Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Teröriste '473' engeli - Teknoloji Haberleri

        Kuzey Irak sınırından PKK'lıların geçişlerine mayınlı bölgeler ve termal kameralarla çare bulamayan Genelkurmay başkanlığının Hava kuvvetlerinin önerisine Kara Kuvvetlerinin de sıcak bakmasıyla bir proje geliştirdi. Geliştirilen bu proje, mayınlı alanların sınır güvenliği sağlamadığı gözönüne alınarak hazırlandı. Kuzey Irak sınırına 473 km uzunluğunda bir duvar örülecek. Bu duvar hassas alarm sistemleri ile desteklenecek. Duvar yapılamayan yerlere ise elektronik ve termal sistemlerden oluşan görünmez duvar ile sınır tamamen denetime alınacak. Kaçak geçişler ise kurulan alarm sistemi ile anında tek merkezden haber alınacak. Alınan sınır ihlali bilgisi sınır boyunda görev yapan hava ve kara kuvvetlerine iletilerek kaçak geçiş yapanların anında yakalanmasına yönelik bir sistem oluşturulacak. Sistem uydudan da desteklenerek nokta tespitler yapılacak. Sınırdan geçiş yapan teröristlerin yerleri bu şekilde anında belirlenerek sınır güvenliği sağlanacak. Hava Kuvvetlerinden gelen öneri ile Kara Kuvvetlerinin çalışmaya katılması ile oluşturulan bu projenin esas başarısı ise son sistem elektronik alarm sistemleri sağlayacak. Projede hayata geçirilecek deneme panellerinin ise Hava Kuvvetleri Komutanlığının Ankara Lojistik dairesinde üretilip deneme çalışmalarına başladığı belirtiliyor. Sınıra yapılacak duvar ise bildiğimz duvar şeklinde olmayacak. Hava Kuvvetlerinin uçak hangarları için ürettiği her türlü patlamaya karşı dayanıklı sağlam bloklar sınır boyunca yapılacak duvar için ilham vermiş. Projenin toplam maliyetinin ise 2.3 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

        DÜNYADAKİ DUVARLAR:

        BERLİN DUVARI Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya´ya kaçmalarını önlemek için Doğu Alman meclisinin kararı ile 12 Ağustos 1961 yılında yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvar. 9 Kasım 1989'da Doğu Almanya'nın, isteyen vatandaşlarin Batı'ya gidebileceğini açıklamasının ardından yıkıldı.

        ÇİN SEDDİ Uzaydan bakıldığında ince, uzun bir dere gibi görülebilen, insan eliyle yapılmış tek eser olan Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan dünyanın en uzun savunma duvardır. Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 10.000 kilometreyi bulur. Bugün ayakta duran kısım Ming Hanedanı devrinden kalan 3.000 kilometrelik settir. Ancak asıl inşaat, M.Ö.221 ile M.S.608 yılları arasında yapılmıştır. Bu dünyanın en büyük duvarının o dönemki Çin yönecililerinin Türk akınlarını önlemek amacıyla yaptırdığı rivayet olunur.

        BATI ŞERİA’DAKİ GÜVENLİK DUVARI Duvarın inşasına 2002 yılının yaz aylarında başlandı. Sekiz metre yüksekliğindeki duvarın 1967'de İsrail'in işgal ettiği toprakların sınırını belirleyen Yeşil Hat boyunca ilerledi. Amaç Filistinlilerin İsrail topraklarına izinsiz girmelerini engellemek.

        GAZETEPORT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ