Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Akın akın Ağrı'ya geliyorlar! Vali kapıda karşılıyor... - Turizm Haberleri
        1

        Ağrı Valisi ve Belediye Başkan Vekili Süleyman Elban, Doğubayazıt Gürbulak Sınır Kapısı'nda İranlı turistler için sınırda düzenlenen karşılama törenine katıldı. Vali Elban, turistleri çiçeklerle karşılayıp çikolata ikram ederek Nevruz bayramlarını kutladı. Burada konuşma yapan Vali Elban, İran'da Nevruz bayramı tatilinin başladığını belirterek günlük tatilde yoğun turist girişi beklediklerini söyledi. Elban, sözlerine şöyle devam etti:

        2

        Geçen yıl 9 bin civarı araç ülkemize gelmiş, bu sene 10 bin üzerinde aracın ülkemize gelmesini bekliyoruz. Hem sınır mülki idare amirliğimiz hem de Gümrük Bölge Müdürlüğümüz ve burada çalışan personelimiz geçişlerin daha hızlı ve daha sorunsuz yapılabilmesi için tedbirlerini aldılar. Valilik olarak bu alanda yaklaşık olarak 1,5 kilometrelik yolu araçla gelemeyen misafirlerimiz yürüyerek geçiyorlardı. Misafirlerimiz için ücretsiz 2 adet ücretsiz servis hizmeti sunuyoruz.

        3

        Şehrimizde tüm taraflarla bir araya gelerek, gelen misafirlerimizin konaklamaları, alışveriş yapmaları ve dinlenmeleri için bulacakları zamanda daha rahat daha huzurlu bir tatil geçirmelerini sağlamak adına her türlü tedbirleri aldık. İş yeri sahiplerimizi, kamu görevlilerimizi ve tüm halkımızı uyardık. Onlar da çok heyecanlı bir şekilde İranlı misafirlerimizin Ağrı'ya gelmelerini bekliyorlar. Yine Valilik olarak 15 gün önce 4 araçla hem Urumiye hem de Tebriz'e karşılıklı taşıma servisleri başlattık.

        4

        Araçlar doluya yakın karşılıklı gidip geliyorlar. Biz komşu olduğumuz, yan yana olduğumuz, kültürümüz, inancımız ve birçok ortak değerimiz olan İran ile çok yakın iş birliği içinde olmayı daha sık görüşmeyi, onların Ülkemize daha sık gelmesini ve bizim insanımızın da İran'a gitmesini arzu ediyoruz.

        5

        HOLLANDALI TURİST SAYISINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

        TÜROB'dan yapılan açıklamada, Hollanda ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin henüz tam olarak düzelmese de Hollanda turizm pazarının normalleşme yoluna girdiği belirtildi. Hollanda pazarına yönelik çalışan turizmcilerin "Hollandalılar Türkiye'yi özledi" sloganıyla tanıtımlara başladığı bildirilen açıklamada, bu yıl bu pazarda yüzde 20 civarında artış beklendiği kaydedildi.

        6

        Açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2016'de Türkiye'yi ziyaret eden Hollandalı sayısının 906 bin iken, bu yıl yaklaşık yüzde 12'lik düşüşle 799 bine gerilediği, İstanbul'a geçen yıl yüzde 2,7'lik düşüşle 253 bin Hollandalı turistin geldiği belirtildi.

        7

        TÜRKİYE 6. SIRADA

        8

        Açıklamada, Hollanda'nın en önemli tur operatörlerinden Corendon'un, kısa süre önce gerçekleştirilen Utrecht Turizm Fuarı kapsamında çıkardığı yayında "Türkiye geri döndü" başlığı ile Hollandalıların son 2 yıldır Türkiye'yi, Türkiye'nin denizlerini, "her şey dahil" sistemini, hizmet kalitesini özledikleri ve 2018'de Türkiye'ye geri dönecekleri vurgulandı.

        9

        Söz konusu yayında, Hollandalıların 2016'da 17,9 milyon yurtdışı seyahati gerçekleştirdiği ve toplam 12,6 milyar avro harcama yaptığı, Hollandalıların tercih ettikleri destinasyonların ise Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye olarak sıralandığı bildirildi.

        10

        Yayında, Hollanda'nın Türkiye açısından özellikle güney kesim destinasyonları için önemli bir pazar olduğu ancak kültür ve iş turizmi için İstanbul'un potansiyelinin verimli kullanılamadığı belirtildi.

        11

        Özellikle büyük hacimli fuarlarda, tedarik eden katılımcı sayısı göz edilmeksizin, İstanbul, Kapadokya, Antalya gibi destinasyonların bir marka olarak ayrıca tanıtımının sağlanması gerektiği kaydedilen yayında, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçiler arasında Hollanda'nın pazar payının yüzde 2,4 olduğu bildirildi.

        12
        13
        14

        KAPADOKYA'YI 329 BİN KİŞİ İZLEDİ, KATKISI İSE 43 MİLYON EURO OLDU

        Türkiye'nin doğa, tarih ve kültür turizminde önemli bir konuma sahip Kapadokya bölgesinde turistlerin sıcak hava balon turuna olan ilgisi her geçen yıl artıyor. Bölgede düzenlenen sıcak hava balon turlarına katılan turist sayısı 2017 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 32 artışla 329 bin 390'a ulaştı.

        15

        AA muhabirinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) verilerinden derlediği bilgiye göre, yıl boyunca 19 bin 843 balon uçuşu gerçekleştirilen bölgede turistler, Kapadokya semalarına yükselerek eşsiz manzarayı kuş bakışı izleme imkanı elde etti.

        16

        YILDA 300 GÜN UÇULABİLİYOR

        Bölgede 25 firma tarafından düzenlenen ve balonların havada 45 dakika ile bir buçuk saat kaldığı turlara kişi başı katılım bedeli 100 ile 150 avro arasında değişiyor.

        17

        Ekonomiye katkısı, 2016 yılında 33 milyon avro olan sıcak hava balon turlarından geçen yıl yaklaşık 43 milyon avro gelir elde edildi. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan bölgeyi 2017 yılında 2 milyon 206 bin 372 turist ziyaret ederken, Kapadokya'nın tarihi ve turistik merkezlerini gezen her 6 kişiden birinin bu tura katıldığı belirlendi.

        18

        Bölgede sıcak hava balon turu düzenleyen bir firmanın sahibi Tevfik Ölmez, turlara katılan turist sayısının 2018 yılında daha da artmasını beklediklerini söyledi. Sıcak hava balonculuğunun dünyada en yoğun Kapadokya'da yapıldığını belirten Ölmez, şöyle konuştu:

        19

        "Dünyanın birçok noktasında sıcak hava balonculuğu yapılıyor fakat dünyadaki ticari balon uçuşunun en yoğun yapıldığı yer Kapadokya'dır. Bölge, UNESCO listesindeki muhteşem yeryüzü görüntülerine sahip. Meteorolojik şartların el vermesi durumunda günde 100-150 balon uçuş yapabiliyor. Yılda 600 bin yolcu uçurabilecek kapasitemiz var. 2017 yılı bir önceki yıla göre daha iyi geçti, 2018 yılında daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Bu yıl sıcak hava balon turuna katılacak turist sayısının yüzde 30 civarında artmasını bekliyoruz."

        20

        Balon pilotlarından Halil Atay da "Balonlar Kapadokya'da ayrı bir görsel şölen oluşturuyor. Daha önce farklı ülkelerde balon turuna katılan turistler, Kapadokya'da balon turuna katılmanın çok daha güzel olduğunu, farklı bir deneyim yaşadıklarını bize iletiyor. Balon turu başka yerlerde yapılsa da hava koşulları ve geniş doğal manzarası nedeniyle Kapadokya bu organizasyon için eşsiz bir bölge" diye konuştu.

        21

        Yabancı turistlere balon turu satışı yapan acente sorumlusu Mustafa Budak da sıcak hava balon turlarına olan ilginin her geçen yıl artmaya devam ettiğini, 2018 yılında, geçen yıla kıyasla daha yoğun bir turizm sezonu beklediklerini ifade etti.

        28

        ULUDAĞ TATİLCİLERİN AKININA UĞRUYOR

        Türkiye'nin en önemli kayak ve kış turizm merkezi Uludağ'da, hafta sonu olması nedeniyle yoğunluk yaşandı. Tatilciler ve günübirlikçiler pistlerde gün boyu kayak yaparak gönüllerince eğlendi.

        29

        Kış turizminin gözde mekanlarından olan Uludağ yeni yılın ilk hafta sonu tatilinde yerli ve yabancı tatilcilerin akınına uğradı. Hafta sonunu fırsat bilen günü birlikçiler ise Uludağ'da kızak kayarak eğlendi.

        30

        Uludağ'a akın eden vatandaşlar drone ile havadan an be an görüntülendi. Uludağ'a akın eden vatandaşlar pistleri doldururken acemi kayakçıklar özel hocalardan ders alarak kayabildi.

        31

        Bu arada, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri yoğunluk,kayıp ve yaralanmalar nedeniyle drone uçurarak yoğun güvenlik önlemi aldı. Bursa Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, "oteller bölgesi"ndeki kar kalınlığı, son yağışların ardından 88 santimetreyi buldu.

        32

        Öte yandan hava sıcaklığının en düşük sıfırın altında 8, en yüksek sıfırın altında 2 derece olarak ölçüldüğü önümüzdeki hafta ise kar yağmayacağı, havanın sisli ve bulutlu geçeceği öğrenildi.

        33
        34
        35

        KARS'A YABANCI TURİST İLGİSİ

        Sarıçam ormanları, kristal karı ve uzun kayak pistleriyle öne çıkan 2 bin 634 rakımlı Türkiye'nin gözde kayak merkezlerinden Cıbıltepe, yılbaşı öncesi İstanbul, İzmir, Ankara ve çevre iller başta olmak üzere birçok ilden gelen yerli turistlerin yanı sıra İran'dan gelen turistlerin de gözde mekanı haline geldi.

        36

        Cıbıltepe, şu sıralar İran'dan gelen sezonun ilk yabancı turist kafilesini ağırlıyor.

        37

        İranlı turistler, güneşli havada sarıçam ormanları arasında kayak yapmanın keyfini yaşıyor.

        38

        Kayak merkezinde hizmet veren bir otelin sahibi Kürşad Gemalmaz yaptığı açıklamada, bu sezon kayak merkezine geçen yıllara göre daha çok ilgi olduğunu söyledi.

        39

        Gemalmaz, ülkenin birçok yerinde kayak yapılmazken Sarıkamış'ta yerli ve yabancı turistlerin kayağın keyfini çıkardığını belirterek, "Şu anda İranlı konuklarımız otelimize geldi. Mümkün olduğu kadar kayak merkezimizi yurt dışında tanıtmaya çalışıyoruz" dedi.

        40

        Sarıkamış'ta tatil yapanların daha sonra tekrar geldiğine dikkati çeken Gemalmaz, şöyle konuştu:

        41

        "Cıbıltepe'ye gelen bir daha başka bir yere gitmiyor, önemli olan turistleri bir kez buraya getirmek. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Hem devletimizin destekleriyle hem de oteller olarak fuarlara katılarak, çeşitli geziler düzenleyerek tanıtım yapıyoruz. Bunun meyvelerini de almaya başladık. İran'a yaptığımız gezi sonucu yapılan anlaşmayla ilk turist kafilemiz Cıbıltepe'ye geldi."

        42

        YILBAŞI ÖNCESİ OTELLER DOLDU

        Gemalmaz, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu projesi kapsamında yolcu taşımacılığının yapılmasıyla bölgeye daha çok turistin geleceğini vurgulayarak, "İnşallah BTK'da ulaşım başladığında Azerbaycan'dan da turist kafileleri gelecek.Yılbaşı için bütün otellerimiz yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Konuklarımıza en iyi hizmeti verebilmek için çaba sarf ediyoruz. İnşallah sezonu dolu dolu geçireceğiz" diye konuştu.

        43

        İran'dan gelen turistlerden Sait Gaffari de Sarıkamış'ın doğal güzellikleri, pistleri ve kar kalitesinin çok iyi olduğunu ifade ederek, "Tahran'da yaşıyorum. Bu sene İran'da kar yok, kayak için Sarıkamış'a geldik. Buranın pistleri, otelleri, insanları çok iyi. İnşallah bundan sonra İran'dan daha çok turist gelecek" dedi.

        44

        İranlı Shahroz Moenni ise Sarıkamış'taki kayak merkezini çok beğendiğini anımsatarak, "Sarıkamış'ın en önemli özelliği amatör ve profesyonel anlamda kayak yapanlar için alternatif pistlerin bulunmasıdır. Özellikle Karanlık Dere bölgesindeki pistler mükemmel." şeklinde konuştu.

        45

        "BURASI DAĞLARIN ARASINA SAKLANMIŞ CENNET GİBİ"

        Danimarka'da yaşayan Fatma Kaan da kayak merkezinin kartpostallık manzarayı içinde barındırdığını ifade ederek, "Danimarka'dan oğlumla geldim. Sarıkamış herkesin görmesi gereken bir yer. Burası dağların arasına saklanmış cennet gibi" değerlendirmesinde bulundu.

        46

        Yılın birçok günü güneşli olmasına rağmen karı uzun süre özelliğini kaybetmeyen ve çığ tehlikesi olmayan Cıbıltepe, bilgisayar donanımlı olan ve saatte bin 200 kişi taşıma kapasitesine sahip 4 telesiyej ile toplam uzunlukları 30 kilometreyi bulan 9 pistiyle kayakseverlere hizmet veriyor.

        47
        48

        YILBAŞI TATİLİ İÇİN OTELLER DOLDU

        Yeni yıl tatiline günler kala kayak merkezleriyle ünlü Ilgaz Dağı´nda bulunan oteller tıka basa doldu. Yılbaşı hazırlıklarını günler öncesinden tamamlayan otel yöneticileri, bu yoğunluktan oldukça memnun olduklarını belirtti.

        49

        Otel yöneticileri, pistlerde yeterli kar olmasına rağmen, hafta sonu yağması beklenen kar yağışı ile 2018 yılının kış turizmi adına güzel başlangıç yapmış olacağını söyledi.

        50

        Ilgaz Dağı Milli Parkında bulunan kayak merkezinde, 3´ü özel sektöre ait olmak üzere toplam 7 otelde 1800 yatak kapasitesi bulunuyor.

        51

        Ilgaz Dağı'nda, mekanik tesis olarak 2 teleski, 2 telesiyej bulunurken, 5 pistteki toplam uzunluk 5.5 kilometre. Yeni sezona merhaba diyecek olan Ilgaz´da meteorolojik verilere göre, hafta sonu yeni bir kar yağışı bekleniyor.

        52

        HAFTA SONU OTEL DOLULUK ORANLARI YÜZDE 98'İ BULUYOR

        Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Kartalkaya'da hafta sonu yoğunluğu yaşanıyor.

        53

        Bolu'ya yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta, Köroğlu Dağı'nın zirvesinde yer alan kayak merkezine yerli ve yabancı tatilciler yoğun ilgi gösteriyor.

        54

        Merkezde bulunan toplam 2 bin yatak kapasiteli 5 otel, yüzde 95 ila 98 doluluk oranı ile hizmet veriyor.

        67
        68

        ULUDAĞ'DA HEDEF 2015 BİN GECELEMENİN ÜZERİNE ÇIKMAK

        Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Uludağ'da yeni sezondan umutlu olan turizmciler, turist ve geceleme sayısında geçen kış dönemini geride bırakmayı hedefliyor.

        69

        Kar kalınlığının yaklaşık yarım metre olduğu Uludağ'da tesislerin bir bölümü yeni sezon faaliyetleri için hazırlıklarını tamamlayıp yerli ve yabancı konuklarına kapılarını açarken, diğer oteller de bu ay içinde hizmet vermeye başlayacak.

        70

        Uludağ'da 8 bine yakın yatak kapasitesine sahip otel, pansiyon ve misafirhanelere 3 günlük yılbaşı ağırlıkta olmak üzere yapılan rezervasyonlar, turizm işletmecilerinin yüzünü güldürüyor.

        71

        Bursa İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü rakamlarına göre, 2016-2017 kış sezonunda Uludağ'daki otellerde 85 bin civarında yerli ve yabancı turist konakladı.Uludağ'da aynı dönemdeki geceleme sayısı yaklaşık 215 bin olarak gerçekleşirken, en fazla yoğunluk 85 bin gecelemeyle 2017 yılı ocak ayında oldu.

        72

        Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren yaptığı açıklamada, sezon açılmadan otellerin bir kısmının hizmete girdiğini söyledi.Yeni sezon hazırlıklarının neredeyse tamamlandığını aktaran Beceren, "Önümüzdeki haftalarda kar yağışıyla pistlerde daha fazla kayak hizmeti verilecek" dedi.

        73

        Hedeflerinin geçen yılki turist ve geceleme sayısını geçmek olduğunu vurgulayan Beceren, "Ümidimiz var, inşallah daha fazla olacak diye bekliyoruz. Amacımız, geçen yılki turist sayısını geçmek. Her yıl daha iyi olmak istiyoruz" diye konuştu.

        74

        ULUDAĞ'IN TURİZME VE EKONMİYE KATKISI

        Uludağ'ın ülke ekonomisine ciddi katkı sunduğunu belirten Beceren, şunları kaydetti:

        75

        Bursa da yaklaşık 15 bin yatak kapasitesi varken sadece Uludağ, bu açıdan önemli bir potansiyele sahip. Ülke ekonomisine ne kadarlık bir katkı sunduğumuz belli. Bir turizm endüstrisindeki tesisin yan sanayi olarak etrafında 54 ayrı iş kolu var.

        76

        Turizm endüstrisi olarak biz hepsine iş veriyoruz. Ayrıca ithalatımız yok. Bizim ithalat olarak kullandığımız malzemeler doğalgaz ve elektriktir. Bunun dışında yurt dışından bir giriş olmuyor. Biz direk Türkiye için üreten, değer üreten tesisleriz.

        77

        Bunun dışında Uludağ'da kayak öğretmenleri, kayak kiralama ve diğer hizmet üreten yan işlemeler var. Bunlarla birlikte nereden bakarsanız Uludağ'da bin 500, 2 bin personel çalışıyor.

        78

        Beceren, gelen rezervasyonlara bakıldığında Uludağ'daki otellerin yeni yıla dolu gireceğini sözlerine ekledi.

        79

        UZUNGÖL'E YILBAŞI REZERVASYONLARI YÜZDE 50 ARTTI

        Trabzon'un Çaykara ilçesinde zengin bitki örtüsü ve manzarasıyla ünlü Uzungöl, yılbaşı tatilinde de yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

        80

        Doğu Karadeniz'de yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanların başında gelen Uzungöl, iş ve şehir yaşantısından uzaklaşmak isteyenlerin de ilk tercihleri arasında yer alıyor.

        81

        Yaklaşık bin metre rakıma sahip Uzungöl, kar yağışıyla da ayrı bir güzelliğe bürünüyor.

        82

        Son yıllarda fotoğraf tutkunlarının da ilk adresi haline gelen Uzungöl, yılın 11 ayında 673 bin 433 yerli ve yabancı turisti ağırladı.

        83

        Yılbaşı tatilcilerinin de ilgi göstermeye başladığı Uzungöl'de otellerin şimdiden dolmaya başladı.

        84

        İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu yaptığı açıklamada, Trabzon'un turizm açısından yoğun bir dönem geçirdiğini söyledi.

        85

        Trabzon'u yılın 11 ayında 2 milyon 125 bin kişinin ziyaret ettiğini dile getiren Ayvazoğlu, kış turizmine yönelik de çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

        86

        Ayvazoğlu, bölge turizmi açısından Uzungöl'ün de önemli bir turizm destinasyonu olduğunu kaydetti.

        87

        Yılbaşı tatilini Uzungöl'de geçirmek isteyenlerin şimdiden rezervasyon yaptırdığını dile getiren Ayvazoğlu, şöyle konuştu:

        88

        Yılbaşı tatilcilerinin yöreye yoğun ilgi göstermeleri, Uzungöl'deki konaklama tesislerinin rezervasyonlarını yüzde 50 artırdı. Bu nedenle de kış turizm alternatiflerini daha da geliştirmek istiyoruz.

        89

        Şu an Körfez ülkelerinden gelen turistleri ağırlamakla birlikte yapacağımız tanıtım faaliyetleriyle özelikle Avrupa'dan ve Uzak Doğu'dan gelen turistleri bölgemize çekmek gayretindeyiz. Amacımız turizm potansiyelimizi daha da ileri seviyelere taşımak.

        90

        Bu nedenle turistlerimizin memnuniyeti de bizler için önemli. Turizm rakamlarımıza baktığımızda da bunu büyük oranda sağladığımızı düşünüyorum.

        97
        98

        TURİSTLER EN ÇOK ANTALYA VE İSTANBUL'U TERCİH ETTİ

        Kültür ve Turizm Bakanlığı geçici verilerinden yapılan derlemeye göre, 2017'nin 10 ayında (ocak-ekim) Türkiye'yi, Rusya'dan Çin'e, Almanya'dan İrlanda'ya, Güney Kore'den Japonya'ya 100'ün üzerinde ülkeden 29 milyon 53 bin 450 yabancı turist ziyaret etti. Ülkeye gelen yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,01 arttı.

        99

        Ülke bazında bakıldığında, Türkiye'ye en fazla ziyaretçi Rusya'dan geldi. Bu dönemde Türkiye'ye Rusya'dan 4 milyon 565 bin 275, Almanya'dan 3 milyon 336 bin 7, İran'dan 2 milyon 118 bin 263, Gürcistan'dan 2 milyon 71 bin 838, İngiltere'den 1 milyon 576 bin 783 ziyaretçi geldi.

        103

        Yabancı ziyaretçilerin giriş yaptığı sınır kapılarının bağlı olduğu iller incelendiğinde, en fazla ziyaretçi 9 milyon 255 bin 267 kişi ile Antalya'ya geldi.

        104

        Antalya'yı, 9 milyon 8 bin 643 kişi ile İstanbul takip etti. Bir başka ifadeyle Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 63'ü Antalya ve İstanbul'u tercih etti.

        105

        Söz konusu dönemde Edirne'ye 2 milyon 703 bin 643, Artvin'e 2 milyon 285 bin 231, Muğla'ya 1 milyon 973 bin 226, İzmir'e 722 bin 671, Ağrı'ya 458 bin 725, Ankara'ya 429 bin 263 ve Van'a 362 bin 948 ziyaretçi geldi.

        109

        Bu çıkışı bir şekilde sağlamış olduk. Rakamlar memnun edici. Şimdi 2018'e bakıyoruz. Erken rezervasyon dönemi başladı. Avrupa'dan gelen ilk veriler oldukça iyi.

        110

        Konjonkterel bir sıkıntı yaşanmazsa 2018'in bu yıldan çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. İspanya başta olmak üzere rekabet edilen ülkelerle geçen yıllardan kaynaklanan açığın kapatılması gerekiyor.

        111

        2018 hedefimiz turizmde en yüksek rakamları gördüğümüz 2014'ü tekrar yakalamak. Yani 2018'de Türkiye geneli yabancı ziyaretçi sayısında 40 milyona yaklaşmayı hedefliyoruz.

        112

        Antalya için hedef ise 12,5 milyon yabancı turist. Rakiplerle arayı açmamak için bu rakamları yakalamamız gerekiyor.

        113

        ANTALYA TURİZMİ ESKİ DÖNEMLERİNE DÖNDÜ

        114

        Türkiye'nin 'turizm başkenti' ve dünyanın en çok ziyaret edilen kentleri arasındaki Antalya, tarihinin en kötü yılı olarak geride bıraktığı 2016'nın ardından 2017'de, Rusya krizinin çözüme kavuşturulmasıyla bu pazarda yaşanan rekor artışlarla yeniden toparlandı.

        115

        Geçen yılın Eylül ayında, Rusya krizinin sona ermesiyle birlikte hızlı geri dönüş sağlanan Rusya pazarı, 2017 yılının Ekim ayı sonuna kadar rekor yükseliş sergiledi. Antalya turizmi, Rusların tatil sezonunun sona erdiği kasım ayında ise Avrupa pazarındaki düşüşlerin de etkisiyle 2016 rakamlarına döndü.

        116

        KASIM AYI, 2016 GİBİ

        Antalya Valiliği Havalimanı Mülki İdare Amirliği verilerine göre, kasım ayında kente gelen turist sayısı, geçen seneye göre yüzde 1 artış göstererek, 141 bin 444 kişi oldu. 2014 ve 2015 yılları kasım aylarına göre, ciddi oranda düşüş gözlendi. Antalya'nın en önemli iki pazarını oluşturan Rusya ve Almanya, kasım ayında da en çok turistin geldiği ülkeler oldu.

        117

        Almanya'dan 2014'te 149 bin, 2015'te ise 130 bin turistin geldiği kente, geçen sene kasım ayında ise 59 bin turist gelmişti. Bu kasım ayında, geçen seneye göre, yüzde 28 kayıp yaşanan Alman pazarından 43 bine yakın turist geldi. Rusya'dan ise yılbaşından bu yana süren rekor artış oranı, yüzde 29'a düştü. Ruslar, geçen sene kasım ayında 24 bin olan turist sayısını, bu yıl aynı dönemde 31 bine yükseltti.

        118

        HAVALİMANI TOPLAMI 9.6 MİLYON

        Antalya Havalimanı'na 1 Ocak-30 Kasım tarihleri arasında gelen turist sayısı ise geçen seneye göre, yüzde 58 artışla 9 milyon 617 bine yükseldi. Geçen sene, aynı dönemde 6 milyon 75 bin kişi gelen kente, 2015'te 10 milyon 760 bin, 2014'te ise 11 milyon 393 bin kişi gelmişti.

        119

        RUSLARDAN YÜZDE 688'LİK ARTIŞ

        Antalya'ya gelen turist sayısı, sadece Antalya Havalimanı aracılığıyla gelen turistler açısından ele alındığında, toplam 9 milyon 617 bin kişinin yüzde 38'ini oluşturan Ruslar, ilk sırada yer aldı. Geçen sene 469 bin kişinin geldiği Rusya'dan bu yıl, yüzde 688 artışla 3 milyon 695 bin kişi geldi. Ruslar, bu rakamla 3 milyon 478 bin kişinin geldiği 2014 ve 2 milyon 833 bin kişinin geldiği 2015'i de geride bıraktı.

        120

        ALMANLAR, 2016'DAN DAHA KÖTÜ

        Rusya pazarında bu yıl yüzü gülen turizm sektörü, en önemli iki pazardan diğeri olan Almanya'da ise geçen seneden de daha kötü bir dönem yaşadı. Toplam turist sayısının yüzde 16.8'ini oluşturan Almanya'dan, geçen yıl 11 aylık dönemde 1 milyon 936 bin olan turist sayısı, bu yıl yüzde 16 düşüşle 1 milyon 622 bine geriledi.

        121

        11 aylık dönemde, Almanya'dan 2014'te 2 milyon 766 bin, 2015'te ise 2 milyon 943 bin turist ağırlanmıştı. Bu iki yıla göre, 2017'de yüzde 50'ye yakın düşüş gözlendi.

        122

        UKRAYNA, MORAL OLDU

        Son 2 yıldır sıkıntılı günlerin yaşandığı sektörde Ukrayna pazarı, moral olmayı sürdürüyor. Geçen yılın 11 aylık döneminde 572 bin Ukraynalının geldiği kente, bu yıl yüzde 24 artışla 712 bin kişi geldi. Ukrayna, toplam turist sayısının yüzde 7.5'ini oluşturdu.

        123

        Bu yılın 11 aylık dönemine bakıldığında, geçen seneye göre, Kazakistan pazarında da yüzde 89'luk artışla 237 bin turist dikkat çekti.

        124

        İNGİLTERE TOPARLANDI, HOLLANDA'NIN DÜŞÜŞÜ SÜRDÜ

        125

        Önemli pazarlardan İngiltere'de, geçen yıl yaşanan düşüşler, bu yıl az da olsa toparlandı. Geçen sene 331 bin İngiliz´in geldiği kente, bu yılın 11 aylık döneminde yüzde 8 artışla 357 bin turist geldi. İngiltere'den aynı dönemde, 2014 yılında 425 bin, 2015 yılında da 434 bin turist gelmişti.

        126

        Hollanda pazarı ise kötü geçen 2016'dan bu yıl daha da kötü geçti. 11 aylık dönemde, 2014'te 483 bin, 2015'te 429 bin rakamlarının görüldüğü Hollanda'dan geçen sene 303 bin turist geldi. Bu yılın 11 aylık döneminde ise yüzde 16 daha gerileyerek, 254 bin turist geldi.

        127

        Bu yılın 11 aylık döneminde İsrail, Polonya, Beyaz Rusya, İran, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Fransa ve Macaristan pazarlarında artışlar gerçekleşti. Almanya ve Hollanda'nın yanı sıra Belçika, Danimarka, İsveç, İsviçre, Norveç, Avusturya ve Finlandiya pazarlarında da önemli düşüşler yaşandı.

        128

        EKSİ 10 DERECE SOĞUKTA HAVUZA GİRDİLER

        Kış turizminin gözde merkezi Uludağ'a sezonun açılmasıyla gelen Uzak Doğulu turistler, kar altında, sıfırın altında 10 derece soğukta havuz keyfi yaptı.

        129

        Dünyanın pek çok ülkesinden tatil için gelen turistler, kayak ve snowboard gibi kış sporlarının yanı sıra kar altındaki sıcak havuzlara yoğun ilgi gösterdi.

        130

        Uzak Doğu'dan gelen turistler, termometrelerin sıfırın altında 10 dereceyi gösterdiği saatlerde, açık alandaki sıcak su havuzuna girdi.

        131

        38 dereceye kadar ısıtılan havuzda vakit geçiren turistler, havuz keyfinin ardından saunaya girmek ve masaj yaptırmak üzere otele gitti.

        132

        Toplam 5 bin yatak kapasiteli Uludağ'da 30'a yakın otel, misafirhane ve eğlence yeri bulunuyor. Bu tesislerin tamamına yakını kayak sezonu sonrası kapanıyor.

        133

        MARMARİS'TE TATİL BİTMİYOR

        Hava sıcaklıklarının 19 derece ölçüldüğü Muğla'nın Marmaris, Bodrum ve Fethiye ilçelerinde yaşayanlar ve turistler, sonbaharda denize girmenin keyfini yaşadı.

        134

        Kavaklıdere ilçesindeki Göktepe Dağı'nın zirvesinin beyaza büründüğü Muğla'nın turizm merkezlerinden Marmaris, Bodrum ve Fethiye'de güneşli havayı fırsat bilenler, gezme, balık tutma ve denize girme fırsatı yakaladı.

        135

        Hava sıcaklığının 19 derece ölçüldüğü ilçelerden Marmaris'te denize giren 68 yaşındaki Nafiz Saatçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, suyun çok güzel olduğunu, yazın sıcaklığının denizde devam ettiğini söyledi.

        136

        Marmaris'te yaşamanın tadını çıkarttıklarını belirten Saatçıoğlu, "Marmaris dünyanın cenneti. Burada olduğumuz için çok mutluyuz. Güneş kendisini gösterdiğinde yaz kış hemen denizdeyiz" dedi.

        137

        Erhan Yağız da deniz ve güneşin güzelliklerini yaşadıklarını dile getirdi.Güneşli havayı fırsat bilen Bodrumlular ve turistler de başta Kumbahçe olmak üzere Paşatarlası, Gümbet ve Bitez mevkisindeki sahillerde yürüyüş yaptı.

        138

        Bazıları denize girerken bazıları kafelerde oturup güneşli havanın tadını çıkarttı.Fethiye'de ise halk Ölüdeniz Mahallesi'ndeki ünlü Belcekız ve Kumburnu Plajı'nda denize girip, kumsalda güneşlendi.

        145

        Antalya Havalimanı Mülki İdare Amirliği, Antalya Havalimanı aracılığıyla kente gelen turist rakamlarını 31 Ekim tarihi itibariyle açıkladı. Buna göre 2017'nin 10 aylık döneminde Antalya'ya gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artışla 9 milyon 475 bin 581 oldu. Ekim ayında ise geçen yıl ekim ayına göre yüzde 24 artışla 982 bin 441 turist geldi.

        146

        RUSLAR 4 MİLYONA KOŞUYOR

        1 Ocak-31 Ekim 2017 tarihleri arasındaki yaklaşık 9.5 milyon turistin 3 milyon 663 bin 484'ünü Ruslar oluşturdu. Rusya'dan gelen turist sayısı geçen yılın ilk 10 ayına göre yüzde 724 gibi rekor yükseliş gösterdi.

        147

        Geçen yıl aynı dönemde 444 bin 507 Rus turistin geldiği kente bu yıl gelen 3.6 milyon 663 bin Rus turist, toplam turist sayısının yüzde 63'ünü oluşturdu. Geçen yıl ekim ayında 183 bin olan Rus turist sayısı yüzde 96 artarak, 361 bin 251 kişiye yükseldi. Ekim ayı toplam turist rakamlarının ise yüzde 36.7'sini Rus turistler oluşturdu.

        148

        ALMANYA'DA DÜŞÜŞ YÜZDE 16

        Önceki yıllarda Antalya'nın en çok turist ağırladığı ülkelerin başında gelen Almanya'dan gelen turist sayısı, kötü bir yıl olarak geride kalan 2016'nın da altında seyrediyor. Rusya'dan sonra Antalya'ya bu yıl en çok turist gönderen ikinci ülke olan Almanya'dan geçen yılın 10 aylık dönemine göre yüzde 16 düşüşle toplam 1 milyon 579 bin 840 turist geldi.

        149

        Ekim ayında Almanya'dan gelen turist sayısı yüzde 17 geriledi. Geçen yıl ekimde 296 bin olan Alman turist 247 bine düştü. 10 aylık dönemde toplam turist sayısının yüzde 27'sini oluşturan Almanlar, ekim ayında ise yüzde 25'ini oluşturdu.

        150

        UKRAYNA'DA DİKKAT ÇEKEN YÜKSELİŞ

        Geçen yıldan itibaren büyük yükseliş gösteren Ukrayna pazarı bu yıl da yükselişini sürdürüyor. Rusya ile birlikte sektörü en çok sevindiren ikinci pazar konumundaki Ukrayna'dan 10 ayda yüzde 25 artışla 710 bin turist geldi.

        151

        En çok turist gönderen ülkeler sıralamasında yüzde 12.2 payla üçüncü olan Ukrayna'dan ekim ayında ise geçen yıla göre yüzde 28 artışla 49 bin 961 turist geldi.

        152

        İNGİLİZLER DE YÜKSELİŞE GEÇTİ

        Antalya'nın en çok turist ağırladığı dördüncü ülke İngiltere'den ise 10 aylık dönemde yüzde 7 artışla 350 bin turist gelirken, ekim ayında geçen yıla göre yüzde 27 artışla 45 bin turist geldi. İngilizler toplam turist sayısının yüzde 6'sını oluşturdu.

        153

        YÜKSELEN ÜLKELER

        Yılın 10 ayında Antalya'ya, Kazakistan'dan yüzde 89 artışla 236 bin, Beyaz Rusya'dan yüzde 131 artışla 163 bin, Polonya'dan yüzde 64 artışla 161 bin, İsrail'den yüzde 2 artışla 160 bin, Romanya'dan yüzde 27 artışla 114 bin, İran'dan yüzde 16 artışla 100 bin, Litvanya'dan yüzde 32 artışla 87 bin turist geldi.

        154

        Çek Cumhuriyeti'nden yüzde 78 artışla 83 bin, Slovakya'dan yüzde 84 artışla 41 bin, Moldova'dan yüzde 46 artışla 67 bin, Fransa'dan yüzde 17 artışla 60 bin, Macaristan'dan yüzde 49 artışla 39 bin, KKTC'den yüzde 14 artışla 19 bin, İtalya'dan yüzde 1 artışla 10 bin 518 turist geldi.

        155

        DÜŞÜŞ GÖSTEREN ÜLKELER AVRUPALI

        Avrupa pazarında ise Almanya başta olmak üzere ciddi düşüşler gerçekleşti. Hollanda'dan yüzde 16 düşüşle 251 bin, Belçika'dan yüzde 5 düşüşle 130 bin, Danimarka'dan yüzde 11 düşüşle 117 bin, İsveç'ten yüzde 32 düşüşle 94 bin, İsviçre'den yüzde 8 düşüşle 70 bin turist geldi.

        156

        Norveç'ten yüzde 40 düşüşle 49 bin, Avusturya'dan yüzde 39 düşüşle 47 bin, Finlandiya'dan yüzde 36 düşüşle 36 bin ve Slovenya'dan yüzde 3 düşüşle 5 bin turist geldi.

        160

        Antalya'nın Türkiye için olduğu kadar İngiltere için de çok önemli bir rol oynadığını ifade eden Moore, "Çünkü Antalya İngiliz turistlerin çok sevdikleri bir şehir. 2016 yılı Türkiye için turizm açısından çok zor bir yıldı. Fakat ben Türkiye'nin güçlü, çok etkileyici olduğunu biliyordum. Bizim rakamlarımıza ve özellikle İngiliz tur şirketlerinin rakamlarına göre, İngiliz turistler Türkiye'ye geri dönüyorlar." diye konuştu.

        161

        Vali Karaloğlu'nun "2018'de turizmde patlama bekliyoruz" sözü üzerine Richard Moore, "İnşallah, herhalde 2015 düzeyine dönecek, çok iyi olacak." ifadelerini kullandı.

        162

        Münir Karaloğlu ise bu yıl İngiltere'den gelen turist sayısında geçen seneye göre yüzde 6'lık bir artış olduğunu söyledi. Büyükelçi Moore'un geçen yıl, 2017 yılı için "Antalya'ya gelen İngiliz turist yüzde 25 düşer" dediğini belirten Vali Karaloğlu, buna karşın yüzde 6'lık artış olduğunu bildirdi.

        163

        Antalya'ya gelen İngiliz turist sayısında gelecek yıl yüzde 30 artış beklendiğini kaydeden Karaloğlu, şöyle konuştu:

        "Bunları ezbere söylemiyoruz. Çalışan tur operatörlerinin rezervasyonları, bağlantıları üzerinden konuşuyoruz. İngiliz turistlerin tekrar Antalya'ya dönüşleri olacaktır. Bunda sizin katkınız çok. Gerçekten geçen sene o zor dönemde bile ailenizle Belek'te tatil yaptınız. Onun için çok teşekkür ediyoruz. Onların da tabii bu güven ortamının oluşmasında müthiş katkısı var. İngiliz Büyükelçisi Belek'te tatil yapıyorsa, bütün İngilizler korkusuzca gelirler. Çok teşekkür ediyoruz, dostluğunuzu unutmayacağız."

        164

        RUS TURİSTTE 2018'DE REKOR BEKLENTİSİ

        Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, "Rusya'dan gelecek ziyaretçi sayılarımızın 2018'de bütün tarihleri yenileyeceğine, bütün rekorların üzerine çıkacağına inanıyorum. Bunun hazırlığını da yaptık." dedi

        165

        Arısoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Rusya ile turizm ilişkileri bakımından büyük bir travma yaşandığını, ancak bu yıl sektörün ve bütün tarafların beklentisinin çok üzerine çıkıldığını söyledi.Yaklaşık 10 aylık süreçteki rakamların 2015'teki turist sayısını aştığını aktaran Arısoy, "Kesin olmayan verilere göre 4 milyon 600 bin civarında Rus turist ülkemizi ziyaret etmiş görünüyor." ifadesini kullandı.

        Rusya ile Türkiye arasında turizmin gelişmesine yönelik organizasyonlar düzenlediklerini vurgulayan Arısoy, Rus tarafının da yüksek iş birliğinden memnun olduğunu belirtti.

        166

        "Rusya'dan gelecek ziyaretçi sayılarımızın 2018'de bütün tarihleri yenileyeceğine, bütün rekorların üzerine çıkacağına inanıyorum. Bunun hazırlığını da yaptık Rusya da böyle olacağını öngörüyor." diyen Arısoy, Karadeniz Bölgesi'nde kruvaziyer turizme yönelik çalışma yapacaklarını, iki ülkenin dış politikası kuralları çerçevesinde bunun gerçekleştirileceğini ifade etti.

        167

        "VİZE KONUSUNDA KOLAYLIK BEKLİYORUZ"

        Rus turistlerin sadece Antalya değil, Türkiye'nin her bölgesine gelmek istediğini aktaran Arısoy, "Biz Türkiye'de turizmi hem bütün ülkeye hem de bütün bir yıla yaymak istiyoruz. Ruslar da Türkiye'den ülkelerine turist akışında artış bekliyor. Bunun için de vize konusunda kolaylık göstermelerini istiyoruz. Yeni sezonda kolaylıklar sağlanacak." dedi.

        168

        Antalya'nın turizmin başkenti olduğuna, bunun için kente ayrı bir önem verdiklerine değinen Arısoy, Antalya'nın turist güvenliği konusunda çok yüksek bir kapasite elde ettiğini kaydetti.

        169

        Bütün kamu kurumlarının, turizm sektörünün bütün temsilcilerinin Rus misafirlerin konforu için çalıştığını anlatan Arısoy, şöyle devam etti:

        170

        "Biz de çalışmaları sürekli takip ediyoruz. Zaten turizmi her mevsime yaymaktan kastımız Antalya'yı merkez olmayı koruyarak, diğer taraflara da belli düzeyde turist çekebilmek. Bu diğer şehirlerimizin de tanınması, Rus misafirlerimiz tarafından ziyaret edilmesi için büyük vesile olacaktır. Bu, Antalya'nın kapasitesini aşağı değil, yukarıya çekecek bir hareket olacaktır. Onlar da belli başlı şehirleri değil, diğer bölgelerin de ziyaret edilmesini arzuluyorlar. Yüksek bir işbirliğini sürdürmeye devam edeceğiz."

        171

        ANTALYA'YA BU YIL 4 MİLYON RUS TURİST GELECEK

        Öte yandan AKTOB Başkanı Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki turizm sezonun geçen yıla göre daha iyi geçtiğini belirtti. Antalya'da geçen yıla kıyasla yüzde 60'lık bir büyüme gerçekletirdiklerini aktaran Yağcı, 2016 rakamlarının çok üstüne çıktıklarını ifade etti. Yağcı, turizmde en iyi yılların 2014-2015 olduğunu dile getirerek, bu yılki rakamların da o yıllardakilerine yaklaştığını söyledi.

        172

        Bu yılki büyümenin temelinde Rus pazarının çok büyük payının olduğunun altını çizen Yağcı, geçen yıl Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle Rusya'dan Türkiye'ye uçuş yasağı konulduğunu anımsatarak, bu yıl ise ciddi anlamda bir Rus turist yoğunluğu yaşadıklarını söyledi.

        173

        "Yıl sonuna doğru Antalya'da 4 milyona yakın Rus turist ağırlamış olacağız." diyen Yağcı, bu rakamın Türkiye için ise yaklaşık 5 milyon civarında olacağını kaydetti. Yağcı, bu senenin Rus pazarındaki en iyi yılları olduğunu
        ifade ederek, "2014 yılı Rus pazarında en iyi yılımızdı. 2017 yılında, 2014 rakamlarını geçmiş olacağız. Bu sevindirici bir gelişme." dedi.

        174

        12 MİLYON TURİST HEDEFİ

        Avrupa pazarında sıkıntıların devam ettiğinin altını çizen Yağcı, sene başındaki yüksek düşüş oranlarının sene sonunda azaldığını belirtti. Yağcı, Antalya'nın 2014-2015 yıllarında 12 milyon turist ağırladığını hatırlatarak, ilk hedeflerinin de bir an önce bu rakamlara ulaşmak olduğunu dile getirdi.

        175

        Var olan yatak kapasitesi ve fiyatların da makul seviyelere gelebilmesi için Antalya'nın 12 milyon turist rakamına ulaşması gerektiğini vurgulayan Yağcı, hedeflerinin önümüzdeki yıllarda 12 milyon turist rakamına ulaşmak olduğunu aktardı.

        176

        Yağcı, son iki yıldır Almanya pazarında düşüş yaşadıklarını aktararak, 2018'den itibaren Almanya pazarının büyümeye geçmesini beklediklerini söyledi.

        177

        Türkiye'nin turizmde birinci kaynak pazarının Almanya olduğunu belirten Yağcı, "Almanya, geçmiş 20-25 yıla bakarsak Türkiye turizminin gelişmesinde önemli bir role sahip oldu.

        178

        İki ülke arasında uzun yıllar boyunca oluşmuş iş birlikleri ve dostluklar var. Turizmle ilgili siyaset üstü bir politika izlemesi durumunda Almanya'nın turizmde Türkiye'ye hızlı bir dönüş yapacağını düşünüyorum.

        179

        Rusya pazarında bunun örneğini gördük. Geçen yıl Rus pazarı yoktu bu sene en iyi yılını yaşıyor." ifadelerini kullandı.

        180
        181

        GELMEYE DEVAM EDİYORLAR

        Öte yandan, yurdun doğu kesimlerini etkisi altına almaya başlayan soğuk hava ve kar yağışı hayatı felç ederken, Antalya'nın Alanya ilçesinde ise hava sıcaklığı 27 dereceye kadar ulaştı.

        182

        Güneşli havayı fırsat bilen tatilciler denize girdi.

        183

        Türkiye'nin birçok bölgesinde soğuk hava ve doğuda ise kar yağışı etkili olurken Alanya'da yazdan kalma günler yaşanıyor.

        184

        Yerli ve yabancı turistler, ekim ayının sonlarına gelinmesine rağmen güneşli havanın tadını denize girerek çıkardı.

        185

        Hava sıcaklığının 27, deniz suyu sıcaklığının 25, nem oranının ise yüzde 28 ölçüldüğü ilçede tatilciler, Damlataş, Kleopatra ve Keykubat plajlarında denize girdi ve güneşin tadını çıkardı.

        186

        Bazı turistler ise kendilerini mavi sulara atarken bazıları ise kumlara kendilerini güneşlenirken müzik dinleyerek kitap okudu.

        190

        Alanya Meteoroloji İstasyon Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, güneşli ve sıcak havanın hafta sonuna kadar etkisini sürdüreceği belirtildi.

        191

        ANTALYA'YA KASIM AYINA KADAR RUS TURİST GELECEK

        192

        Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Etem Hakan Duran, geçtiğimiz haftalarda açıklamalarda bulundu. Duran, kasım ayının ilk haftasına kadar Rusya'dan Antalya'ya turistlerin gelmeye devam edeceğini bildirdi. Duran yaptığı açıklamada, ekim ayı olmasına karşın Rusya'dan turistlerin gelmeye devam ettiğini belirtti.

        193

        Rusya'nın güvenlik problemleri, havaalanındaki kontroller ve diğer bazı problemler nedeniyle Mısır'a uçuşlara izin vermemesinden dolayı Rus turistlerin Antalya'yı daha fazla tercih ettiğini aktaran Duran, şöyle konuştu:

        194

        "Bizim 2016 yılında yaşadığımızı Mısır hala yaşıyor. Haliyle Mısır'a gidemeyen Rus misafirler için iklimin de çok iyi gitmesiyle birlikte, kasım ayının ilk haftasına kadar Rusya'dan uçaklar Antalya'ya inmeye devam edecek. Rusya pazarı o nedenle de çok ciddi bir şekilde doluluklarıyla devam ediyor. Bunun yanında İsrail ve Ortadoğu hala yüksek yoğunluk içerisinde. İç pazarımızda da toplantı turizminin olduğu dönem. O yüzden de otellerimizde yüksek doluluk oranı mevcut. "

        195

        POYD Başkanı Duran, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan verilere göre, ağustos ayı itibarıyla Alman turistlerde geçen seneye göre yüzde 15'lik kayıp görüldüğünü, bunun aslında tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'den vazgeçmeyen çok ciddi bir kesim olduğunu gösterdiğini ifade etti.

        196

        Almanya'daki seçimlerin sona erdiğini, artık herkesin normal hayatına geri dönmek zorunda olduğunu dile getiren Duran, şöyle devam etti:

        197

        "İkili ilişkiler çapında baktığımız zaman, ne Almanya bizden ne de biz Almanya'da kolay kolay vazgeçemeyiz. Çok ciddi bir ticari ve ekonomik ilişkilerimiz var. Karşılıklı yatırımlar var. Şu anda Almanya'nın 50 yaş vatandaşlarının dinlenme, sıcak ülkelere gitmek istedikleri bir dönem. Bir de bizdeki fiyatlar çok makul. Alman turist her zaman bütçesine çok dikkat eden bir kesim. Onun için Alman turist Türkiye'ye gelmeye devam edecektir."

        198

        "TÜRKİYE VAZGEÇİLECEK BİR ÜLKE DEĞİL"

        Duran, Türk turizminin 2014-2015 yılı rakamlarını şu anda yakalayamayacağını ancak önümüzdeki iki yıl içerisinde yükseliş trendine geçeceğini vurguladı.

        199

        "Türkiye vazgeçilecek bir ülke değil. İklimiyle, fiyatlarıyla, verdiği paranın karşılığını almasıyla böyle bir ülkeyi kolay kolay bulamazlar." diye konuşan Duran, rakip ülkelerin bu sene talepten dolayı çok yüksek fiyatlar uyguladığını belirtti.

        200

        Avrupalı turistin bir kısmının bu yüksek meblağları ödediğinin altını çizen Duran, "Ama bizim fiyatlarımızı ve hizmetlerimizi de hala akıllarından çıkaramıyorlar. Zaman içerisinde bir toparlanma olacak ama bütün mesele ilişkileri koparmamak, tanıtım ve pazarlamaya devam etmek." dedi.

        201

        Duran, kış döneminin golf, spor ve kongre turizmi ağırlıklı olduğunu dile getirerek, bu yıl Avrupa'dan gelen turist sayısının geçen seneye göre düşük kalacağını tahmin ettiklerini söyledi.

        Bu nedenle turizmcilerin İskandinav pazarına yönelmesi ve oradan misafir getirmeye çalışması gerektiğini öneren Duran, "İskandinav ülkelerindeki yaşlılar, daha sıcak ülkeleri tercih eden insanlar. Sıcak ülkelerde yaşamayı ve süre geçirmeyi tercih ediyorlar. Bunun içerisine sağlık turizmini de koyarak belki de oradaki yaşlılar evi konseptine uygun bir çalışmayla insanların kış dönemini Türkiye gibi sıcak iklimde sağlıklı bir şekilde geçirmelerini sağlama çalışmaları devam etmelidir." diye konuştu.

        202

        PLAJLARIN KEYFİNİ YABANCI TURİSTLER ÇIKARIYOR

        Öte yandan Bodrum'da hava sıcaklığının 29, deniz suyu sıcaklığının ise 21 derecede olması, eylül ayının sonuna gelmesine rağmen, plajlardaki kalabalığın azalmamasını sağladı.

        203

        Kazakistan, Özbekistan ve İskandinav ülkelerinden gelen turistler, plajları doldurdu.

        204

        Gümbet Plajında ise personelin hortumla sıktığı soğuk suların altına girerek dans eden turistler, renkli görüntüler ortaya çıkardı.

        205

        Norveç'ten iki haftalık tatil için Bodrum'a gelen tarih ve kültür rehberi 28 yaşındaki Ange Kristensen, "Daha önce de arkadaşlarımla Bodrum'a tatile gelmiştim ama ilk kez eylül ayının ortalarında geldim. Bu ay gerçekten çok güzelmiş. Ülkemde hava sıcaklığı 3-7 derece arasında. Burada çok iyi dinlendik ve eğlendik" dedi.

        206

        Bodrum'da güzel havanın 3 Ekim'e kadar etkisini sürdüreceği belirtildi.

        207
        208

        KUŞADASI LİMANI'NA GELEN 3 GEMİDEN 6 BİN TURİST İNDİ

        209

        Geçtiğimiz hafta sabah saatlerinden itibaren Celebrity Reflection, Celebrity Silhouett ve Braemar isimli gemiler Kuşadası Limanı'na yanaşmaya başladı.

        210

        Bu gemilerden inen yaklaşık 6 bin turist önce otobüslerle önce Efes Antik Kenti ve Meryemana gibi tarihi ve turistik yerlere gitti.

        214

        KALEİÇİ'Nİ ZİYARET EDEN TURİST SAYISINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

        215

        Antalya'ya havayoluyla gelen turist sayısı 8 milyonu aşarken, birçok turist kent merkezini görmeden Antalya'dan ayrıldı. Kent merkezinin en önemli cazibe merkezi Kaleiçi ve Kalekapısı bölgesine gelen turist sayısında önceki yıllara göre büyük düşüş yaşandı.

        216

        İlk 6 ayda Antalya'ya gelen 2.8 milyonun üzerindeki turistten sadece 11 bin 200'ü otelinden ayrılıp kentin merkezini dolaştı. Düşüşün en büyük nedeni ise Kaleiçi'ne en büyük ilgiyi gösteren Avrupalı turist sayısındaki azalma gösterildi.

        217

        4 LİRALIK İLACIN PAZARLIĞINI YAPIYOR

        Kalekapısı Esnafını Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit, son iki yıla göre Antalya geneline gelen turist sayısında önemli artış olduğunu hatırlattı.

        218

        Ancak turizmde gelen turist sayısından öte turistin bıraktığı rakamlara bakılması gerektiğini vurgulayan Kilit, turistin her şey dahil yöntemiyle 300 liraya yiyip içtiğini, ancak kent merkezinde 4 liradan satılan ilacı pahalı bulup pazarlık yaptığını söyledi.

        219

        40 BİNDEN 11 BİNE DÜŞTÜ

        Kaleiçi ve Kalekapısı'na yatırım yapanların bekledikleri karı elde edemediğine dikkati çeken Kilit, şu açıklamalarda bulundu:

        220

        "Bu da turist sayısının az olmasından ve gelen turistin kalite itibariyle para harcamamasından kaynaklanıyor. Her yıl bu iki noktada turlar vasıtasıyla gelen turistlerin istatistiklerini yapıyoruz. Gelen şirketleri, gelen araçların kaç kişi olduğunu, tercümanların isimlerine kadar not alıyoruz. Günlük listelerimiz oluyor. Otoparklara gelen turları da kayıt altına alıyoruz. Bu yıl ilk 6 ayda buraya gelen turist sayısı 11 bin 200, bu rakam bundan 2 yıl önce 22 bindi. 5 yıl önce 40 bindi, geriye doğru bir gidiş var."

        221

        AVRUPALILARIN YÜZDE 40'I GELMEDİ

        Kent merkezine gelen Arap turist sayısında önemli artış olduğunu anlatan Hasan Kilit, ancak Arap turistlerin AVM'lere gidip dışarıdan ithal ürünleri satın alıp gittiğini aktardı. Arap turistin yerleşik düzendeki esnafa pek yararı olmadığını kaydeden Kilit, sözlerine şöyle devam etti:

        222

        "Avrupalı turisti buraya getirmek zorundayız. Para bırakan Avrupalı turist. Avrupa'dan gelen turist sayısı yüzde 40 oranında azaldı. Avrupalı turist bilinçli, Antalya'da nereye gideceğini, ne yapacağını planlayarak geliyor. Ortadoğu'dan gelen turist sayısı arttı ama böyle bir bilinç yok."

        223

        TÜRK AKINI DEVAM EDİYOR AMA SADECE 2 MEMUR VAR

        Geçtiğimiz hafta Yunanistan'ın Newsit adlı internet sitesinin haberine göre, Kurban Bayramı'nda Türkiye'nin çeşitli illerinden Bodrum'a gelen tatilcilerin büyük rağbet gösterdiği İstanköy Adası'na günübirlik Türk turist akını sürüyor.

        224

        Muğla, İzmir ve Aydın ilçelerinden Yunanistan'a ait Midilli, Sakız, Sisam, Leros, Patmos, Kilimli (Kalimnos) İstanköy (Kos) Sömbeki (Simi) ve Rodos adalarına, kapıda vize ile kısa süreli tatile giden Türk turistlerin sayısının Eylül ayı ortası itibarıyla 1 milyonu aştı. 2015 yılında 1 milyon 150 bin Türk turistin ziyaret ettiği Yunan adalarında, bu yıl rekor kırılabileceği belirtildi.

        225

        15 DAKİKADA GİDİYORLAR, 1.5 SAAT GÜMRÜKTE BEKLİYORLAR

        Katamaran teknelerle 15 dakikada İstanköy'e ulaşan Türk tatilciler, geçen 21 Temmuz'da meydana gelen depremde iskelesi ve gümrük alanı zarar gördüğü için küçük bir konteynerde, iki pasaport memurunun görev yapması nedeniyle gümrükte uzun süre beklemek zorunda kalıyor.

        226

        Sıcak havada ortalama 1.5 saat vize ve pasaport işlemleri için bekleyen tatilciler uzun kuyruklar oluşturuyor. Bu durum zaten günübirlik geldikleri adada zamanlarının önemli bir kısmını gümrükte bekleyerek geçirmek zorunda kalan tatilcileri canından bezdiriyor.

        227

        Ankara'dan Bodrum'a tatile gelen evli, iki çocuk babası Akın Gerger (56), Yunan adalarına yaptıkları tatil ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

        228

        "Kapıda vize uygulaması ile bir günlüğüne geldik, Bodrum'dan 15 dakikada İstanköy'e ulaştık. Ancak, önce yarım saat feribotun içinde, ardından da güneş altında gümrük alanında 1 saat bekledik. İskele ve gümrük alanı depremden zarar gördüğü için konteynerde hizmet veriyorlar. Bugün en az bin kişi buradan adaya giriş yaptı. İki olan personel sayısını rahatlıkla arttırabilirler."

        229

        Tur Rehberi Sinan Alkoç (32) ise "Yunan adaları Türk turistlerden çok memnun. Hiçbir sıkıntı yok. Kasım ayının ortalarına kadar da bu Türk tatilci sirkülasyonu devam eder. Birçok kez Yunan makamlarına kapıdaki hizmetin hızlandırılması için girişimde bulunduk. En azından haftasonları personel sayısının arttırılmasını istedik, 'Yığılma oluyor' dedik. Adanın yerel yönetimi bunu Atina'ya iletti ancak bir sonuç alınamadı" dedi.

        230

        SAMSUN'DA PLAJLAR TEKRAR HAREKETLENMEYE BAŞLADI

        Samsun'da son 49 yılın en sıcak eylül ayı yaşanırken, bu dönemde önceki yıllarda havaların yağışlı olması nedeniyle denize giremeyen Karadenizliler, plajları hareketlendirdi.

        231

        Karadeniz'in en uzun sahillerinden birine sahip Samsun'da, eylül ayında plajlarda doluluk yaşanıyor. Genellikle eylül ayının yağışlı geçtiği ve deniz sezonunun Akdeniz ve Ege'ye göre erken bittiği bölgede, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, işletmecileri ve denizseverleri mutlu etti.

        232

        Eylül ayında denize giren vatandaşlar, sıcak havanın tadını çıkardı.Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdür Vekili Yücel Yüce yaptığı açıklamada, Türkiye'de olduğu gibi Karadeniz Bölgesi'nde de eylül ayı olmasına rağmen sıcak hava dalgası görüldüğünü söyledi.

        233

        Karadeniz Bölgesi'nde uzun yıllar ortalamasına göre eylül ayının yağışlı geçtiğini, bu yıl ise sıcaklıkların yüksek seyrettiğini dile getiren Yüce, "Bu sene eylül ayında sıcaklıkların biraz artması ile yağış eksikliği görülüyor ancak bu endişe edilecek bir durum değil. Türkiye genelinde aynı şekilde sıcaklık yüksek gösteriyor kendini. Samsun'da en yüksek sıcaklık 1968 yılında 38,3 derece olarak görülmüş. Bu yıl ise geçtiğimiz günlerde eylül ayı için o sıcaklık değerinden sonraki en yüksek değer olan 35,1 derece ölçüldü" dedi.

        234

        "Türkiye'de 1981 yılından bu yana yapılan analizlerde yaz mevsimi ortalama sıcaklığı 23,5 derece olmuştur. 2017 yılı yaz mevsimi ortalama sıcaklığı ise 24,6 derece belirlendi. Yani bu yaz hava sıcaklığı, mevsim normallerinin 1,1 derece üzerinde gerçekleşmiştir. Tabii bu, sıcaklıklar hep artacak anlamına gelmiyor. Bunun belirlenebilmesi için en az 100 yıl ölçümlerin yapılması ve verilerin analiz edilmesi gereklidir."

        235

        Yüce, Türkiye'de hava sıcaklılarının bugünlerde mevsim normallerinin 5-9 derece üzerinde seyrettiğine işaret ederek, "Türkiye cuma gününe kadar sıcak hava dalgasının etkisi altında kalacak. Önümüzdeki hafta da sıcaklıkların bu hafta gibi mevsim normallerinin 5-9 derece üzerinde seyredeceğini görmekteyiz. Yağış beklemiyoruz. Gelecek hafta sadece Trakya yöresinde yağış beklentisi var" değerlendirmesinde bulundu.

        236

        EDREMİT KÖRFEZİ TURİZMDE "ALTIN" DÖNEMİNİ YAŞIYOR

        237

        Ayvalık, Altınoluk, Akçay, Güre ve Ören gibi turizm merkezlerinin bulunduğu Edremit Körfezi'nde turizmciler, eylül ayının ortalarına gelinmesine rağmen yaşanan bu yoğunluktan son derece memnun.

        238

        Bölgede geçen haftadan bu yana hava sıcaklıklarının 30 derecenin üzerinde olması bazı dönemler 35 dereceye ulaşması, bu yıl tatilin uzamasını sağladı.

        239

        TURİZMDE RUS REKORU

        Öte yandan turizmde bu yıl Avrupa'daki düşüşlere rağmen Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden yoğun ilgi gören Antalya, 31 Temmuz tarihi itibarıyla 5 milyon 205 bin turist sayısına ulaştı. Geçen yılın temmuz ayında sadece 15 bin Rus'un geldiği kente bu yılın aynı ayında yüzde 4 bin 330 artışla 684 bin Rus geldi.

        240

        Burada sakin dinlenme alanları var. Mavi yolculuğun en güzeli burada. Kimse kimseyi rahatsız etmiyor, insanlar istediği yerden denize girebiliyor. Yılda ortalama konaklamalı 500 bin turisti ağırlıyoruz. Bu turistlerden yüzde 70'ini yerli turistler oluşturuyor. Limanımızdan yat ve teknelerle 30 bin turist giriş yaptı. Meis Adası'na ise yılda 35 bin kişi gidiyor ve geliyor."

        241

        "Bu nedenlerin başında Türklerin cana yakın ve arkadaş canlısı olması geliyor. İngiltere'de sürekli kapalı bir hava var. Türkiye'de güneşli ve sıcak bir havanın olması İngilizlerin buraya ilgisini artırıyor. Bir diğer nedeni ise İngiliz poundunun kuvvetlenmesiyle beraber alım güçleri çok yüksek. Aynı paraya kendi ülkelerinde 4 kişilik yemek yiyebiliyorlarken, Türkiye'de 12 kişilik yemek yiyorlar"

        242

        Yaklaşık 1 kilometrelik alanda binlerce aracın park ettiği yol kenarındaki yoğunluk nedeniyle, birçok tatilci de park yeri bulamadığı için plaja giremiyor.

        243

        Tatilin ilk gününden itibaren İlçenin giriş ve çıkışlarında 24 saat yol kontrolü yapan ekipler olası bir tehlikeyi önlemek için araç kontrollerini sıklaştırdı. Emniyet güçleri araçlarda kimlik kontrolünün yanı sıra eğitimli polis köpekleriyle de araçlarda ve yolcu otobüslerinde didik didik arama yapıyor.

        244

        Duran, geçen yıl iç pazarda 7 milyon hareket olduğunu, bu yıl rakamın 10 milyon olmasının beklendiğini vurgulayarak, "Turizm merkezlerinde tatil dopingi yaşanıyor. Çok ciddi şekilde hareketlilik başladı. Uçaklar, otobüsler, havalimanları, dolmuşlar tıklım tıklım dolu. Otellerin hepsi yüzde 100 dolulukları yakalamış durumda. Turizmcinin yüzü gülüyor, keyifler yerinde" dedi.

        245

        Yağcı, Türk turizminin gelişmesinin önemli yapıtaşlarından Alman pazarında yıllardır işbirliği yaptıkları tur operatörleriyle bu konuda büyük destek ve işbirliği içinde olduklarını kaydetti.

        246

        Geçen yıldan itibaren büyük yükseliş gösteren Ukrayna pazarı bu yıl Antalya turizminde en çok paya sahip üçüncü ülke. İngiltere pazarı ise bu yıl ilk defa ağustos sonu itibariyle artıya geçti.

        247

        Edremit Körfezi Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Yahya Yavuz yaptığı açıklamada, konaklamalı turizm işletmelerindeki doluluk oranlarının halen yüzde 60'ın üzerinde olduğunu söyledi.

        248

        Yavuz, bölgede hava sıcaklığının 35 derece civarında seyretmesinin tesislerdeki yoğunluğu etkilediğini belirterek, "Sıcaklar tatili uzattı. Bölgede 130 bine yakın yazlık konut var ve halen önemli bölümü dolu. Sadece otel ve pansiyon işletenlere değil, tatilin uzaması esnafa da yaradı. Son yılların en iyi sezonunu geçirdik diyebiliriz. Önümüzdeki yıl yaz sezonu dışında bölgemize yabancı turistleri de getireceğiz. Çalışmalarımız sürüyor" ifadesini kullandı.

        249

        "RUSLAR GELMEYE DEVAM EDİYOR"

        Antalya'ya temmuz ayı itibariyle gelen turistlerin büyük bölümünü Ruslar oluşturdu. Haziran ayında 1 milyon 321 bin olan Rus turist sayısı, temmuz ayında 2 milyonu geçti.

        250

        Bu yıl 1 Ocak- 31 Temmuz tarihleri arasındaki 5 milyon 205 bin turistin 2 milyon 5 bin 467'sini Ruslar oluşturdu. Rusya'dan gelen turist sayısı geçen yılın 7 ayına göre yüzde 4 bin 6 gibi rekor bir yükseliş gösterdi. Geçen yıl aynı dönemde 48 bin 827 Rus turistin geldiği kente bu yıl 2 milyon 5 bin 467 Rus geldi. Rusya toplam turist sayısının yüzde 33.5 oranıyla en büyük paya sahip ülkesi konumuna geldi.

        251

        Kaş'taki turizm anlayışının diğer turistik ilçelere göre farklı olduğunun altını çizen Kocaer, bu anlayışı sürdürmek istediklerini vurguladı.

        252

        Bu yıl bölgeye gelen İngiliz turist sayısında yüzde 4'lük artış yaşandığını belirten Kırlı, artışın 2018'de yüzde 20'ye çıkmasını beklediklerini kaydetti. Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur ise İngilizlerin genelde "her şey dahil" sistemini sevmediğini, doğallığı, kalitesi nedeniyle Muğla'yı tercih ettiklerini anlattı. Okutur, Muğla'nın İngilizlerin en çok mülk edindiği illerin başında geldiğine işaret etti.

        253

        20 yıldır BodrumluBodrum'da yaşayan İngiliz uyruklu 72 yaşındaki emekli polis Wyn Dvnn, 20 yıl önce tatil için geldiği ilçeye yerleşmeye karar verdiğini söyledi. Bodrum'da yalnız yaşadığını belirten Dvnn, "Bodrum ve Muğla çok güzel. Bodrum'da her sabah sahilde yürüyorum. Daha sonra tanıdığım mekanlara gelip vakit geçiriyorum" dedi.

        254

        Aracına park yeri bulabilenler 193 merdivenden sahile inebiliyor.

        255

        Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı da Kurban Bayramı tatilleri için otellere ilk girişlerin başladığını söyledi. Bayram tatilinin 10 güne çıkarılmasının iç pazarda misafirlere tatil yapma esnekliği sunduğunu anlatan Yağcı, yabancı turistlerin de yoğunlukta olduğu bir sezonda, iç pazar yoğunluğunun da başladığını bildirdi.

        256

        Turizm verilerine bakıldığında Antalya'nın, Türkiye'ye talebin yeniden yönlenmesinin itici gücü olduğunun görülebildiğini ifade eden Erkan Yağcı, "Bu konuda Antalya'da konaklama sektörü büyük özveri gösterdi. Turizm vizyonumuzda değişiklik yok, İspanya'yı rakip olarak görüyoruz" dedi.

        257

        YÜKSELEN VE DÜŞEN ÜLKELER

        Antalya turizminde bu yıl Rusya, Ukrayna ve İngiltere'nin dışında artış gösteren ülkeler, en çok turist gönderen sıralamasıyla Kazakistan, Beyaz Rusya, İsrail, Polonya, Romanya, İran, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Moldova, Litvanya, Fransa, Macaristan, KKTC ve İtalya. Almanya dışındaki en çok turist gönderen ülkeler sıralamasına göre bu yıl düşüşün devam ettiği Avrupa ülkeleri Hollanda, Belçika, Danimarka, İsveç, İsviçre, Norveç, Avusturya, Finlandiya ve Slovenya oldu.

        258

        Tatilcilerin, körfezde eylülün keyfini çıkardığını dile getiren Yavuz, şöyle konuştu:

        259

        Ayvalık Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Hatice Arga ise yaz günlerini aratmayan sıcak havaların, tatilcilerin geri dönüşünü ertelettiğini, bölgede bu sezon tatilin uzadığını kaydetti.

        260

        Rusya'nın yanı sıra Ukrayna ve BDT ülkelerindeki yükselişler temmuz ayında da sürmeye devam etti.

        261

        UKRAYNA PAZARI BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

        Geçen yıldan itibaren büyük bir yükseliş gösteren Ukrayna pazarı bu yılın 7 aylık döneminde yüzde 33 artarak, en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında üçüncü oldu. Ukrayna'dan bu yıl 421 bin 263 turist geldi. Ukrayna'nın toplam turist sayısındaki payı yüzde 8.09 oldu. İngiltere pazarı ise geçen yılla aynı düzeyde seyrediyor. İngiltere'den 189 bin 490 kişi geldi.

        262

        İlçede büyük tesisler yerine ağırlıklı olarak butik oteller ve pansiyonlar yer aldığına dikkati çeken Kocaer, "Bu işletmelerde çalışan aileler, gelen kişilerle yakın temas halinde oluyor. Bir ev ortamı sunuyor. Samimi ve içten ilişkiler kuruluyor.

        263

        Türk insanının çok cana yakın olduğunu, onlarla iyi anlaştığını dile getiren Dvnn, "Herkesin buraya gelmesini öneririm. Özellikle burada yaşayan insanlar çok dost canlısı ve iyi. Burada mutsuz olacağınızı düşünmüyorum. Burada evim var. Bundan sonraki hayatımı burada geçirmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

        264

        Girişin ücretsiz olduğu Kaputaş Plajı, Kaş Belediyesi tarafından işletiliyor.

        265

        OTELLER KAPILARINI KAPATTI

        Bayram tatilinin başlamasıyla birlikte birçok otel kapılarını müşterilere kapattı. Birçok otel yüzde yüz doluluk oranına ulaştı. Bölgedeki bir otelin genel müdürü olan Mehmet Tulunay, Bayram tatilinin 10 gün olması turizmi canlandırdığını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu:

        266

        BODRUM'DA OTELLER DOLDU, TRAFİK DURMA NOKTASINA GELDİ

        Bayram tatilini fırsat bilen vatandaşların cuma günü mesainin bitmesiyle birlikte Büyükşehirleri terk ederek Cumartesi sabahı Bodrum'a gelmeye başladı. Farklı kentlerden gelen tatilciler Bodrum başta olmak üzere Muğla'nın Marmaris, Fethiye, Ula ve Akyaka gibi turistlik bölgelerine akın akın gelmeye başladı. Özellikle Bodrum'a kara yolu ile gelen birçok tatilci ise trafiği durma noktasına getirdi. Milas - Bodrum havalimanında uçaklar ardı ardına inmeye başladı. Bodrum otagarına ise yolcu otobüsleri çifter çifter girdi.

        267

        BÜYÜMENİN ANA UNSURU RUSYA

        268

        FİYATLAR SEVİNDİRMİYOR

        Turist sayısındaki bu sevindirici artışa karşın fiyatlar konusunda aynı durum söz konusu değil. 2016'nın olumsuz etkileri nedeniyle 2017 yılı fiyatlarında ciddi düşüş kaydedildi. Sektör, yoğun geçen yaz dönemi ardından önümüzdeki yıldan itibaren turist sayılarında olduğu gibi fiyatlar konusunda da 2014-15 yılları düzeyine yükselmeyi hedefliyor.

        269

        "Edremit Körfezi, bu yıl altın dönemini yaşıyor. 30 Ağustos ve Kurban Bayramı'nı da içine alan 10 günlük tatil, sıcaklarla uzayan tatil, yüzümüzü güldürdü. Önceki sezonlarda, bu dönemde böylesine doluluk oranına hiç ulaşmadık. Eylülde doluluk oranlarımız genelde yüzde 40'ın altında olurdu. Bu sezon beklentilere ulaşıldığı gözleniyor. Normalde bölge ağustos ayının sonundan itibaren boşalmaya başlar, eylül ile sessiz olurdu. Sonbahar mevsiminin başlangıcı olan eylülün ortasına geldik ve halen tesislerimizde canlılık var, plajlarımız doluyor."

        270

        Halen tesislerin yarısından fazlasının dolu olduğunu dile getiren Arga, "Tatilciler bölgemizde kalmaya devam ediyor. Sezon devam ediyor, yaz tatili sürüyor. Otellerimizde doluluk oranları, bugünlere göre çok iyi" diye konuştu.

        271

        ANTALYA'DAN DİĞER GÖRÜNTÜLER

        272

        Otellerin dolmaya başladığına dikkati çeken Yağcı, "30 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde oteller yüzde 100 dolu olacak. Yüksek sezondayız, iç pazar da turizme ciddi anlamda katkı sağladı. Vatandaşlar artık tatil yapmanın lüks değil, bir ihtiyaç olduğunun farkına vardı. İç pazar hareketli olursa dışa karşı anlık krizlerde dayanıklı oluruz. Bayram tatilinde Antalya'da 1 milyondan fazla kişi tatil yapacak. Bu büyük bir rakam. Yüzde 70'i yabancı, yüzde 30'u iç pazar olacak" diye konuştu.

        273

        YÜKSELEN ÜLKELER

        Antalya turizminde bu yıl Rusya ve Ukrayna'nın dışında artış gösteren ülkeler Kazakistan, Beyaz Rusya, Polonya, İsrail, Romanya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Fransa ve Macaristan oldu.

        274

        Tatillerini Kemer'de geçiren Alman turistler, tatil için Kemer'i seçmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi.

        275

        TURİSTİN GÖZÜ KAŞ'TA

        Berrak, temiz ve mavinin farklı tonlarının bulunduğu deniziyle ünlü Antalya'nın Kaş ilçesi, turizm çeşitliliği ile son yıllarda dikkati çekiyor.

        276

        Bu durum da Kaş'ı daha farklı kılıyor. Tatilciler huzur ve güven içerisinde burada güzel vakit geçiriyor. Kaş'ta turizme bu şekilde devam etmek istiyoruz. Yüksek katlı evlerin yapılmasına izin vermiyoruz. Yeni imar planlarını Kaş'ın dışındaki uzak yerlerde uyguluyoruz. Kaş'ın dokusunu bozmak istemiyoruz. Kaş'a gözümüz gibi bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

        277

        "BU YIL İNGİLİZ TURİST SAYISI YÜZDE 4 ARTTI"

        Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ali Kırlı ise ülkede Dalaman'ın İngilizlerin en çok tercih ettiği destinasyon olduğunu söyledi.İngilizlerin tercihlerini kolay kolay değiştirmeyeceğini dile getiren Kırlı, bölgeyi sevdikleri için her yıl artan sayıda İngilizin kenti ziyaret ettiğini bildirdi.

        278
        279

        2017 yılındaki büyümenin ana unsurunun Rusya pazarı olduğuna değinen Erkan Yağcı, 2018 yılında Avrupa pazarında özellikle Almanya, Benelüx ve İskandinav ülkelerinde büyümeye mutlaka geçilmesi gerektiğine işaret etti.

        280

        ANTALYA BU YIL 8 MİLYON TURİST ÇITASINI AŞTI

        Turizmde Rusya'da uygulanan charter yasağı ve AB ülkeleriyle yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle 2014 ve 2015 yıllarında 12 milyona kadar yükselen turist sayısı, 2016'da 6.5 milyon kişiye kadar geriledi. 2016'nın son çeyreğinde Rusya'nın yasağı kaldırması üzerine Rus pazarında başlayan talep artışı 2017 yılında rekor seviyelere yükseldi.

        281

        BODRUM'DA İSKANDİNAV TURİSTLER TATİLİN TADINI ÇIKARIYOR

        282
        283

        Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, tatilin uzatılmasının ardından sahil bölgelerine yerli turistlerin yoğun taleplerinin olduğunu dile getirdi.

        284

        Kazakistan'dan yüzde 105 artışla 146 bin 581, Beyaz Rusya'dan yüzde 182 artışla 93 bin 603, Polonya'dan yüzde 11 artışla 84 bin 111, İsrail'den yüzde 11 artışla 83 bin 789, Romanya'dan yüzde 18 artışla 61 bin 929, Litvanya'dan yüzde 20 artışla 43 bin 183 turist geldi.

        285

        Antalya'nın en batısındaki ilçe olan, dağların yeşili ile Akdeniz'in mavisi arasına yerleşen Kaş, doğal güzellikleri ile kendisine hayran bırakıyor. Yaz nüfusu 100 bini geçen Kaş'a gelenler, mavinin onlarca tonunu barındıran denizine girmenin yanı sıra dalış, yamaç paraşütü ya da Likya yolunda yürüyüş yapıyor. Likya uygarlığına başkentlik yapmış Patara ve Xanthos gibi antik kentleri geziyor.

        286

        Kaş'ta turizmin 1980'li yıllarda başladığını ve ilçeye ilk olarak kendilerini "hippi" olarak tanımlayan görece zengin olmayan turistlerin geldiğini ifade eden Kocaer, ilçenin adının duyulmasıyla Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yoğun turist akışının başladığını dile getirdi.

        287

        Turizmdeki çeşitliliğin ilçeye olan talebi de arttırdığını anlatan Kocaer, bu nedenle Kaş turizminin sıkıntılardan çok etkilenmediğini dile getirdi. İlçede 18 kilometre uzunluğundaki Patara Plajı ile Turkuaz rengiyle dünyaca ünlenen Kaputaş Plajı'nın da büyük ilgi gördüğünü kaydeden Kaş Belediye Başkanı Kocaer, "Kaputaş ile ilgili sürekli 'Kaputaş'a yol yapılacak, mahvoldu' gibi iddialar gündeme geliyor. Kaputaş'ı daha güzel hale getirmeye çalışıyoruz. Kaputaş'ın 600 metre üstünden bir köprü ile Akdeniz duble yolu geçecek. Kaputaş'la ilgisi yok ve plaj etkilenmeyecek." dedi.

        288

        İNGİLİZLER MUĞLA'DAN VAZGEÇMİYOR

        Birçok İngiliz tatilini geçirmek için Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Muğla'yı tercih ederken, bazıları da konut alarak bölgeye yerleşiyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra üst düzey konaklama imkanlarıyla çok sayıda yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Muğla, özellikle son 10 yıldır İngiliz turistlerin gözdesi haline geldi.

        289

        İngiliz uyrukluların Muğla ve Bodrum civarında konut, mal ve mülk edindiğini dile getiren Gökbel, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (ÇALIŞ-DER) Başkanı ve otel işletmecisi Mete Ay da Fethiye'de yaklaşık 3 bin 500 İngilizin yaşadığını bildirdi.İngilizlerin Fethiye'yi tercih etmesinin üç ana nedeni olduğunu anlatan Ay, şunları kaydetti:

        290

        Rusya odaklı bir büyüme modelinde Antalya'nın Avrupa pazarında, özellikle de Almanya pazarında kayıp yaşadığına işaret eden Başkan Yağcı, sözlerine şöyle devam etti:

        291

        Hava sıcaklığının 34 derece, deniz suyu sıcaklığını ise 21 derece olarak ölçüldüğü Bodrum'da bayram tatilinin sona ermesiyle yerli turistin boşalttığı sahilleri, yabancı turistler doldurdu.

        292

        Rusya'nın yanı sıra diğer BDT ülkelerinde de ciddi talep gören Antalya, 11 Eylül itibariyle 8 milyon barajını da aşmayı başardı. 11 Eylül itibariyle Antalya Havalimanı ve Gazipaşa Havalimanı aracılığıyla kente gelen turist sayısı toplamı 8 milyon 133 bin 812 olarak açıklandı. Eylül ayında Antalya'ya gelen turist sayısı 11 günde 600 bini aştı.

        293
        294

        Çek Cumhuriyeti'nden yüzde 71 artışla 40 bin 229, Slovakya'dan yüzde 82 artışla 38 bin 730 kişi geldi. Fransa'dan yüzde 10 artışla 30 bin 590, Macaristan'dan yüzde 49 artışla 19 bin 865 turist geldi. Toplamda 2 bin turistin altında turist gönderen çok sayıdaki ülkenin toplam turist sayısı ise diğer ülkeler olarak sınıflandırılarak yüzde 34 artışla 298 bin 717 kişi oldu.

        295

        Bayram tatili nedeniyle bölgedeki tüm otellerin doluluk oranını yakaladığını belirten Gökbel, "Bölgede yaşanan doluluk Bodrum'a gelen araç trafiğinden ve uçak trafiğinden de anlaşılıyor. Umarız keyifli ve huzurlu bir bayram olur" dedi. Gökbel, otellerin ve eğlence merkezlerinin bayram için hazırlıkların tamamladığını, herkesin sezondan memnun oyduğunu kaydetti.

        296

        ALMAN TURİSTLER KEMER'DEN VAZGEÇEMİYOR

        Öte yandan yaz tatillerini geçirmek için Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Antalya'nın Kemer ilçesini tercih eden Alman turistler, tatilin keyfini çıkarıyor.

        297

        ALMANLAR TÜRKİYE'DEN KOLAY KOLAY VAZGEÇMEZ

        Çamyuva Mahallesi'ndeki 5 yıldızlı bir otelin genel müdürü Erhan İleri ise Almanya ile Türkiye'nin geçmişe dayanan bir dostluğu olduğunu vurguladı.

        298

        Tatillerini geçirmek için Muğla ve turistik ilçeleri Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça ve Dalaman'a gelen İngilizlerden bazıları, sonraki yıllarda tekrar ziyaret ettikleri bölgeye konut alarak yerleşiyor.

        299

        "İNGİLİZLER BURADA ÇOK RAHAT EDİYOR"

        TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, İngiltere'nin, Muğla'nın turizm piyasasında en büyük payı getiren ülke olduğunu bildirdi. Bodrum'un turizmde ilk dönemlerde İngilizlerle sıçrama yaptığını ifade eden Gökbel, şu açıklamalarda bulundu:

        300

        KAŞ KAPUTAJ PLAJI YERLİ VE YABANCI TURİST AKININA UĞRUYOR

        Antalya- Muğla karayolu üzerinde bulunan, Kaş'a yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki, dağla denizin arasına sıkışmış Kaputaş Kanyonu'nun ağzında, kum ve çakıl karışımı yapısıyla ilgi çeken Kaputaş Plajı, turkuaz rengi deniziyle de her gün binlerce insanın akınına uğruyor.

        301

        Birçok tatilci Kaputaş'ta araçlarına park yeri bulabilmek için sabahın erken saatlerinde geliyor. Plajın Kaş tarafında yolun iki yönüne, Kalkan tarafında ise tek yönüne park yapılabiliyor.

        302

        İskandinav ve Ortadoğu ülkelerinden gelen turistler ilçeye tekrar hareket getirdi. Gümbet Plajı'nı dolduruan turistler denizde yüzüp, su sporları yaptı, şezlonglara uzanıp, güneşlendi.

        303

        10 MİLYON HEDEFİ

        Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve kentin turizm sektörü temsilcilerinin de 2017 yılı için hedef koyduğu '10 milyon turist' rakamına çok yaklaşıldı.

        304

        TEMMUZDA YÜZDE 79 ARTIŞ

        Antalya'nın temmuz ayı turizm rakamları geçen yıla oranla yüzde 79 artışla 1 milyon 819 bin 502'ye ulaştı. Turizmin en iyi yılları 2014 ve 2015'e yaklaşan bu rakamın içinde Ruslar yüzde 4 bin 330'luk rekor artış ve 684 bin 415 kişiyle ilk sırada yer aldı.

        305
        306

        Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Orhan Kavala ise Muğla'nın bünyesindeki turizm merkezleriyle çok özel bir bölge olduğunu vurguladı. Bayram tatili nedeniyle otellerde büyük yoğunluk yaşandığını anlatan Kavala, "10 günlük tatil haberini duyan insanlarımız yaz için son tatil olarak o süreyi değerlendirip rezervasyonlarını yaptılar. Yüksek doluluk yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

        307

        Tatil için ilçeye gelen turistler arasında Ruslardan sonra ikinci sırada bulunan Almanlar, bu sezon da otellerde yoğunluk oluşturuyor. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türkiye'ye seyahat uyarısına rağmen Kemer'e gelmekten vazgeçmeyen Alman turistler, tatillerini mutlu bir şekilde sürdürüyor.

        308

        Turkuaz rengi ile dünyaca ünlü Kaputaş Plajı'nda denize girmenin keyfini yaşayan tatilciler ayrıca ilçenin sedir ormanlarıyla kaplı yaylalarını gezerek huzur buluyor.

        309

        İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgiye göre, Muğla'yı en çok ziyaret eden yabancı ülke vatandaşları arasında İngilizler birinci, Ruslar ikinci, Almanlar üçüncü sırada bulunuyor. Bunları Ukrayna ve Hollanda uyruklular takip ediyor.

        310

        24 SAAT NÖBET

        10 günlük Bayram tatilini Bodrum'da geçirmek isteyen vatandaşlar rezervasyon yaptırdığı otellere geldi. Kurban bayramını fırsat bilen tatilciler oteller başta olmak üzere Apart ve pansiyonları doldurdu. Jandarma ve Emniyet güçleri Bodrum'da giren çıkan tüm araçları kontrol ederek ilçede kuş uçurtmuyor.

        311

        "Otelimiz tatilin başlamasıyla doluluk oranı yüzde yüze ulaştı. Sezonun son haftasında 10 günlük tatil turizmcilere can simidi oldu. Biz otelimizin adasına sahne kurduk. Gündüzleri havuz partisi, beach partileri ve bir çok aktivite yapacağız. Akşamları ise ünlü sanatçılar otelimizde sahneye çıkarak bayram tatili boyunca konser verecek. Şimdiden herkesin Kurban bayramını kutlarım" dedi.

        312

        OTELLER TIKLIM TIKLIM DOLDU

        En keyifli döneme girdiklerini, bayram tatilinin ikinci bir imkan yarattığını aktaran Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, tatilin, Türkiye genelinde iç pazarda 1.5 milyon hareketin olmasını sağlayacağını kaydetti.

        313

        YILIN İLK 6 AYINDA RUSLARDA ARTIŞ YÜZDE 2 BİN 536

        Antalya'ya 2016 yılının ilk 8 ayında gelen Rus turist sayısı 100 bin 902 iken bu rakam 2017 yılı ilk 8 ayında ise yüzde 2 bin 536 artarak 2 milyon 659 bin 877 oldu. Geçtiğimiz yılın ilk 8 ayı ile bu yılın ilk 8 ayında Antalya'ya gelen Alman turist sayısında yüzde 18'lik bir azalma meydana geldi. Geçen yılın ilk 8 ayında Antalya'ya gelen Alman sayısı 1 milyon 320 bin 775'ken, bu rakam bu yılın ilk 8 ayında 1 milyon 83 bin 823'e geriledi.

        314

        Güneşli havanın tadını çıkartan turistler renkli görüntüler oluşturdu. Norveçli profesyonel tur rehberi 32 yaşındaki İnge Jurgensen "Yaklaşık 8 yıldır Bodrum'a turist getiriyoruz, Eylül ile Mayıs ayları ençok tercih edilen aylar oluyor. Hava bu aylarda gerçekten çok güzel oluyor. Bodrum'un doğası bir harika ayrıca ilçede alternatif turizm ile ilgili birçok olanak var. Ekim ayının sonuna kadar İskandinav ülkelerinden Bodrum'a turist gelecek" dedi.

        315

        28 Temmuz Cuma günü ise Dış Hatlar Terminali'nden toplam 61 bin 571 yolcunun daha geldiği Antalya'da toplam turist sayısı 5 milyon 21 bin 5 kişi oldu.

        316
        317

        İkinci Almanya'dan ise yüzde 4'lük düşüşle 245 bin 585 turist geldi. Ukrayna'dan ise yüzde 16'lık artışla 139 bin turist geldi. Kazakistan'dan yüzde 84 artışla 67 bin 706, İngiltere'den yüzde 9 artışla 57 bin 758, Hollanda'dan yüzde 10 düşüşle 49 bin 859 turist geldi.

        318

        Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül, AA muhabirine yapığı açıklamada, Kemer'de önceki yıllardaki Rus turist sayısının yakalandığını ancak Avrupa pazarı ile yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle Alman turist sayısında az da olsa geri kaldıklarını söyledi.

        319

        İleri, "Almanlar Türkiye'den kolay kolay vazgeçmez. 2014 ve 2015'deki Alman turist sayılarına ulaşacağımıza inanıyorum. Alman turist sayısı 2019-2020 sezonlarında eski seviyesine gelecektir." değerlendirmesinde bulundu. Dünya turizmini etkileyen 3 turizm destinasyonu olduğuna işaret eden İleri, sözlerini şöyle tamamladı:

        320

        Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu yaptığı açıklamada, İngiltere pazarının bölgeleri için önemine işaret etti.Türkiye'ye yılda yaklaşık 2.5 milyon İngiliz turistin geldiğini belirten Bülbüloğlu, şu açıklamalarda bulundu:

        321

        Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Bülent Uysal ise ilçedeki 55 bin yatak kapasitesiyle otellerin bayram tatiline hazır olduğunu bildirdi. "Sahil bölgesindeki otellerimiz yüzde 100 doldu. Göcek ve Çalış bölgesindeki otellerde de tatil döneminde ciddi yoğunluk yaşanacak." diyen Uysal, bayramda yaşanacak yoğunluğun okullar açılana kadar devam edeceğini vurguladı.

        322

        Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, siyasetin gölgesinde kalan bu pazarla ilişkileri canlandırma yönünde önemli temaslar kurduklarını kaydetti.

        323

        "Almanya pazarındaki düşüş büyüme rakamlarını olumsuz etkilemektedir. Antalya, 2014 ve 2015 yılına kıyasla oluşan farkı ağustos ayı itibarıyla daha da kapatmıştır. 2018 yılında Avrupa pazarında ve temelinde Almanya'daki talebi tekrar pozitife çevirip 2018 yılında fiyatlarımızı sürdürülebilir seviyelere çekmemiz gerekecektir. Bu noktada kamu kesimi acil olarak sektörle işbirliği zemini oluşturup 2018 yılının temel stratejisini Avrupa pazarını baz alarak oluşturmalıdır"

        324

        İlçedeki turistik tesislerde doluluk oranlarının yüzde 70'lerin üzerinde olduğu belirtildi.

        325

        Ağustos ayı sonu itibariyle kentteki iki havalimanı aracılığıyla toplamda 7.5 milyon kişiyi rakamın 8 milyon barajını da aşması sektörü sevindirdi. Antalya Havalimanı Mülki İdare Amirliği verilerine göre, 1 Ocak-11 Eylül tarihleri arasında Antalya Havalimanı'na 7 milyon 556 bin 222 turist geldi.

        326

        ANTALYA'YA GELEN TURİST SAYISI 5 MİLYONU AŞTI

        Antalya, geçen yıl tarihinin en kötü turizm sezonunu geçirirken, yıl boyunca 6 milyon 181 bin turisti ağırlamıştı. Akdenizin incisi Antalya, bu yıl 28 Temmuz itibariyle geçen yılın tamamında olan rakamı neredeyse yakaladı ve temmuz ayı itibariyle 5 milyon barajını aştı.

        327

        Temmuz ayında Antalya'ya en düşük 51 bin, en yüksek 68 bin turist geldi.

        328
        329

        Gül, Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerginliğin kısa zaman içerisinde düzeleceğine inandığını belirterek, "Gelecek yıllarda Rusya pazarında olduğu gibi Almanya pazarında da artış beklentisi içerisindeyiz. 2015'te Türkiye'ye gelen Alman misafir sayısı yaklaşık 250 bindi. Bu yıl hedefimiz bu sayıyı yakalamak. Bunun için çalışıyoruz." dedi.

        330

        Kemer'de ailesiyle tatil yapan 45 yaşındaki Alman Ute Tansina, hükümetlerinin yaptığı Türkiye'ye seyahat uyarısından etkilenmediğini, 15 yıldır Kemer'e tatile geldiğini ve Türk insanının misafirperverliğini çok sevdiğini söyledi.

        331

        Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Likya'nın en önemli merkezi, liman kenti olan Kaş'ta 60 kilometreyi aşan sahil bandının bulunduğunu belirtti.

        332

        "Bunun da yaklaşık 1.5 milyonu Muğla'yı tercih ediyor. Londra'nın kuzey tarafından, Manchester bölgesinden oldukça çok turist ağırlarız. İngiltere'nin kuzeyinde Marmaris en popüler destinasyon ve bu 20 yıldır böyle"

        333

        4 MİLYON TURİST MUĞLA'DA

        En çok yoğunluk yaklaşık 1,5 milyon turistle Bodrum'da yaşanırken, Fethiye, Marmaris, Ula, Datça ve Akyaka gibi tatil yörelerinde de yoğunluk yaşanmaya başladı. Muğla'nın turistik ilçelerine yaklaşık 4 milyon tatilcinin geleceği tahmin ediliyor. Bu durum ise turizmcinin ve esnafın yüzünü güldürdü.

        334

        RUS TURİSTLER YÜZDE BİN 157'LİK ARTIŞ GÖSTERDİ

        2016 yılı Ağustos ayında toplam 1 milyon 7 bin 801 turist ağırlayan Antalya, 2017 yılının Ağustos ayında ise yüzde 175'lik artışla 1 milyon 760 bin 500 turisti ağırladı. Mülki İdare Amirliği verilerine göre, geçtiğimiz yılın ağustos ayıyla bu yılın ağustos ayları arasında Antalya'ya gelen yolcu sayısında 752 bin 699 kişilik fark bulunuyor.

        335

        ANTALYA 8 MİLYON TURİSTE KOŞUYOR

        336

        RUSLAR İLK SIRADA

        Kente gelen 8 milyonu aşkın turistin yaklaşık 3 milyonunu oluşturan Ruslar, yüzde 35'e yakın oranla ilk sırada yer alıyor. Kötü geçen yıla göre de düşüşün devam ettiği Antalya'nın en büyük iki pazarından Almanya ise toplam turist sayısında 1 milyon kişiyi aştı, ancak geçen yıla göre yüzde 21 oranlarında düşüş seyrediyor.

        340

        Almanya'nın Türkiye ve Kemer için önemli bir pazar olduğuna değinen Gül, Alman pazarını her zaman önemsediklerini kaydetti.

        341

        "Avrupa, Rusya ve Çin pazarı, turizmde önemli bir yer tutuyor. Eğer Türkiye bu üç destinasyondan ikisine sahip olursa her şey daha iyi olur. 2015'de 120 milyon Çinli yurt dışına çıkmış. Türkiye bu paydan yararlanamıyor. 30 milyon Rus yurt dışına çıktığı zaman 3,5 milyonu Türkiye'ye geliyor. Bu sayı çok iyi. Avrupa pazarından da 4-5 milyon misafir gelirse Türkiye için çok iyi."

        342

        Ardından 1990'lı yıllarda ise ilçede paket turizmin başladığını aktaran Kocaer, şöyle konuştu:

        343

        Bülbüloğlu, 20 yıl önce tur operatörleri tarafından bölgeye 5 bin İngilizin getirildiğini anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

        344

        UÇAKLARA, OTOBÜSLERE EK SEFER KONULDU

        Bayram tatili boyunca 1,5 milyonun üzerinde yerli turisti ağırlamayı planlayan Bodrum'a yaklaşık 200 ek uçak seferleri yapılacağı havayolu şirketlerince açıklandı. Bazı havayolu şirketleri, Kurban Bayramı tatilinde oluşabilecek yolcu yoğunluğu nedeniyle turizm kentlerine ek seferler koyduğu öğrenildi.

        345

        Antalya'ya ağustos ayında gelen turistlerde ilk sırayı Rusya aldı. Rusların ülkeler dağılımındaki oranı yüzde 37.12 olurken, Rusya'yı sırasıyla yüzde 14.68 ile Almanya, yüzde 7.04 ile Ukrayna, 3.53 ile de İngiltere takip etti. Antalya'ya gelen turist sayısı ise 7 milyon 339 bin 979'a ulaştı.

        346

        Gazipaşa Havalimanı Mülki İdare Amirliği verilerine göre ise, Gazipaşa Havalimanı'na 1 Ocak-11 Eylül tarihleri arasında toplam 577 bin 590 turist geldi. Antalya'ya gelen turist sayısındaki artışın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 olduğu kaydedildi.

        347

        SICAKLAR TATİLİ UZATTI

        348

        Antalya, 2016 yılının tamamında 6 milyon 181 bin turisti ağırlarken, bu rakamlara yılın ilk 7 ayında neredeyse ulaşıldı.

        349

        Bu rakamlar ortalamaya vurulduğu takdirde Antalya'ya gelen turist ortalaması 58 bin olarak belirlendi.

        350
        351

        Rusya pazarında bu yıl iyi seviyelere ulaştıklarını ifade eden Gül, "Rusya pazarı çok önemli. 2015'de Antalya'ya gelen Rus turist sayısı 1 milyon 100 bindi. Şu anda bu sayının 1 milyon 300 bine ulaştığını söyleyebilirim. Bunlar Antalya Havalimanı verileri. İlerleyen günlerde bu sayı daha da artacaktır." diye konuştu.

        352

        Tansina'nın kızı 19 yaşındaki Luise Tansina ise dünyanın her yerinde sıkıntılar olduğunu, Türkiye'de söylendiği gibi bir sorun yaşamadıklarını ve tatillerini güzel bir şekilde geçirdiklerini kaydetti. İlçede tatilini sürdüren 36 yaşındaki Paul Paulsen de Alman politikacıların Türkiye ile ilgili söyledikleri gerginlik ve olumsuz atmosferi görmediğini, yaşanan gerginliği Türkiye'nin hak etmediğini söyledi.

        353

        Kocaer, 1600'lü yıllarda bir Teke beyinin tepeden Kaş'ı ve Meis'i izlediğini ardından da "Meis göz ise burası da Kaş olur" dediğini anlattı.

        354

        "Kaş'a dalış, yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü yapmak, yaylaları görmek, deniziyle kumuyla buluşmak için dünyanın her bölgesinden turistler geliyor. En büyük ilgiyi ise yerli turistlerden görüyoruz. Son yıllarda Kaş, yerli turizmin merkezi haline geldi.

        355

        "20 yıllık bir birliktelik söz konusu. Burada İngiliz kültürü uygulanmış. Antalya'ya giderseniz İngiliz kahvaltısı bulamazsınız ama Marmaris'te her otelde İngiliz kahvaltısı bulursunuz. İngiliz kültürünü yaşattığı için Marmaris'i tercih ediyorlar"

        356

        "Bodrum uzun süre İngiliz piyasasıyla gelişmiştir. Bu bölgemizin turizm gerçeği. İngilizlerin havasıyla, insan dokusuyla çok rahat ettikleri bir bölge. Buradaki tatillerinden son derece memnunlardı. Bu memnuniyet, burada konut sahibi olmakta da en büyük tetikleyici unsur oldu"

        357

        Milas - Bodrum hava alanına, iç ve dış hatlarda yapılan ek seferlerden dolayı büyük yoğunluk yaşandı. Şehirlerarası otobüs firmaları da Bodrum, Fethiye ve Marmaris gibi talebin yoğun olduğu bölgelere ek otobüs seferleri koyduğunu bildirdi.

        358

        RUSLAR 2016 YILINA GÖRE YÜZDE BİN 157'LİK ARTIŞ GÖSTERDİ

        Antalya'ya gelen turist dağılımında ilk sırada Rusya yer aldı. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında Antalya'ya gelen Rus turist sayısı 12 bin 28 iken, bu rakam 2017 yılı Ağustos ayında yüzde bin 157'lik bir artış göstererek 654 bin 410 oldu. Geçtiğimiz yıl ile bu yılın aynı ayında gelen Rus turist arasındaki fark ise 602 bin 345 kişi olarak istatistiklere yansıdı.

        359

        Akdeniz'in incisi Antalya'ya hava yoluyla 28 Temmuz itibariyle 5 milyon 21 bin 5 kişi geldi. Gelen turistler geçen yıla oranla yüzde 62'lik bir artış gösterdi.

        360

        "GÜNDE 58 BİN ORTALAMA"

        Antalya'ya 27 Temmuz Perşembe günü itibariyle 4 milyon 959 bin 434 turistin geldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ