Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Antalya'yı tatilde 1 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turistin ziyaret etti - Turizm Haberleri

        Dünyaca ünlü plajları, deniz, kum ve güneşinin yanı sıra tarihi ve doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleriyle her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Batı Akdeniz'deki tesislerde bayram tatilinde yoğunluk yaşandı.

        Bayram süresince, dünyaca ünlü Konyaaltı sahilleri başta olmak üzere, Kemer, Manavgat, Alanya ve Kaş ilçeleri de turistlerle doldu. Yerli ve yabancı turistlerde istenilen rakamlara ulaşılması turizmcilerin yüzünü güldürdü.

        Önemli turizm merkezlerinden Muğla'nın Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçelerindeki turistik tesislerde bayram tatilinde oteller yüzde 100 doldu.

        Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, öngördükleri gibi hem yabancı her yerli turist sayında ciddi artışlarla tatili geçirdiklerini söyledi.

        Beklentilerinin gerçekleştiğini anlatan Yağcı, "Yabancı turist sayısında ağustos itibarıyla 8 aylık süreçte 7 milyon 200 bin yabancı turist rakamına ulaştık. 2016'yı 6 milyon 400 bin civarında kapatmıştık. 8 aylık süreçte 2016'nın rakamlarını geçtik. Bayram tatili süresinde iç pazarda da ciddi talep oldu, oteller yüzde 100 doldu. Memnun eden bir doluluk yaşadık" dedi.

        Antalya'yı tatilde 1 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini vurgulayan Yağcı, verimli bir tatil geçirildiğini bildirdi.

        "ALMANYA KİLİT ROL ÜSTLENİYOR"

        Eylül, ekim ve kasımın da önemli olduğuna dikkati çeken Yağcı, şunları kaydetti:

        "Yabancı turist sayısında ciddi artış yaşadık ama yıl sonuna kadar 10 milyon hedefine ulaşmamız lazım. Almanya kilit rol üstleniyor. Almanya'dan gelen turist sayısında düzelme var. Sene başında eksi yüzde 50 ile başladığımız sezonu, eksi yüzde 10'a kadar düşürdük. Sene sonuna kadar eksinin, artıya geçmesini hedefliyoruz. Antalya'da her ailenin bütçesine uygun tesis var. Antalya turizmin başkenti ve herkes tatil yapabilir"

        Yağcı, Antalya'da ilerleyen süreçte 12 milyonun üzerinde turist sayısına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar da belediye hizmetleri olarak bayram boyunca tam kapasite hizmet verdikleri güzel bir bayram tatili yaşadıklarını söyledi.

        İlçede trafik ve asayiş olarak huzurlu bir bayram geçirdiklerini ifade eden Acar, "Kitap günleriyle yazarlar ve kitaplarıyla bayrama renk katmaya çalıştık. Her geçen yıl artan yerli turist sayısında hedefimiz yalnızca bayram döneminde değil, yılın 12 ayı halkımızın Marmaris'i tercih ettiği bir yer haline getirmek. Tesisleri dolu, tatilcileri mutlu bir bayram yaşadık" diye konuştu.

        Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ali Kırlı ise Marmaris ve çevresinde turizm tesislerinin yüzde 99 dolduğunu, tatilcilerin huzurlu ve sakin bir bayram yaşadığın dile getirdi.

        Tesislerin kapasitelerine dikkat etmesiyle yığılmanın önlendiğini aktaran Kırlı, "Bayram tatili için gelenler güzel bir tatil yaşadılar. Bayram boyunca bütün turizm tesisleri doluluk yaşadı. Turizmciler de tatilciler de memnun kaldı" ifadesini kullandı.

        REKLAM

        "OTELLER, EĞLENCE YERLERİ, RETORANLAR DOLUYDU"

        Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu da güzel bir bayram yaşadıklarını, verimli bir bayram tatili geçirdiklerini anlattı.

        Bir tatil beldesinin yaşayacağı en güzel şekilde bayramı geçirdiklerini vurgulayan Bülbüloğlu, "Oteller, eğlence yerleri, restoranlar doluydu. Mahallelerimiz doluydu. Selimiye, Turunç, Bozburun, Söğüt gibi turizm noktalarımızda doluluk yaşandı. Her şey çok güzel yaşandı. Bayramı bayram gibi yaşadık" dedi.

        Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal, Fethiye'deki otellerin büyük kısmının 10 günlük bayram tatilini yüzde 100 dolu geçirdiğini bildirdi.

        Otelcilerin yaşanan yoğunluktan dolayı memnun olduğunu anlatan Uysal, "Bölgeye tatile gelenler tatillerini dolu dolu geçirdi. Tatilciler, Fethiye'den deniz, kum ve güneşin yanı sıra tarihi alanları da dolaşarak mutlu ayrıldı" diye konuştu.

        Uysal, 15 Eylül'den sonra tatil yapmak isteyenler için uygun fiyat seçenekleri olduğunu kaydetti.

        2.5 MİLYON GECELEME

        Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılmasıyla, binlerce vatandaş hem memleketlerinde, hem de sahil kentlerinde tatil yapma imkanı buldu. Kurban Bayramında Ege´den Akdeniz´e Türkiye´nin tüm sahilleri doldu taştı. Türkiye Otelciler Federasyonu´na (TÜROFED) göre bu bayram tatilinde kıyı otellerinde 500 bini aşkın kişi tatil yaptı. Yazlıkçılar, kıyı kentlerindeki akraba ziyaretleri ve günübirlik ziyaretler ile memleket ziyaretleri de hesaba katıldığında, çok daha yüksek rakamlarda kişinin bayram nedeniyle yer değişikliği yaptığı öngörülüyor.

        Bayram tatilinin turizm sektörü açısından çok iyi geçtiğini belirten TÜROFED Başkanı Osman Ayık, tesislerin ciddi doluluğa ulaştığını belirtti. Osman Ayık, "Sadece kıyılar için değil Karadeniz'de, Kapadokya'da, tüm tatil destinasyonlarında da iyiydi. Hemen hemen her yer iyiydi. Tabi ki deniz mevsimi olduğu için kıyılar daha çok tercih ediliyor. Türkiye'nin diğer bölgelerinde de ciddi hareketlilik vardı" dedi.

        Net hesaplar olmasa da tahminlere göre kıyı tesislerinde yaklaşık 500 bin konaklama gerçekleştiğini belirten Osman Ayık, "Ama bunun dışında yazlıklar ve diğer şekilleri de düşündüğünüzde rakam daha da yukarı gidebilir. Türkiye'nin içindeki toplam hareketlilik ise birkaç milyon belki daha fazla olmuştur. İnsanlar memleketlerine gitti. Bu da bir turizm hareketliliğidir. 500 bin kişinin ortalama 5 gece konaklama yaptığı düşünülürse en kötü şartlarda 2.5 milyon geceleme gerçekleştiğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

        KONAKLAMA SEKTÖRÜNE 1 MİLYAR TL

        2.5 milyon gecelemenin de ortalama 250-300 TL'den 600-700 milyon TL, diğer harcamalarla da 1 milyar TL civarında bir gelir olarak hesaplandığını anlatan Ayık, "Ama gitti-geldi, yoldaki harcamalar içine katılırsa daha da yüksek. Sadece otele ödenen para olarak görülmemesi gerekiyor. Bir aile arabasına biniyor Bodrum'a gidiyor ve sadece yolda harcadığı para 500-1000 TL. Biz otellerdeki rakamlara baktığımızda en kötü 1 milyar TL olmuştur diye düşünüyoruz. Ama yazlıklar ve diğer sektörlere aktarımı düşünüldüğünde çarpan etkileriyle bu rakam çok daha büyüyor tabi ki" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ