Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi F-35'lerdeki motor arızalarını Türk uzmanlar inceleyecek , Türkiye F-35'lerden vazgeçmiyor, Türkiye 100 adet F-35 alacak - Savunma Sanayi Haberleri

        Türkiye, ilk etapta 2 toplamda ise 100 adet F-35 uçağı alacağını açıklamış ancak bu uçaklarda anlaşılamayan motor arızalarına rastlanmıştı. Buna rağmen Türkiye’nin F-35 kararlılığı sürüyor. uçakları şimdi de Türk Hava Kuvvetleri uzmanları inceleyecek. Posta212 haberine göre, savunma sanayii tarihinin en büyük tedarik programı olarak kabul edilen çok uluslu müşterek taarruz uçağı F-35 uçaklarının motorundaki arıza hala tespit edilemedi ancak Türkiye bu kararından vazgeçmedi. Türkiye’nin ilk aşamada iki adet toplamda 100 adet satın alacağı uçaklar için Türk Hava Kuvvetleri uzmanları inceleme yapacak.

        Türkiye’nin de 16 milyar dolarlık sözleşmeyle üreticiler arasında bulunduğu F-35 uçağının motorunda 3 defa motor arızası çıkınca, uçağa “yüksek hızla uçmama” ve “yüksek açılı dalışlara girmeme” yasağı getirilmişti. ABD’deki uçuşlarına getirilen yasak “kısıtlı” olarak kaldırıldı.

        İmalatçı Lockheed Martin ve motoru geliştirilen Pratt&Whitney konuyla ilgili çalışmalara başladı ama motordaki ana sorunun hala bulunamadı. Türkiye’nin satın alacağı uçaklar için Türk Hava Kuvvetleri uzmanları bizzat inceleme yapacak. 5. Nesil Savaş Uçağı, Türk Hava Kuvvetleri’nin incelemelerinden başarıyla geçemezse envantere kabul edilmeyecek. Uçağın üretici şirket yetkilileri, üretimin başladığı 2006’dan beri hiçbir uçağın kullanılamaz hale gelmediğini belirterek, her yeni uçak projesinde benzer aksaklıkların olabileceğini kaydetti.

        TÜRKİYE ALIMDA KARARLI

        F-35 uçağında yaşanan sorunun dikkatle izlendiğini belirten Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri de Türkiye’nin F-35 siparişini iptal etmesinin şu an için gündemde olmadığını belirterek şu mesajı verdi: “Olayın gidişatını yakından takip ediyoruz. Kendi uzmanlarımızın yapacağı inceleme belirleyici olacak. Bu incelemeden başarıyla geçemezse envantere kabul edilmez” Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin 2 adet sipariş ettiği F-35 savaş uçaklarının motorunda geçen yıl ciddi bir kırık tespit edilmişti. ABD Savunma Bakanlığı, bir F-35’in motorundaki dişli parçasının kırık olduğunun anlaşılması üzerine 51 jetin uçuşlarını yasaklamıştı. Bu uçuş yasağından önce yapılan Komite toplantısında uçaktaki “teknik yetersizlikler” gerekçe gösterilerek Türkiye’nin alımı ertelenmişti.

        HAYALET UÇAK

        Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde yer alan F-4’lerin yerini alacak olan F-35’ler radara yakalanmadığı için ‘hayalet uçak’ olarak biliniyor. Pilota sadece vuracağı hedefi uzaktan seçip tetiğe basmak kalıyor. F-35’lerin gelişmiş versiyonları dikey iniş kalkış da yapabiliyor. Tüm zamanların en büyük savunma sistemi olarak nitelendirilen 5. Nesil savaş uçağı üretiminde önemli adımlar atan Türkiye, F-35 için özel bir kredi paketi oluşturdu. Tek pilotla kullanılan ve tek motorlu olan F-35 müşterek taarruz uçağının üretim programında Türkiye’nin yanı sıra, ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka da bulunuyor.

        Projede yer alan diğer ülkeler ve almayı planladıkları uçak sayıları şöyle: ABD 2 bin 443, İngiltere 138, İtalya 131, Hollanda 85, Türkiye 100, Kanada 80, Avustralya 100, Norveç 48, Danimarka 48 olmak üzere toplam 3 bin 173.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ