Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Doğu Akdeniz'e 5T! - Turizm Haberleri

        Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye'yi kapsayan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), 5T projesi (tarım, ticaret, teknoloji, turizm, taşımacılık) ile bölgeyi Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun merkezi haline getirecek. DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti, "Şehirlerimizi kalkındıracak sektörleri araştırıp bu yönde proje üretmeliyiz" dedi.

        DOĞAKA'nın Teknik Destek Programı Kahramanmaraş'ta tanıtıldı. DOĞAKA Dönem Başkanlığını devralan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır başkanlığındaki toplantı, Ramada Otel'de düzenlenirken program hakkında katılımcılara detaylı bilgi aktarıldı.

        DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti, yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunarak faaliyetleri anlattı. Türkiye'nin araştırma noktasında fakir bir ülke olduğunu kaydeden Serdengeçti, şehirleri kalkındıracak sektörleri tespit edip bu yönde girişimler yapılması gerektiğini ifade etti. Bu noktada teknik desteğin öne çıktığını dile getiren Serdengeçti, böylelikle de bu şehirlere gelir getirici projelerin ortaya çıkacağını söyledi.

        TR63 bölgesinde 5T projesi ile tarım, ticaret, teknoloji, turizm ve taşımacılıkta faaliyet alanındaki üç şehri ülkenin ve Ortadoğu'nun merkezi konumuna getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Serdengeçti, bunun için de yapılacak araştırmalara 740 bin TL'lik kaynak ayrıldığını belirtti.

        Özellikle teknoloji alanına büyük önem verilmesi gerektiğini ifade eden Serdengeçti, şöyle konuştu: "Biz 2023 yılında nerede olmayı amaçlıyoruz düşüncesiyle çalışıyoruz. Bunun için vizyon eğitimlerine önem veriyor çalışma yapıyoruz. Teknoloji alanında gelişmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Niye diye sorarsanız, biz bundan birkaç yıl önce Türkiye'nin tüm şehir, kasaba ve köylerinde teşkilatlanmış olan Türk Telekom gibi çok önemli bir kurumumuzun yüzde 49'unu sadece 6 milyar dolara sattık. Bu gün sanal ortamda sadece bir arama motoru olan Google'nin değeri 150 milyar. Yahoo'ya 49 milyar teklif edildi, sahipleri kabul etmedi. Bir Telekom'un satış tutarına bakıp bir bu rakamları gördüğümüzde teknoloji alanında gelişmeler göstermemiz gerektiğini düşünüyoruz."

        Taşımacılıkta da bu bölgenin çok önemli olduğunu anlatan Serdengeçti, İskenderun'dan Halep'e uzanan otoyol projesinin de hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi. Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Okumuş, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantının son bölümü soru cevap şeklinde geçti.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ