Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm En iyi 12 kamp rotası - Turizm Haberleri

        Sema EREREN / HT CUMARTESİ

        Mis gibi bir hava, cırcırböcekleri ve yıldızlar... “Ah nerede” demeyin, çadırınızı ve sırt çantanızı alıp doğaya teslim olun. Üstelik yazın kış kamplarında olduğu kadar fazla eşyaya da ihtiyacınız olmayacak. İşte doğayla baş başa kalacağınız en gözde 12 kamp rotası ve yola çıkacaklara birkaç ipucu...

        1- Yedigöller Milli Parkı (Bolu)

        100’e yakın çadır kapasitesi olan Yedigöller Milli Parkı’nda doğa yürüyüşleri yapabilir ve balık tutabilirsiniz. Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu sınırında bulunan alan özellikle fotoğraf tutkunu doğa severler için ideal ve ilkbahar, yaz ve sonbaharda kamp yapmaya elverişli.

        2- Kabak Koyu (Muğla)

        Mavi ile yeşilin buluştuğu bu eşsiz koy, kuş cıvıltıları eşliğinde sakin birkaç gün arzulayan kampçıların en popüler destinasyonları arasında... Yolda zaman kaybetmek istemeyenler Dalaman Havaalanı’ndan da koya ulaşabilir.

        3- Bozcaada (Çanakkale)

        Çam ağaçlarıyla bezeli kamp alanı özellikle yüzme meraklılarının uğrak yerlerinden, çünkü deniz kamp alanına sadece 200 metre uzaklıkta... Yaz başlangıcından sonbahara dek kamp yapabileceğiniz alana Çanakkale Havaalanı’ndan kolayca ulaşmanız mümkün.

        4- Cunda Adası (Balıkesir)

        Tarihi dokusu ve doğasıyla insanı bambaşka yerlere götüren Cunda Adası’nda muhteşem denizin tadını çıkaracağınız kamp alanı neredeyse yıl boyu açık. Ayrıca kamp yapmanın keyfini sürerken tekne ve dalış turlarına da katılabilirsiniz.

        5- Olympos (Antalya)

        Zeytin ve keçiboynuzu ağaçlarıyla bezeli kamp bölgesi denize sadece 10 metre uzaklıkta. Son yıllarda özellikle gençler tarafından büyük rağbet gören Olympos’a en yakın havaalanı Antalya Havaalanı...

        6- Kapadokya (Nevşehir)

        Ağaçlarla çevrili geniş alanda çadır kampı yapmak unutulmazlarınızdan olacak. Balon ve peribacaları turlarına katılabileceğiniz bu huzurlu kaçamak için en yakın havaalanı 30 kilometreyle Nevşehir Havaalanı.

        7- Ayder Yaylası (Rize)

        Yeşilin her tonuna şahit olabileceğiniz Ayder Yaylası, çadır meraklıları için güzel bir seçenek... Tertemiz havası ve suyu yaylayı benzersiz kılan detaylardan sadece ikisi.

        8- Kelebekler Vadisi (Fethiye)

        Büyük bir alana sahip kamp merkezinde 100’ün üzerinde çadır kurulabilmek mümkün. Dünya Mirası listesindeki dünya üzerinde korunması gereken 100 dağdan biri olan Babadağ’ın eteklerindeki vadi unutulmaz kamp hayalleri kuranlar için ideal. Gizemli koyda denizin tadını çıkarabilir, temiz havada yürüyüşler yapıp rahatlayabilirsiniz. Bu arada elektrik, duş ve tuvalet hizmetleri günün belli saatlerinde ücretsiz

        9- Yenice Ormanları (Karabük)

        Avrupa’nın sayılı ekosistemlerinden birine sahip Yenice Ormanlarında kamp yapmak harika bir deneyim olacak. Ayrıca Dünya Doğa Koruma Vakfı tarafından acil korunması gereken 100 alandan biri olan bölge, vahşi hayatın devam ettiği ender yerlerden.

        10- Ödemiş Bozdağ (İzmir)

        Yazın bunaltıcı havasından kaçıp orman havasını içine çekmek isteyenler için harikulade bir seçim. Ödemiş’ten ulaşılan Bozdağ Kasabası’na en yakın havaalanı İzmir Adnan Menderes... Sucuk ekmek yemeden dönmeyin.

        11- Erikli Yaylası (Yalova)

        Denizden sadece 600 metre yüksekte bulunan yayla çadır kurmak için ideal rotalardan. Kendine hayran bırakan manzarası ve şelaleleriyle zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız bile.

        12- Köprülü Kanyon (Isparta)

        Milli park olarak koruma altına alınan kanyon, dünyanın en çeşitli bitki türlerine sahip yerlerinden. Antalya sınırında bulunan kanyonda tek yapmanız gereken Selge Antik Kenti, Olukköprü, Beşkonak Köyü, Karabük Köyü, Altınyaka Köyü kamp alanlarından birini seçerek çadırınızı kurmanız... Kamp malzemesi satın almanın da mümkün olduğu kanyonda rafting de yapabilirsiniz.

        OLMAZSA OLMAZLAR NELER?

        ■ Su geçirmez çadır

        ■ Kaliteli uyku tulumu ve mat

        ■ Kamp tentesi

        ■ Kamp sandalyesi

        ■ Kibrit-çakmak

        ■ Böcek kovucu sprey

        ■ El feneri, yedek piller

        ■ Çakı

        ■ Pusula

        ■ Su ve pratik yiyecekler

        ■ Kamp mutfağı malzemeleri

        ■ İlk yardım çantası

        KAMP ÇADIRI NASIL SEÇİLİR?

        ■ Mevsimine ve kişi sayısına göre satın alın.

        ■ Kurulumu ve toplanması basit, hafif çadırları tercih edin.

        ■ Kaliteli fermuarlı ve su geçirmeyen olanlarını seçin.

        ■ Taban kalınlığına dikkat edin.

        DÜNYADA POPÜLER KAMP DURAKLARI

        ■ Yeni Zelanda

        ■ Avustralya

        ■ Kosta Rika

        ■ Peru

        AKLINIZDA OLSUN

        Yaz kamplarının korkulu rüyaları da yok değil. Son yıllarda en çok öne çıkan kene. Diğeri ise en önemli belirtileri bulantı ve baş dönmesi olan güneş çarpması... Güneş çarpmasına karşı uzmanlar maceraperestlere kamp alanında uzun saatler güneşin altında kalmamaları, koruyucu güneş kremi kullanıp bol su içmelerini öneriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ