Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Avrupalı turist için Türkiye’de tatil yapmak dörtte bir oranında ucuzladı - Turizm Haberleri

        Son bir yılda dolarda yüzde 25, euroda yüzde 30 devalüasyon olunca, Avrupalı turist için Türkiye’de tatil yapmak dörtte bir oranında ucuzladı. Avrupalı turist, yönünü İspanya ve Yunanistan’dan Türkiye’ye çevirdi.

        Türkiye’de özellikle 17 Aralık’tan itibaren ralliye başlayan döviz kurları, TL’nin değerini eritirken, Avrupalı turist için ise fırsata dönüştü. Avrupalıların yaz tatili planlarını yaptığı döneme denk gelen kur artışı, Avrupalıların Türkiye’ye ilgisini daha da artırdı. TL karşısında doların yüzde 25, euro’nun yüzde 30 değer kazanması, Avrupalı turist için Türkiye tatilini dörtte bir oranında ucuzlattı. Milliyet'in haberine göre yaz tatili planlarını ve rezervasyonlarını kış aylarında yapan Avrupalı turistler, Türkiye’den peşpeşe gelen devalüasyon haberleri üzerine, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Kuzey Afrika seçeneklerinden vazgeçerek rezervasyonlarını Türkiye’ye yönlendirdiler.

        Turizmde 5. ülke

        Türkiye’ye ilginin artmasıyla Avrupa’da faaliyet gösteren tur operatörleri Türkiye’ye geçen yıllara göre açık ara farkla rezervasyon geçti. Turist sayısı açısından dünyada 6’ncı sırada olan Türkiye’nin önümüzdeki yıl 5’inci sıraya yükselme olasılığı da arttı.

        ‘Yüzde 12 artış olacak’

        Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2014 yılında Türkiye’ye gelecek turist sayısında ve turizm gelirinde yüzde 12 oranında artış olacağını söyledi.

        Türkiye’nin turizm gelirinin 2013 yılında 32.3 milyar dolar olduğunu kaydeden Ulusoy, gelen yabancı turist sayısının ise 33.8 milyon kişi olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Ulusoy, 2014 yılında turizm gelirinin 35 milyar doların üstüne çıkarken, gelecek yabancı turist sayısının da 36 milyon kişiyi aşacağını vurguladı.

        Yabancı turİst sayısı 5 yılda 6 mİlyon arttı

        2009 27.077.114

        2010 28.632.204

        2011 31.456.076

        2012 31.782.832

        2013 33.827.424

        Osman Ayık TÜROFED Başkanı

        ‘Yabancı turist için ucuz bir ülke oluyoruz’

        “Kısa vadede bakılınca kurlardaki yükseliş sektöre olumlu yansırmış gibi görünüyor ancak istikrar bizim için her zaman önemlidir. Kısa vadeli hareketlilik, bizim arzu etmediğimiz şeylerdir. Erken rezervasyonda çok büyük hareketlilik yaşıyorduk. Ama kurlardaki hareketlilik belirsiz bir ortam yarattı, bu da erken rezervasyon trafiğine olumsuz etki yarattı.

        ‘Yerli turiste pahalı gelebiliriz’

        Yurtdışından baktığımızda belki bu bize olumlu yansıyabilir çünkü biz yabancı misafirlerimiz için ucuzlayan bir ülke konumuna geçebiliriz ama kendi vatandaşlarımız için de pahalılaşan bir ürün haline dönüşebiliriz. Bu nedenle kurların istikrarlı olmasını istiyoruz.”

        Ceylan Pİrinçcioğlu VIP Turizm Başkanı

        ‘İstanbul’a gelen turist % 25 artacak’

        “Kurdaki artış sürecinin olası olumsuz etkisini azaltmak için sektör erken rezervasyona yönlendirmeye çalışıyor. Turizm sektöründe 9 taksit uygulaması sürüyor ve bu da talebi olumlu yönde etkiliyor. Biz de VIP Turizm olarak misafirlerimizi yüzde 40’a varan erken rezervasyon indirimleriyle kur artışlarının olumsuz etkilerinden koruyoruz.

        ‘Shopingfest’e olumlu yansır’

        Turizm gelirlerinde önemli bir payı önemli bir dünya destinasyonu olan İstanbul alıyor. Geçen yıl sadece İstanbul’a 10 milyon turist geldi, bu rakamın bu yıl daha da artmasını bekliyoruz. Özellikle son dönemde komşu ülkelerden alışveriş amaçlı gelen turistlerde ciddi bir artış var. Alışveriş Festivali sırasında, kur artışıyla da birlikte, taleplerde yüzde 25 artış olacağını öngörüyoruz.”

        Sarp Özkar Prontotour Pazarlama Müdürü

        ‘Türkiye şimdi daha ekonomik bir ülke oldu’

        “Ülkemizi ziyaret edecek turistlerin artışı adına önemli bir şans. Bilhassa Avrupa Birliği vatandaşları, Avrupa’daki rakiplerimiz olan İspanya, Yunanistan gibi ülkelere gidip euro harcayacağına, Türkiye’ye gelip parasının değerini kullanmak isteyecek. Satın alma gücü artıyor, zaten Türkiye birçok ülkeye göre de ekonomikti, şimdi bir adım daha öne geçti diyebiliriz. Kurlarda yıl sonuna kadar yüzde 3 ila yüzde 5 arasında artış olabilir.

        ‘Yerli turisti etkilemez’

        Yurtdışı paket turuna geçen yıl kişi başına 750 euro ödeyen turist bu yıl ortalama 690 euro ödedi. Seyahat harcaması yüzde 10 kısılmış ama sonuçta insanlar tatile gidiyor. Kurda ciddi artış olmazsa insanlar kısa zamanda bu duruma alışır ve seyahat sektörü hızla yükselişe geçer.”

        Özgür Yıldız Gezinomi Genel Müdür Yardımcısı

        ‘Kurdaki artış yabancıyı daha değerli kıldı’

        “Son bir ayda gerçekleşen kur artışı, yurtdışından gelen misafirleri daha değerli kıldı. Şu an için konaklama fiyatlarında döviz bazında bir değişiklik olmadığı için turist sayısı artışında ciddi bir fark olmayacaktır. Her şey dahil sistemi piyasadaki yerini koruduğu sürece yabancı misafirler konaklama paketleri dışında bir harcama yapmamaya devam edecektir.

        ‘Yurtdışı talebi azaldı’

        Özellikle yurtdışı turlara olan talepte azalma yaşanmakla birlikte yurtiçine olan talep artış gösteriyor. Yurtiçinde tatil başına yapılan harcamaların artması bunun en büyük göstergesi. Çünkü yurtdışına yapılan seyahatlerde harcamaların büyük bölümünü alışveriş oluşturuyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ