Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Kasabadaki sükûnet Göynük - Turizm Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK / LEVENT ÖZÇELİK

        Geçen yıl sonbaharda kapısından dönmüştüm Göynük’ün. Şimdi Göynük ya da diğer adıyla Diyar-ı Akşemseddin’e geldim. İlk göze çarpan kaçınılmaz olarak Göynük’ün sembolü ünlü kule. Minik köprüler, dar sokaklar, köşe başlarında çeşmeler... Eski kiremitli çatılarıyla birbirinin önünü kesmeyecek şekilde yerleştirilmiş Göynük evleri. Nereden başlamalıyım derken 10 yaşlarında iki çocuk belirdi yanımda. “Abi sana Göynük’ü anlatalım mı?” “Oturun bakalım” dedim. Ümit ve Oğuzhan, birbirinin sözünü keserek hızla anlatmaya başladı. Evvela Gazi Süleyman Camii ve Hamamı. “Cami yandı, Gazi Paşa ‘Bir kere daha yapalım’ dedi. İnşaat sırasında bir işçi getirdiği taşı koymadan dönünce Paşa; ‘Niye taşı yerine koymadan götürüyorsun’ diye sordu. İşçi; ‘Kirli olduğum için taşı yerine koymadım’ diye cevap verdi. Bunun üzerine Gazi usta başına emir vererek caminin yanına bir de hamam yapılmasını emretti” diye başlayıp Akşemseddin Hazretleri’yle devam ettiler: “Fatih Sultan Mehmed’in hocasıydı Akşemseddin Hazretleri. 1389’da doğdu, 1459’da vefat etti. 1464’te türbesi yapıldı. 7 yaşında hıfzını tamamladı, 99 bitkiden ilaç yaptı. Bize bulaşan ilk mikrobu buldu. Hacı Bayram Veli’den ders aldı. Gerçek ismi Şeyh Mehmet Şemsettin Bin Hamza’dır. 15. yüzyılın önemli alimlerinden biridir. ‘Neden Akşemseddin’ demişler? Ak sakallı ve giyim kuşamı beyaz olduğu için. Tarihi Kule’ye gelince, eskiden saat kulesiydi. 1922’de yapıldı...” diye anlattılar...

        Biraz da ben anlatayım. Göynük’ün sembolü Zafer Kulesi ile başlamak lazım. Cumhuriyet’in ilk kaymakamlarından Hurşit Bey tarafından 1923’te yaptırılan kule, altıgen zemin üzerine inşa edilmiş. Üç katlı ahşap yapının Kurtuluş Savaşı başarısına atfedildiği söyleniyor. Fatih Sultan Mehmed’in hocası Akşemseddin’in Göynük’teki türbesi 1464’te Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış. Kefeki taşından kasnaksız bir kubbeye sahip yapının doğuya bakan kapı girişinde sivri kemerli bir alınlık var. Gazi Süleyman Paşa Camii; yanındaki hamamla birlikte 1331-1335 yılları arasında Osmanlı padişahlarından Orhan Bey’in oğlu Şehzade Süleyman tarafından külliye olarak yaptırılmış.

        SÜNNET GÖLÜ

        Bolu yönünde yaklaşık 20 km. sonra sağa dönüp 4 km. daha giderseniz Sünnet Gölü’ne ulaşırsınız. Muhteşem bir coğrafyada yolculuk ettiğinizi her adımda hissedeceksiniz. Bir yanınız göl diğer yanınız ağaçlar. Gölün büyüklüğü 18 hektar, deniz seviyesinden yüksekliği 820, en derin yeri ise 22 metre. Göl ve çevresinde balık avlayabilir, trekking yapabilirsiniz. Gölün bir ucunda bulunan otel ve göl kıyısındaki piknik alanı etkileyici. Akşam kalıp uzun bir kahvaltıyla ertesi güne devam edilebilir.

        EVLER

        Anadolu da Türk yaşayışının önemli örnekleri Göynük Evleri. “Bölge’de evlerin en iyi korunduğu ilçe Göynük” desek yeridir. Göynük içinden geçen derelerin yamaçlarına kurulmuş daracık sokaklarda karşınıza çıkar bu güzel evler. İçinden geçen derelerin yamaçlarına yerleşen Osmanlı devamında Anadolu kültürünün izlerini taşıyan Göynük Evleri’nin arasında özellikle 1890 yılında yapılan Hükümet Konağı uyumlu bir ihtişamı yansıtır.

        ÇUBUK GÖLÜ

        Göynük’ün hemen yanı başında bulunan Çubuk Gölü pek çok televizyon dizisine mekân olmuş. Yeldeğirmenleri ve doğal piknik alanlarıyla sakinlik vaat ediyor. Kıyısında Gölbaşı Mahallesi, çevresinde yürüyüş parkuru bulunan ve etrafı çam ormanlarıyla çevrili Çubuk Gölü, günübirlik piknik, kamp gezileri, balık tutmak ve yürüyüş için ideal bir keşif alanı.

        GÖYNÜK YEMEKLERİ

        Göynük mutfağı oldukça zengin ve hesaplı. Başta cevizli ve kesikli Göynük mantısı olmak üzere, zeytinyağlı yaprak sarma, erişte çorbası, ev makarnası, düğün çorbası, gözleme, oklava tatlısı, hoşmerim, kabaklı yufka tatmadan gelinmez.

        Paşazade: Yenice Mah. Çaykenarı Sok. No: 2/B Göynük, Bolu Telefon:0374 4512123

        Konak Yeri Restoran: 0374 451 60 91

        KONAKLAMA

        Göynük Otel: Göynük Otel-Akşemsettinoğlu Konağı Gazi Süleyman Paşa Bulvarı Göynük Bolu Telefon: 0374 451 62 78

        Göynük Doğa Otel: Göynük Bolu Yolu 7 km Göynük Bolu Telefon: 0374 465 12 69-70-71-72

        Sünnet Gölü Doğa Otel: Sünnet Gölü kenarı Telefon: 0374 464 12 00 -01-02

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ