Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Devre tatil sözleşmelerine dikkat! - Turizm Haberleri

        Yaklaşan tatil sezonuyla birlikte özellikle devre tatil konusunda tüketiciden gelen şikayetlerde artış yaşandığı bildirildi.

        Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devre tatil sözleşmelerinde bazı firmaların tüketiciyi mağdur ettiğini söyledi.

        Kendilerine gelen şikayetlere göre, firmaların tüketiciye sözleşme ve tanıtım broşürü vermediğini, vatandaşların cayma hakkının engellendiğini, sözleşmeden zamanında vazgeçmek isteyen tüketicilerden yüzde 15 kesinti yapıldığı öğrendiklerini ifade eden Kaya, şöyle konuştu

        ''4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde düzenlenen Devre Tatil Sözleşmeleri Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 5. maddesi, devre tatil sözleşmesinin yazılı olarak yapılması ve bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunluluğunu içermektedir. Yazılı sözleşme yapılmadığı ve tüketiciye bir nüshası tüketiciye verilmediği takdirde tüketici herhangi bir ödeme yapmak zorunda değildir. Aynı yönetmeliğin 6. maddesinde, tüketiciye 10 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmeden vazgeçme hakkı verilmiştir.''

        Kaya, buna rağmen bazı firmaların mevzuat hükümlerini dikkate almaksızın tüketiciyi sözleşmeye veya ceza ödemeye zorladığını vurgulayarak, ''Bu nedenle bir çok tüketici mağdur olmaktadır. Yasal haklarını kullanmak isteyen tüketicileri arayan firma yetkilileri 'sizi bizden kimse kurtaramaz, istediğimiz parayı sizden mutlaka alırız' tehditleri ile engellemeye çalışmaktadırlar'' dedi.

        Nazım Kaya, tüketicilerin, art niyetli davranış sergileyen bu firmalar hakkında yasal mercilere ve Sanayi İl Müdürlüklerine müracaat etmeleri halinde mağduriyetlerini giderebileceklerini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ