Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Süreyya Ciliv yönetimindeki Turkcell, Kurumlar Vergisi Rekortmenleri listesinde özel sektörde birinci sırada yer aldı - Teknoloji Haberleri

        Süreyya Ciliv'in yönetimindeki Türkiye'nin en büyük GSM operatörü Turkcell, dün açıklanan Kurumlar Vergisi 2013 vergi rekortmenleri listesinde Gökhan Ögüt'ün dünya devi Vodafone'u ve Erkan Akdemir'in Türkiye devi Avea'sını listeden sildi.

        HABERTURK.COM

        Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından Turkcell için tahakkuk ettirilen 590 milyon 922 bin 324 TL'lik vergi, Turkcell'i özel sektörün en çok vergi ödeyen şirketi haline getirdi.

        Kamuda Merkez Bankası'nın rekortmen olduğu listede Ciliv'in Turkcell'i, kamu ve özel sektör şirketleri dahil yapılan sıralamada 2013'te Türkiye'nin en çok vergi ödeyen 4'üncü kurum olurken, özel sektör şirketleri arasında yapılan sıralamada bankaları bile solladı.

        Süreyya Ciliv'in GSM sektöründeki en büyük iki rakibi, dünya devi Vodafone ve Erkan Akdemir yönetimindeki Türkiye devi Avea ise ilk 100 sıralamasında bile yer alamadı.

        Bugün açıklanan verilere göre Türkiye'de GSM abonesi sayısı 70 milyonu geçerek yüzde 100'ün üzerinde bir penetrasyona ulaşırken, Turkcell'in vergi listesinde yaptığı bu şov, şirketin Süreyya Ciliv yönetiminde bir yandan büyürken diğer yandan karlılığını da zirveye taşıdığını gösterdi.

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 2013 tüm yıl verilerine göre GSM sektöründeki rekabette Turkcell, net satış gelirinde iki rakibininin toplamının üzerinde bir rakama ulaşmış durumda.

        Buna göre mobil pazarda 2013 tüm yıl verileri şöyle:

        Kaynak: BTK

        Toplam karlılıkta ise Turkcell'in diğer iki dev rakibi GSM devinin yarattığı kısayısa rekabet sonucunda büyük sıkıntı yaşarken, Süreyya Ciliv yönetimindeki Turkcell, sektörü kıskandıracak karlılık rakamlarına imza atıyor. Bu rakamlar Türkiye'nin vergi rekortmenleri listesine de yansıyor.

        İşte son 3 yılda GSM sektöründe yaşanan karlılık rekabeti:

        Kaynak: BTK

        EN BÜYÜK YATIRIM TURKCELL'DEN, EN AZ YATIRIM AVEA'DAN

        Turkcell bu karlılık ve vergi rakamına son 5 yılda ortalama 1 milyar 100 milyon TL yatırım yaparak ulaştı. Ki bu da 5 yılda toplam 5 milyar 502 milyon TL'lik inanılmaz bir toplam yatırıma denk geliyor. Turkcell'in açıkara fark attığı bu yatırıma, ikinci sıradaki Vodafone 4.6 milyar TL'lik yatırımla en yakın karşılığı vermeye çalışan şirket oldu.

        Erkan Akdemir yönetimindeki Avea ise sektörde yatırım anlamında en büyük fark yiyen GSM şirketi olarak kayıtlara geçti.

        Avea, rekabette sonuncu sırada olmasına rağmen 4.3 milyar TL'lik toplam yatırım yaptı.

        Türkiye'de 2014 yılı ilk çeyrek verilerine göre toplam mobil abone sayısı 70 milyon 120 bin adet. Bu abonelerin 34 milyon 790 bin adedi Turkcell abonesiyken, Vodafone'un abone sayısı 20 milyon 30 bin seviyelerinde. Sektörün son sırasında ise 15 milyon 290 bin aboneye sahip olan Avea yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ