ve ikisinin satışının bir denge sağlayacağı düşünülüyor.”

        Tüm bunlara ek olarak donanım üreticileri dilerler ise 1 yıllık Office 365 üyeliğini de ücretsiz olarak sunabilecekler. Bu iki yenilik sayesinde donanım üreticileri için daha yüksek kar marjına sahip tablet ve akıllı telefonlar üretmek mümkün hale geliyor.

        Microsoft bu yeni stratejisi sayesinde hızla azalan Windows kullanıcı pazarını artırmayı hedefliyor. Günümüzde halen PC’lerde dünyanın bir numaralı işletim sistemi olan Windows’un mobil platformlarda da rekabet edebilir bir pazar payına çıkarmak, üretici, kullanıcı ve yazılım geliştiriciden oluşan ekosistemi rahatlatmak anlamına geliyor. Bu yeni lisanslama modeli ile üretilecek ilk ürünlerin ise yaz başına hazır olmaları bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ