Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Sümela'nın yüzünü onlar güldürdü! - Turizm Haberleri

        Trabzon'un Maçka ilçesi Karadağ'ın eteğinde bulunan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl 15 Ağustos'ta bir günlük ibadete izin verilen tarihi Sümela Manastırı'nı bu yılın ilk 6 ayında ziyaret eden yabancı turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 31 arttı.

        AA muhabirinin Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, tarihi manastırı bu yılın ilk altı ayında 10 bin 545 yabancı turist ziyaret etti. Geçen yılın aynı döneminde manastırı ziyaret eden yabancı turist sayısı ise 8 bin 49'da kalmıştı. Böylece manastıra rağbet gösteren yabancı turist sayısı yüzde 31 oranında artış gösterdi.

        Tarihi manastırı ziyaret eden yerli turist sayında ise düşüş yaşandı. Önceki yıl ilk 6 ay 108 bin 784 olan yerli turist sayısı, bu sezonun aynı döneminde ise yüzde 22 gerileyerek 84 bin 471'de kaldı.

        Bu sezon ilk 6 aylık dönemde toplam ziyaretçi sayısında ise düşüş gözlenen tarihi yapıyı 95 bin 16 yerli ve yabancı turist gezdi. Geçen yıl ise bu sayı aynı dönemde 116 bin 833'e ulaşmıştı.

        -TURİST SAYISI AZALDI, GELİR ARTTI-

        Toplam turist sayısındaki azalmaya karşın, ören yeri olması dolayısıyla Sümela'nın gelirlerinde büyük oranda artış yaşandı. 2010 yılının ilk 6 ayında 379 bin 270 lira gelir elde edilen Sümela'da bu yıl aynı dönemde 508 bin 22 lira gişelere bırakıldı.

        Geçen yıl Sümela Manastırı'nın 88 yıl aradan sonra Ortodoks Hristiyanların ibadetine açılması ziyaretçi sayısına da yansımıştı. Geçtiğimiz yıl Sümela'yı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 73 artarak 395 bin 981'e ulaşmıştı.

        Sümela Manastırı'nı 2010 yılında 367 bin 84 yerli, 28 bin 897 yabancı olmak üzere toplam 395 bin 981 kişi ziyaret etmişti. Manastırı 2009 yılında ise 208 bin 86 yerli, 20 bin 535 yabancı olmak üzere toplam 228 bin 621 turist ziyaret etmişti. Böylece geçen yıl Manastırı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında bir önceki yıla oranla yüzde 73'ün üzerinde artış gerçekleşmişti.

        -SÜMELA MANASTIRI-

        Maçka ilçesinin Altındere Vadisi'ndeki Sümela Manastırı, halk arasında ''Meryem Ana'' adıyla biliniyor.

        ''Meryem Ana'' adına kurulan ve ''Sümela'' adını ''siyah'' anlamına gelen ''melas'' sözcüğünden aldığı söylenen manastıra verilen bu ismin, manastırın kurulduğu Karadağlar'dan geldiği düşünülüyor. ''Sümela'' kelimesi, buradaki Hazreti Meryem tasvirinin ''siyah'' rengine de bağlanabiliyor.

        Hakkında çeşitli rivayetler bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13. yüzyıla dayanan manastırın 1650'ye kadar dış kapısı üzerinde görülebilen 1360 tarihli, beş mısralık bir manzum kitabede 3. Alesios, bu tesisin kurucusu (ktetor) ve ''Doğu ile Batı''nın (Iberia) hakimi imparator olarak gösterilmişti.

        Bir güneş tutulmasını 1361 yılında manastırda karşılayan Alesios, 1365 tarihli vakfiyesi ile de manastırın bütün idari şartlarını, arazisini, gelirlerini düzene koyduktan sonra Trabzon'a gelecek bir tehlikeyi, bir Türk akınını önlemek için buradaki keşişlerin daima uyanık bulunmalarını istedi.

        Hizmet birimleri, misafirhane, mutfak, ayazmanın dışında 72 odası bulunan manastırın, Trabzon Kommenoslar olarak bilinen ve 1204 tarihinde Trabzon'da kurulan Kommenos Prensliği zamanında önemi arttı ve fermanlarla gelir sağlandı.

        Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesini takiben Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in (1512-1520) manastıra 2 şamdan hediye ettiği, ayrıca Trabzon'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in de manastırın haklarını tanıdığı ve birçok manastırda olduğu gibi Sümela'nın da haklarının fermanlarla korunduğu biliniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ