Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Alanyalı turizmci 2017'den umutlu - Turizm Haberleri

        Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından başlayan süreçte Rus turistin gelmemesi, terör olayı ve farklı etkenlerle 2016 turizm sezonunu kötü geçiren turizmciler, 2017 sezonundan ümitli. Yapılan planlar, gelişmeye açık pazarlar ve iç pazardaki hareketlilik Alanyalı turizmcinin 2017 sezonundan beklentisini yükseltti.

        'BU SENENİN KAZANIMI İÇ PAZAR'

        Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, 2016 yılında Türkiye turizmi açısından yaşanabilecek her şeyin yaşandığını söyledi. Bu yılki sezonu eksiyle kapattıklarını belirten Burhan Sili, "Bu senenin kazanımı iç pazardır. İç pazarda ciddi bir talep artışı oldu ve iç pazarın turizm adına baz alınması gerektiği noktasında da turizmci bilinçlendi. Dış pazarlara baktığımızda ise Rus pazarının spesifik bir durumu söz konusuydu. Uçağın düşürülmesinden itibaren Türkiye'ye neredeyse hiç turist gelmedi. Bir önceki sene 2 milyon 800 bin turist, Antalya özelinde bu yıl 300 binlerde kaldı" dedi.

        'İYİ BİR SEZON YAŞAYACAĞIMIZI ÖNGÖRÜYORUZ'

        Gelecek yıl Alanya'ya normal şartlarda 2- 2.5 milyon turist gelmesini beklediklerini anlatan Burhan Sili, "Normal şartlar altında diyorum çünkü Rusya'dan kimlikle giriş söz konusu. Bu gerçekleşirse buradan ne boyutta bir talep geleceğini açıkçası kestiremiyoruz ama oradan da ciddi bir talep gelebilir. Avrupa ise bu yıl eksi yüzde 40'larda kapattığımız bir pazar. Ancak önümüzdeki sene eksi yüzde 30'lar seviyesinde, eksik uçak koltuğuyla planlamalar gerçekleşiyor. Türkiye'deki şartlar daha olumluya giderse tahminimize göre 2015'e nazaran eksi yüzde 25'lerde sezonu kapatırız ama bu şu anlama geliyor; hem iç pazar, hem Avrupa pazarındaki eksinin azalması, hem de neredeyse hiç gelmeyen Rus turistin tekrar devreye girmesiyle birlikte 2016 sezonundan daha iyi bir sezon yaşayacağımızı öngörüyoruz" diye konuştu.

        'EN ÇOK ETKİLENEN BÖLGE ALANYA'

        Rakamların artırılması konusunda hükümetle özel sektöre birçok görev düştüğünü kaydeden Burhan Sili, şöyle dedi:

        "Çok ciddi bir çalışma sürecinde ve işbirliği içerisinde olmamız gerektiğini düşünüyorum. Sahil bandında yaşanan olumsuzluklardan en çok etkilenen bölge Alanya'dır. Çünkü diğer bölgelere göre çok daha ekonomik tatil imkanı sunan ve ortalama fiyatları çok daha düşük olduğu için, pazarı hareketlendirmek için indirilen ve yüzde ile ifade edilen rakamlar Alanya'ya daha büyük sıkıntılar yaşatıyor. Belek, Side ve Kundu bölgesinde yüzde 40 indirim dediğiniz zaman, onların ortalamasından indirilen rakam ile bizim ortalamamızdan indirilen rakam arasındaki fark bizlerin neredeyse hiç kar etmemesini, hatta belirli bir zararla kapatmamıza neden oluyor. 2017 sezonunda ise araştırmalarımıza göre 4 bin 900 civarında yeni yatağın devreye gireceğini biliyoruz. Ayrıca bu yıl açık olmayan 30 kadar tesisin de önümüzdeki sezon tekrar faaliyete gireceğini biliyoruz. Böyle baktığımız zaman her ne kadar artıyor olsa da 2014- 2015 rakamlarına ulaşamadığımız sürece Alanya'da sıkıntılar devam edecektir. Ama bizler bunları atlatmak adına elimizden gelen çabayı göstereceğiz."

        'ATLATACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ'

        Son yılların en sıkıntılı turizm sezonunu geçirdiklerini söyleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Çavuşoğlu da şunları söyledi:

        "2016'da malum olaydan dolayı Rusya pazarı kopma noktasına geldi. Haziran ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin arasındaki görüşmenin ardından pazar yeniden hareketlendi. Rusya bizim olmazsa olmazlarımızdan. Zaten Rusya'dan Türkiye'ye operasyon yapan tur operatörlerinden çoğunluğu Türk tur operatörleridir. Halen Rusya'dan turist gelişi devam ediyor. Kasım sonuna kadar da devam edecek. 2017 sezonunda Rus pazarında 2015 sezonunu yakalayacağımızı tahmin ediyorum. Çünkü Türk operatörlerinin çokluğu ve uçuş yakınlığının önemi bu destinasyonda operatörler ağırlıklı olarak Türkiye'yi tercih edecektir. İskandinav pazarında ise 2017 yılında düşüş görüyoruz. Bu yıl gereken performans sergilenemediği için 2017 sezonuna Kuzey Avrupa ülkeleri temkinli yaklaştı. Dolayısıyla erken rezervasyon dediğimiz satışlar yeteri miktarda olmadığı takdirde yüzde 30 ile yüzde 40'lık düşüş bekliyoruz. Diğer tarafta ocak, şubat aylarında Batı Avrupa pazarının hareketlenmesini bekliyoruz. Doğu Avrupa'da ise düşüşler yaşadık fakat 2017 için o bölgelerde artış olabileceğini düşünüyoruz. Bazı revizelerle, stratejilerle Batı Avrupa'daki düşüşü de atlatacağımızı düşünüyoruz. İsrail ile ilişkilerimiz iyileşiyor, Arap ülkeleri de eskiden İstanbul gibi şehirlere kültür turizmine geliyorlardı fakat artık deniz, kum, güneş turizmine de geliyorlar."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ