Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema En iyi Marvel Sinema Evreni filmleri
        1

        1) Galaksinin Koruyucuları (Guardians of the Galaxy) 2014 / Yönetmen: James Gunn.

        2

        Yasa dışı işlerle ilgilenen dışlanmış, yurtsuz ve ailesiz 5 benzemez kahraman... “Kaybedenler kulübü”nden farksızlar... Üstelik ekip olmayı da istemiyorlar çünkü bireyciler. Herkesin küçük bir kürenin peşinde koşturduğu öykü, klişeler yığınından ibaret ama filme asıl ruhunu veren karakterler ve onlar arasındaki ilişkiler... “Uzay operası” atmosferinin üstüne masumiyetin ışığı gibi düşen 70’li yılların harika şarkılarını da unutmayalım. HT Pazar'dan Mehmet Açar'ın haberi...

        3

        2) Iron Man 2008 / Yönetmen: Jon Favreau.

        4

        İşte her şeyi başlatan film... Robert Downey Jr.’ın kariyerinin bittiğini söyleyenler bu filmle birlikte sustular. “Bir Superman değil” denen Iron Man ise Marvel Evreni’nin vazgeçilmez merkezi oldu. Kuşkusuz başarıda hikâyenin büyük payı vardı. Silah tüccarı işadamı Tony Stark’ın kendini “sıcak savaşın” ortasında bulmasıyla başlayan ve “makineleşmesi”yle süren film, sağlam politik içeriğinin yanı sıra aksiyon olarak da harikaydı.

        5

        3) Yenilmezler (The Avengers) 2012 / Yönetmen: Joss Whedon.

        6

        Süper kahramanları konu alan filmler, aslında normal insani durumları ele alabildikleri ölçüde başarılıdır. Bu filmdeki kahramanlar, egoları, kibirleri ve zaaflarıyla tanıdık insani durumları temsil ediyorlar... Yenilmezler’in daha çok birbirleriyle dövüştüğü ve diyaloglu sahnelerin ağırlıkta olduğu ilk bölümdeki dramatik çatışmalar, filmi aksiyon olmanın ötesine taşıyor. İkinci bölümde ise, herkes “assolist egolarını” bir yana bırakıp kötülerle savaşıyor.

        7

        4) Kaptan Amerika: Kış Askeri (Captain America: Winter Soldier) 2014 / Yönetmen: Anthony ve Joe Russo.

        8

        “Güçle, tehditle dünyaya barış ve özgürlük gelmez” diyen ve Kaptan Amerika’yı milliyetçilikten kurtaran film... Alet olduğu operasyonları sorgulayan Kaptan Amerika, kendini SHIELD kurumu içindeki “paralel yapılanma”nın hedefi olarak bulunca derin devletle bağlarını koparıp Kara Dul ve Falcon ile birlikte faşist bir örgüte karşı savaşmaya başlıyor. Sertliği, hızlı ve zarif bir koreografiyle birleştiren Russo biraderler seriye yeni bir hava getiriyor.

        9

        5) Yenilmezler: Ultron Çağı (Avengers: Age of Ultron) 2015 / Yönetmen: Joss Whedon.

        10

        Tony Stark, dünya barışını korumak isterken canavarlaşan yapay zekâ Ultron’u yaratır. Bu durum bize güç kullanarak barışı tesis etmek isterken Ortadoğu’da ve Asya’da “canavarlar” yaratan Batı ittifakını hatırlatır. Ultron, kendisine karşı çıkan kahramanlarımızın kibrini yerle bir eder. Yenilmezler kendi özlemleri ve korkularıyla yüzleşir. Köksüzlük ve yalnızlık çoğunun sorunudur. Fiziksel güç ve savaş konusunda yeterli olsalar da iç dünyalarında kırılgan, umutsuz ve endişelilerdir.

        11

        6) Ant-Man 2015 / Yönetmen: Peyton Reed.

        12

        Ant-Man içine herkesin girebileceği mühendislik harikası bir kostüm. Giyeni böcek boyutlarına kadar küçültüyor. Kostümü icat eden Hank Pym, hapishaneden yeni çıkan Scott Lang’i işe alıyor ve onu Ant-Man olarak eğitiyor. Sonuçta anlıyoruz ki, süper kahramanlık her şeyden önce cesaret ve zekâyla ilgili bir şey... Komedi ve aksiyonla harmanlanan, 1980’lerin bilimkurgularını hatırlatan bir soygun öyküsü.

        13

        7) Galaksinin Koruyucuları 2 (Guardians of Galaxy Vol. 2) 2017 / Yönetmen: James Gunn.

        14

        Serinin ilk filmi, beş yalnız karakterin bir “aile” olmasını anlatıyordu. Yeni filmse “aile içi” sorunlar üzerinden ilerliyor. İleri teknolojileriyle gerçek savaşı bile video oyununa çeviren Sovereign halkının gücü ve Ego’nun iktidar hırsına karşılık, bizimkiler sevgi ve bağlılıkla ayakta duruyorlar. Karakterlerin yalnızlığı ve dışlanmışlığı, dokunaklı sahnelere dönüşüyor. Geçmişin nostaljik nağmelerini dinlerken aksiyon sahneleri adeta bir baleye dönüşüyor.

        15

        8) Avengers: Sonsuzluk Savaşı (Avengers: Infinity War) 2018 / Yönetmenler: Anthony ve Joe Russo.

        16

        Kahramanlarımızın, evrenin yarısını soykırımdan geçirmek isteyen Thanos ve adamlarına karşı verdiği mücadele, görkemli bir aksiyon olarak karşımızda. En eğlenceli yanı kahramanların aralarındaki diyaloglar... İyi kötü mücadelesinin ötesine geçmeyen öyküsüyle serinin en düz filmlerinden biri.

        17

        9) Black Panther 2018 / Yönetmen: Ryan Coogler.

        18

        Eleştirmenlerin çoğuna göre Marvel Sinema Evreni’nin en iyi filmi... “Black Panther”i dünyadaki ırkçılık sorunlarından bağımsız seyredip değerlendirmek mümkün değil. Filmin ABD’de çok sevilmesinin nedenlerinden biri, sorunların çözümünün barış ve dayanışmada yattığını vurgulaması... İlgiyle izlenen bir süper kahraman filmi olduğu kesin.

        19

        10) Örümcek Adam: Eve Dönüş (Spider-Man: Homecoming) 2017 / Yönetmen: Jon Watts.

        20

        Lise öğrencisi Peter Parker, Yenilmezler ekibine katılmak için boyundan büyük işlere girişiyor. Öyle ki süper kahramancılık oynayan bir çocuktan farkı kalmıyor ve çevreye yarardan ziyade zararı dokunuyor. Öykü bir tür süper kahramanlık sınavı. Kötü adamın ailesi, iyi adamın ise egosu için savaşması kayda değer...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ