Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Bakan Günay Moskova'da turizm sezonunu açtı - Turizm Haberleri

        Rusya'da Türk turizmcilerin yeni sezonu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı fuar açılışı ile başladı. Günay'la telefonla görüşen Rusya lideri Vladimir Putin, başarılar diledi ve Türk meslektaşı Recep Tayyip Erdoğan'a selam ve içten dileklerini iletti.

        Moskova Crocus City fuar merkezinde düzenlenen "Intourmarket 2012" adlı fuarda Türk stantlarını gezen bakan, Tur operatörleri sektörün sorunlarının ele alındığı bir toplantı gerçekleştirdi. Fuarda basın mensupları ile bir araya gelen Günay, Rus lider Putin'le telefonla görüştüğünü söyledi. Günay, "Rusya Spor ve Turizm Bakanı Vitali Mutko ile görüşürken, Rus lider Putin o sırada kendisini aradı. Mutko, Putin'e benimle görüştüğümü söyledi. Sonra Putin benimle de görüşmek isteyince Rus meslektaşım Mutko telefonu bana verdi. Putin bana hoşgeldin diyerek çalışmalarımızda başarılar diledi. Ayrıca benim Başbakan Erdoğan'a selamlarını ve içten dileklerini iletmemi de rica etti" şeklinde konuştu.

        Bakan Günay ve Rus meslektaşı Mutko'nun yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Rusya Turizm Federal Ajansı Rosturizm Başkanı Aleksandr Radkov, Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Başkanı Talep Rifai, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ceren Yazgan Yetiz, Kültür ve Turizm Müşaviri Celal Kılıç ve diğer yetkililer katıldı. Bakan Mutko açılış konuşmasında, Rusya'da turizmin geliştirilmesi için özel hükümet programı oluşturduklarını kaydetti. Mutko, Rusya'nın her bölgesinde turizm tesislerinin kurulması için özel çalışmalar başlattıklarını anlattı.

        Açılışın ardından Rus Bakan Mutko, Türk meslektaşı Günay'la ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Daha sonra Türk ve Rus yetkililer, Türkiye'den gelen sanatçı topluluğunun sunduğu halk danslarını izledi.

        GÜNAY NEY TAKSİMİ DİNLEDİ

        Türkiye ve başka ülkelerin stantlarını ziyaret eden Bakan Günay'a Rusya'da faaliyet gösteren sivil toplum örgütü Türk-Rus Kültür Merkezi'nin faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı. Geçen yıl açılışını yaptığı merkezin faaliyetlerini beğenen Günay'a üzerinde "Ertuğrul Günay" yazılı özel hüsnü hat hediye edildi. Kültür merkezinin faaliyetlerine katılan üniversite öğrencisi Günay'a küçük bir ney taksimi sundu. Neyi eline alarak inceleyen Günay, ses çıkarabileceğini ancak başarılı bir şekilde çalamayacağını söyledi.

        ORTAK EYLEM PLANI İMZALANDI

        Fuarda Türkiye Kültür ve Türizm Bakanlığı ile Rosturizm arasında "Ortak Eylem Planı" imzalandı. Anlaşmayı Türk tarafı adına Bakanlık Müsteşarı Özaslan, Rus tarafı adına Rosturizm Başkanı Radkov parafe etti. İmza töreninde ise Bakan Günay, Bakanlık Müsteşarı Özaslan, Rus Spor ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadejda Nazina hazır bulundu.

        Törende konuşan Bakan Günay, "Bu anlaşma, iki ülke arasındaki turizm işbirliğinin artırılmasını öngörüyor. Rusya piyasası bizler için çok önemli. Bugün Türkiye turizm bakımından dünyanın ilk on ülkesi arasında. Bunda Rus turistlerin büyük katkısı var. Tabii ki biz büyük kültüre sahip Rus halkının Türkiye'yi sadece sahil turizmi değil, inanç turizmi olarak da keşfetmesini arzu ediyoruz. Türkiye'de çok önemli kültürel ve tarihsel eserler Rus vatandaşlarını bekliyor. Bu bağlamda Türkiye'deki diğer turizm alanlarının tanıtımı için Rusya'daki çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

        Anlaşmanın ardından Rus Bakan Yardımcısı Nazina, "Bu anlaşma Rus turistlerin Türkiye'de kendilerini evlerinde gibi hissetmelerini sağlayacak. Onların olağanüstü durumlarda kendilerine yardım edilmesiyle ilgili artık hiç bir sorun olmayacak" dedi. Rosturizm Başkanı Radkov belgenin Rus turistlerin güvenlik düzeyinin artırılması bakımından önemli olduğuna işaret etti.

        ORTADOĞU'DA SORUNLARIN TÜRK TURİZMİNE ARTI SAĞLAMASI SEVİNDİRMİYOR

        Bakan Günay, Ria Novosti muhabirinin, "Orta Doğu'da yaşanan olaylar yüzünden Rus turistler Türkiye'ye gelebilir. Bu yükü kaldırmaya hazır mısınız?" sorusuna "Yaşanan olaylar nedeniyle turistler sadece Türkiye'ye değil, aynı zamanda İtalya ve Yunanistan'a da gitti. Biz ise mevcut rakamlardan daha fazla turisti ağırlayabilme kapasitesine sahibiz. Bunun için gerekli altyapımız var. Ama tabii ki biz turizme gelir sağlayacak diye bu siyasi olaylara sevinmiyoruz. Tam tersi üzülüyoruz. Komşularımızda turizm alanının bir an önce düzelmesi için gerekli yardım çalışmaları yapıyor ve görüşmeler düzenliyoruz. Çünkü turizm bir barış elçisidir" dedi.

        Görüşmede konuşan Rosturizm Başkanı Radkov ise, yeni işbirliği anlaşması sayesinde Türkiye'den daha fazla turist beklediklerini ifade etti. Radkov, "Dünya ülkelerine giden sekiz milyon Türk turistin sadece 400 bini Rusya'ya geliyor. Biz bu rakamın daha fazla olmasından yanayız. Bu anlaşmanın buna önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Türk turizm yatırımını ülkemize bekliyoruz" mesajını verdi.

        2012 İÇİN HEDEF 4 MİLYON RUS TURİST

        2011'de 3,5 milyon turistle rekor kıran Rusya'dan daha fazla turist çekebilmek için çalışmalar yoğunlaşıyor. Türkiye 2012 için 4 milyon, önümüzdeki 2-3 yıl içinde de 5 milyon Rus turist hedefine ulaşmak istiyor. İki ülke arasında vizelerin kaldırılmasının ardından önemli bir gelişme sağlayan sektör, güvenlik, hizmet kalitesinin artırılması ve alternatif turizm alanlarının geliştirilmesi ile ilgili çalışmaları sürdürüyor.

        "Intourmarket 2012" adı verilen fuar Moskova Crocus City fuar merkezinde 20 Mart'a kadar açık olacak. Sektörün ikinci fuar organizasyonu MITT (Moskova Uluslararası Turizm Fuarı) ise Expocenter fuar alanında 21 Mart'ta başlayacak. Bu yıl 19'uncusu düzenlenecek fuar 24 Mart'a kadar devam edecek. Türkiye'nin bu fuara da yaygın bir şekilde katılması planlanıyor.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ