Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm 45 tonluk tank Akdeniz'in derinliklerinde - Turizm Haberleri
        1

        Antalya'da dalış turizmine katkı sağlaması için TSK'dan temin edilen 45 tonluk tank, Kaş ilçesinde 5 metre derinliğe batırıldı.

        2

        Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait 45 tonluk 1960 model tank, Kaş Limanı'nda 5 metre derinliğe batırıldı. Antalya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, turizm sektörünün çeşitlenmesi ve dalış turizminin gelişmesi çalışmaları kapsamında TSK'ya ait tank, Kaş Limanı'nda 5 metre derinliğe batırıldı. Hava koşullarının uygun olması halinde tankın ilerleyen günlerde Güvercin Adası mevkisine taşınarak, 20 metre derinliğe indirileceği bildirildi.

        3

        Antalya Valisi Münir Karaloğlu da dalış gerçekleştirerek, tankı sualtında ziyaret etti.

        Açıklamada görüşlerine yer verilen Vali Karaloğlu, tank projesinin, turizmi 4 mevsime yayma çalışmalarının önemli bir halkası olduğunu belirtti.

        4

        Karaloğlu, Antalya'da karadakilerin yanı sıra denizin altında da birçok güzellik bulunduğuna işaret ederek, böyle etkinliklerle kentteki su altı konusunda farkındalık sağlamak istediklerini bildirdi.

        5

        Antalya'daki bu potansiyelin değerlendirilmesini hedeflediklerini aktaran Karaloğlu, "Türkiye özellikle bu alanda rakiplerine ciddi bir fark yaratabilir. İnanıyorum ki bu proje, Kaş'ın pozitif gelişimine önemli katkı sağlayacak. Turizm Antalya'da dört mevsim devam edecek. Başta Türk Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere, projeye destek veren, katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

        6

        Dalış turizminin geliştirmesi hedefiyle batırılan tank, TSK'dan temin edildi. ABD yapımı ve 1960 model olan 45 ton ağırlığındaki tank, Kaş'a Konya'dan getirildi. Görev süresini tamamlamış ve 4 personel taşıyabilen tankın üzerinde 105 milimetrelik bir de top bulunuyor.

        7

        BU TANK DALIŞ TURİZMİ İÇİN BATIRILACAK

        DHA'nın haberine göre, Türkiye'nin önde gelen dalış merkezlerinden Antalya'nın Kaş İlçesi'nde bir tank, dalış turizmi için batırılacak.

        8

        Daha önce batırılan gemi ve uçağın ardından yarın batırılacak tank, turizme hizmet edecek. Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun çabalarıyla Türkiye'nin önemli dalış noktalarından Kaş'ta yeni bir dalış noktası oluşturmak amacıyla tank batırılacak. Dalış turizmini geliştirmek hedefiyle batırılacak tank, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden sağlandı.

        9

        ABD yapımı 45 ton ağırlığında 1960 model tank Konya'dan Kaş'a getirildi. Görev süresi tamamlanan ve 4 personel taşıyabilen tankın üzerinde 105 milimetre top yer alıyor.

        13

        Antalya'nın, Kemer'de 1917 yılında Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul tarafından batırılan Paris 2 batığı ve Antalya Yat Limanı açıklarında 1942 yılında batırılan St. Didier Fransız savaş gemisi ile Manavgat'ta yer alan 1944 yılında batmış olan B-24 ABD savaş uçağı gibi sualtı zenginlikleri bulunuyor.

        14

        Dalış turizmini artırmak amacıyla 2008 yılından sonra Antalya sularında 3 gemi ve 1 uçak daha batırıldı. Kaş açıklarında 2011 yılında da 50 yıllık Sahil Güvenlik botu batırıldı.

        15

        Kıbrıs Barış Harekatı'nda da kullanılan ve 1998 yılında hurdaya ayrılan Dornier tipi savaş uçağı ise 2012 yılında ise Antalya Yat Limanı açıklarında turizm için batırılmıştı.

        16

        BALIKLARA YUVA OLDU

        Kuşadası ilçesinde dalış turizmini canlandırmak ve resif olarak kullanılmak üzere Ege Denizi'nde batırılan Airbus A300 tipi uçağa dalış yapan eğitmenler, batıkta su altı canlılarının yuvalanmaya başladığını saptadı.

        17

        Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul'dan satın alınarak, Kuşadası açıklarında batırılan Airbus A300 tipi 54 metre uzunluğa, 44 metre kanat genişliğine ve 47 ton ağırlığa sahip uçağa yerli ve yabancı dalış meraklıları yoğun ilgi gösteriyor.

        18

        Balıkların yuva yapması, su altı canlılığının artırılması ve turizmin canlanması amacıyla batırılan uçağın olduğu bölgeye dalış yapan eğitmen Tolga Pat, uçağın su altındaki değişimini yakından takip ettiklerini söyledi.

        19

        Batığın henüz bir ay geçmeden balıklara ev sahipliği yapmaya başladığına dikkati çeken Pat, şöyle konuştu:

        20

        Airbus A300 uçağı gerek yerli gerekse yabancı dalış sporcuları için alternatif bir sunum ve görsellik oldu. Uçak batığında canlı popülasyonu ile karşılaşmaya başladık.

        21

        Ama bunun daha da artması için zamana ihtiyaç var ve iyice yosunlaşması gerekiyor. Uçağın batırıldığı bölgeye yakın konumdaki dalış yerlerinde nesli azalan birçok canlıyı da görmek mümkün.

        22

        Bu canlıların gelecek dönemde batıkta yuvalanmasını umut ediyoruz.

        23

        Kuşadası Körfezi'ndeki dalışlarda Akdeniz foku, vatoz, orfoz, beyaz laos gibi ender rastlanan su altı canlılarını görmenin mümkün olduğunu, bu nedenle su altı fotoğrafçılarının ve dalış meraklılarının bölgeyi tercih ettiğini dile getiren Pat, dev uçağın batırılmasının bölgeyi su altı destinasyonunda bir adım öne taşıdığını bildirdi.

        24

        Pat, gerek yurt dışından gerekse yurt içinden yoğun rezervasyon talebi olduğuna değinerek sözlerine şöyle devam etti:

        25

        "Kuşadası'ndaki uçak batığına dalmak için gelen yerli ve yabancı turistler sadece dalış merkezlerine değil esnafa da büyük katkı sağlıyor."

        26

        Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek de dalış turizmi için ilçeye gelen turist sayısında artış gözlendiğini söyledi.

        27

        Çiçek, dalış olanaklarını yurt dışı fuarlarda daha iyi tanıtarak ilçeyi gelecekte dalış turizmi merkezi haline getirebileceklerini kaydetti.

        28

        Aydın Büyükşehir Belediyesi, dünyanın en büyük uçak batığı özelliğini taşıyan Airbus 300 uçağı 4 Haziran'da Güzelçamlı'dan yola çıkmıştı.

        29

        Aydın Büyükşehir Belediyesi 54 metre uzunluğunda ve 44 metre kanat genişliği olan AİRBUS A 300 uçağını çok özel yöntemlerle parçalar halinde 5 TIR ile Kuşadası Güzelçamlı sahiline getirmişti.

        30

        Turizmciler ve Avrupalı dalış turizmi düzenleyenler arasında heyecan yaratan dev uçağın parçalarının birleştirilmesi çalışmaları tamamlandı.

        31

        Güzelçamlı'dan yola çıkan dev uçak, Büyükşehit Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun da katılacağı törenle bugün saat 14.30'da Davutlar sahilinde törenle denize batırıldı.

        32

        DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

        33

        Dev uçağın parçalarının montajı 7 Nisan tarihinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun da katılımıyla başlamıştı.