Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm İzmir deniz tarih kültür yabancı turist yerli turist - Turizm Haberleri

        ''İzmir Kültür Turizmi Saha Araştırması''na göre, turistler İzmir'i en çok manzarası, doğası, tarihi ve kültürü, konaklama olanakları ve uygun fiyatlı olması nedeniyle tercih ederken, en çok şikayet edilen hususlar, yerel ulaşım hizmetleri, turistik işaretler, yönlendirmeler ve temizlik olmak üzere alt yapı hizmetleri oldu.

        Ege Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gültekin, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından desteklenen projeyle yürüttükleri ''İzmir Kültür Turizmi Saha Araştırması'' sonuçlarını AA muhabirine değerlendirdi.

        Araştırmada, İzmir'e gelen turistlerin kenti turizm anlamında nasıl kullandıkları ve nasıl algıladıklarına dair genel bir tablo ortaya konulduğunu, bunun yanında turistlerin İzmir'de geçirdikleri süre boyunca faaliyetleri, hangi imkanları kullandıkları, hangi olanaklara erişmekte zorlandıkları, öneri ve şikayetleri birlikte değerlendirdiklerini ifade eden Gültekin, yerli ve yabancı 614 turistle yüz yüze görüşme yaptıklarını bildirdi.

        Araştırmaya göre, İzmir'e gelen turistlerin yüzde 38,5'i kenti ilk kez ziyaret ederken, yabancı turistlerin yüzde 70,6'sının ilk defa, yüzde 29,4'ünün daha önce en az bir kere geldikleri belirlendi.

        İzmir'de geçirdikleri süre boyunca en çok tarihi mekanları gezen ve müzeleri ziyaret eden turistlerin, aynı zamanda tarihi mekanlar, camiler, kiliseler ve sanat galerilerini de gezme eğiliminde oldukları tespit edildi.

        Sağlık merkezleri diğer etkinliklerden kesin bir biçimde ayrışırken, sağlık merkezlerine giden turistlerin diğer etkinliklere katılımı oldukça düşük olduğu belirlendi. Araştırma raporunda, sağlık etkinlikleri için gelen turistlerin diğer etkinliklere de teşvik edilmesi önerildi.

        Araştırmaya göre, tatilde yapılan etkinlik tercihlerinde, tiyatrolar, spor etkinlikleri, müzik etkinlikleri, sağlık merkezleri, fuarlar ve geleneksel festivaller, genel olarak yerli turistlerin daha yoğun yaptığı aktiviteler olarak olarak öne çıkarken, tarihi mekan, cami, kilise ve müze gezileri yabancı turistler tarafından daha yoğun olarak yapılan aktiviteler olarak saptandı.

        İZMİR CEZBEDİYOR

        Araştırmada, ''İzmir'i ziyaret nedeni'' sorusuna, en fazla ''manzarası, doğası, tarihi ve kültürü'' yanıtları verildi. İzmir'deki konaklama olanakları ve uygun fiyatlı olması da diğer etkenler olarak göze çarptı.

        Tarih ve kültür, yabancı turistler için yerlilere göre daha çok İzmir'i tercih nedeniyken, İzmir'in uygun fiyatlı olmasının yerli turistler için daha çok öne çıktığı belirlendi.

        İzmir'e gelen turistler, Türkiye kültür turizmininde kenti yoğun olarak önemli bir yere koyarken, yabancı turistlerin, İzmir'i daha olumlu değerlendirme eğiliminde olduğu belirlendi. Ancak İzmir'e gelen turistlerin azımsanmayacak bir bölümü, İzmir'in turizm bağlamında kullanılmayan bir potansiyeli olduğunu düşündüğü tespit edildi.

        Turistlere İzmir'e ilişkin en çok ne ile ilgilendikleri sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 32,4'ünün İzmir'e ilişkin kent yaşamının kendilerini en çok ilgilendiren şey olduğunu söylediği, bunu yüzde 22,3 ile tarihi yerlerin, yüzde 18,7 ile denizin, yüzde 16,3 ile insanlarının, yüzde 3,7 ile alışverişin, yüzde 3,4 ile ören yerlerinin, yüzde 2,1 ile yöresel yemeklerin izlediği belirlendi.

        YABANCILAR TARİH, YERLİLER DENİZ İÇİN

        Turistlerin İzmir'e geliş nedenlerinin de sorulduğu araştırmada, yabancı turistler, en çok tarih turizmini İzmir'i tercih etme nedeni olarak gösterirken, yerli turistler kent ve deniz turizmi aktivitelerini daha çok önemsediğini belirtti.

        Araştırmaya göre, İzmir'e gelen turistler en çok Efes Müzesi'ni gezdi. Bunu sırasıyla Atatürk Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi ve Etnografya Müzesi'nin izledi.

        İzmir'e gelen turistlerin konaklama tercihlerinin de incelendiği araştırmada, kente gelen turistlerin yüzde 34,15'i otelde konakladığını, yüzde 32,84'ü yakınlarının, arkadaşlarının evine kaldıklarını belirtti.

        Araştırma kruvaziyer seferlerinin, İzmir'e yabancı turist çekilmesindeki rolünü de ortaya koydu. Konaklama tercihini ''kruvaziyer'' olarak belirtenlerin neredeyse tamamı yabancı turistlerden oluşurken, akraba, arkadaş evinde kalanların da neredeyse tamamının yerli turist oldukları belirlendi.

        EN BÜYÜK EKSİKLİK ALTYAPIDA

        Turistlerin gözünde İzmir'in itibarına ilişkin yapılan değerlendirmede ise genel eğilim 10 üzerinden 7 ile 9 arasında olarak tespit edilirken, 5'in altında puan verenlerin sayısının çok az olduğu saptandı.

        Araştırma sonuçlarına göre, İzmir'de turizm açısından en kötü olduğu düşünülen unsur ise altyapı olarak tespit edildi. Ulaşım hizmetleri, turistik işaretleme ve yönlendirmeler ile temizlik en çok eleştirilen yönler olarak öne çıktı.

        Katılımcıların büyük bir kısmı Konak Saat Kulesi'ni İzmir'in simgesi olarak görürken, saat kulesini en sık verilen cevap sıralamasına göre Kordon, deniz ve Efes Antik Kenti izledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ