Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yılbaşında nereye gidilir? - Turizm Haberleri

        Döviz kurlarındaki sert dalgalanma nedeniyle turizm acenteleri yılbaşı öncesinde farklı taktikler ile tatilcileri çekmeye çalışıyor. Kimi şirketler yurtdışıturlarında kuru sabitlemeyi denerken kimileri paket turların süresini kısaltıyor. Cumartesi gününe denk gelen yılbaşı nedeniyle 2-3 gecelik turlar daha çok ilgi görürken bu sene yılbaşınınfavorisi ise turizmci tabiriyle ‘yakın yerler’ olacak gibi görünüyor. Son dönemde yapılan rezervasyonların yüzde 75’inin yılbaşı turları olduğu ifade ediliyor. Ziradolardaki yüzde 15’lik artış yurtdışı turlarda talebi geçmiş yıllara oranla azaltıyor. Peki turist bu yıl en çok hangi bölgelere rezervasyon yapıyor?

        Yurtiçinde en çok tercih edilen destinasyonlar arasında Kartalkaya, Palandöken gibi kayak merkezleri ve ünlü sanatçıların olduğu oteller bulunuyor. Yılbaşında, yurtiçi ve yurtdışında 2-3gün günlük kısa turlar daha çok tercih ediliyor. Bunun sebepleri arasında daha ekonomik olması ve tatilin cumartesi gününe denk gelmesi bulunuyor.

        YURTDIŞINDA İLK ADRES PARİS

        Yurtdışında en çok tercih edilen destinasyonlar her yıl olduğu gibi Viyana, Prag, Paris ve Barcelona oldu. Kısa mesafeli ve ekonomik olmasından dolayı tercih edilen buturlar ortalama 430 Euro’dan başlayan fiyatlarla satılıyor. Uzun mesafeli, New York ve Uzakdoğu turları ise bu yıl pek rağbet görmüyor. Pronto Tur Başkanı Ali Onaran ise geçen

        yıla oranla bu yıl yılbaşı turlarında yüzde 20 artış kaydettiklerini ifade ederken “Dövizdeki hızlı artış ileri tarihli rezervasyonları daha çok etkiliyor. Yılbaşı rezervasyonları yazaylarından itibaren alınmaya başladı. Kurları 2 hafta önce sabitledik. Euro 3.59 Dolar 3.35 bandında sabitlendi böylece satışlarda bir düşüş yaşanmadı’’ diye konuştu.

        Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin turizimciler açısından olumlu yanlarının olabileceğini söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim KuruluBaşkanı Osman Ayık, “TL’nin değer kaybetmesi turistler açısından Türkiye tatilini ekonomik hale getirecek ve turizmde ciddi artış olacaktır’’ şeklinde konuştu.

        YURTDIŞINA İLGİ BU SENE % 40 AZALDI

        Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, geçen yıla oranla yurtdışına olan taleplerin yüzde 40 azaldığını söylerken kur sabitlemenin yurtdışındaki destinasyonlar içinmümkün olmadığını belirtti. Çilsal uçak biletleri ve otellerin döviz üzerinden fiyatlandırılması ve dövizdeki sert dalgalanmanın kur sabitlemeyi ekonomik açıdan olanaksız hale getirdiğini ifade

        ederken “Bununla beraber yurtiçine büyük bir talep var. Türkiye’de dövizle fiyatlandırılan otellerle TL bazında anlaştık ve tüketiciler için ekonomik hale getirdik” diye konuştu.

        2-3 GECELİK TURLAR TERCİH EDİLİYOR

        Setur Yurtdışı Turlar Müdürü Yeşim Özaltay kur sabitlemenin her tatil paketi için mümkün olmadığını ifade ederken “Kurdaki artış tatilcileri yurtiçine yöneltti. Fakat kursabitlemesi her tatil paketi için mümkün olmuyor. Biz erken rezervasyon yapılan bazı turlarda ve gemi tatillerinde kuru sabitledik. Yurtdışı tatillerinde 2-3 gecelikpaketler daha ekonomik olması açısından en çok tercih edilenler arasında” dedi.

        EDA KELEŞ / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ