Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son Dakika... Yıldırım: Çatı aday projesi patladı

        BAŞBAKAN Binali Yıldırım, İspanya-Türkiye yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Yıldırım’ın açıklamaları özetle şöyle:

        ‘BENİ DE UNUTMAYIN’: (CHP’li vekillerin İYİ Parti’ye geçmesi, 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün adaylığı) Seçim havasına girilince trafik yoğunluğu artar. Herkes, “Ben de buradayım, beni de unutmayın” mesajını veriyor. Seçim öncesi bu tip şeyler olabilir. Biz kendi işimize bakalım. Ümit ederim bu seçimle birlikte, sürekli güçlü iktidar ve devamlı istikrar dönemi Türkiye’de başlamış olur ve ülkemiz zamanı daha iyi değerlendirir.

        EN RAHAT PARTİ BİZİZ: En rahat parti biziz, bizde aday tartışması yok. MHP de yok. Adayımız belli, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan. Hatta seçim kararı verilmeden önce de belliydi. Dolayısıyla partilerin çatı aday denemesi yeni değil. İlk Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oldu, sonuçları görüldü. Maalesef çatının sağlam çatılmadığı, çöktüğü ortaya çıktı. Zorlama, yani zorlamayla siyaset inşa edilemez.

        REKLAM

        NE ANLATACAKSINIZ?: (MHP Lideri Bahçeli’nin “Kardeşlik ne ara karanlığa gömüldü? Hep Sayın Erdoğan, Sayın Gül’den ‘Kardeşim’ diye bahsederdi” açıklaması) Uzun yıllar içerisinde bulunduğumuz önemli görevler üstlendiğiniz bir siyasi hareketten ayrıldığınızda ne eski yerinize ne de yeni yerinize yaranamazsınız. Tecrübeler bunu göstermiştir. Yani ne anlatacaksınız? “Ben geldim ama işte orada şöyle oldu, böyle oldu.” Demezler mi: “Sen orada bu makamlarda bulunurken bunları niye söylemedin, bunları düzeltecek işleri niye yapmadın?” O yüzden bizim halkımızın feraseti çok engindir, bu tip savrulmaları, evrilmeleri hoş karşılamaz. İnsanlar biriktirdikleri itibarı korumalıdır, tüketmemelidir. İtibar çok zor elde edilir ama tüketilmesi kolaydır.

        ‘GARİPLİKLER’ YORUMU: (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Garip bir senaryo devrede” ifadesi) Tabii yaşananlara bakınca, biz içindeyiz; dışında değiliz. Ama dışarıdan bakanlar da gariplikler olduğunu görüyor yani. Bir partinin milletvekilleri diğer partiye hızlı bir şekilde yolcu ediliyor, ondan sonra partiler arasında trafik birdenbire hızlanıyor. (Çatı adayla ilgili SP’nin temasları) Hırsların aklın önüne geçmemesi lazım. Memleketin meseleleri de kişisel ikballerin önüne geçmemeli. (Abdullah Bey’in çatı aday meselesine olumlu bakacağına inanıyor musunuz?) Arkadaşlar, bu kadar gayretin arkasında belli ki bir mühendislik projesi var idi. Ama proje gözüktüğü kadarıyla akamete uğradı, patladı, elde kaldı. Proje başarısız.

        ERKEN SEÇİM ETKİSİ: Her halükârda seçim açıklanmasa bu çalışmalar bu kadar hız kazanmaz, alenileşmez, mutlaka etkisi var. Ama Abdullah Bey aday da olabilir, olmayabilir. Biz hiç kimseye adaylık konusunda “Aman olun”, “Olmayın”, “Yapmayın”, “Etmeyin” diyecek halimiz yok. Biz adayımızı belirledik, kararımızı verdik, programımızı yaptık, vatandaşlarımızla artık kucaklaşmanın özlemi içindeyiz. (İlk turda biter mi seçimler?) İnşallah, hedefimiz o.

        REKLAM

        ÖZGÜRLÜK VURGUSU: (Cumhurbaşkanı daha fazla demokrasi, özgürlük vurgusu yapmıştı.) O her zaman yaptığımız şey, gayet tabii ki daha fazla özgürlükleri alabildiğince geliştirmemiz lazım. Bazen içinde bulunduğumuz şartlar dolayısıyla, işte yaşadığımız alçak darbe girişimi, terörle mücadele, ülkenin birliği, bütünlüğü, bekası konuları olunca, tabii biraz güvenlik konusuna önem verdik ve bunun da sonuçlarını aldık. Niye yaptık bunu? Daha fazla masum vatandaşımızın canı yanmasın diye yaptık. Ülkemizin düşmanları alan kazanmasın diye yaptık. Bu katiyen özgürlüklerin kısılması adına yapılmış bir şey değildir.

        NESİNİ KURTARACAĞIZ?: (CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısındaki “Dönem, vatanı kurtarma görevidir” ifadesi) Vallahi vatanı kurtarma mı, kendini kurtarma mı bilemeyiz. Parçayı kurtarma dönemi de olabilir. Vatanın nesini kurtaracağız kardeşim? Vatan Kurtuluş Savaşı’nda kurtulmuş. Cumhuriyet’imiz bütün birikimleriyle bugüne kadar gelmiş. (Erken seçim ilanı) Yani bazıları hayal kırıklığına uğradı. Bunu da gizlemiyorlar. O zaman doğru bir iş yaptık demek ki, doğru bir karar.

        OHAL DEĞERLENDİRMESİ: İspanya’daki işadamlarıyla da konuştuk, yatırımcılarla... “OHAL’den bir şikâyetiniz var mı?” dedim. “Yok” dediler. “Biz OHAL’le ilgili Türkiye’deki işlerimizde bir olumsuzluk yaşamadık” diyorlar. Biz de baştan beri dedik ki, OHAL’i biz kendimize ilan ediyoruz, yani şu FETÖ belası, terör belası, bunların kalıntıları tamamen ortadan kalksın, ülkemiz artık bu meselelerden kurtulsun. (Belli bir süre var mı?) Onun tabii tarihini vermem doğru değil. Gelişmeleri izliyoruz, sürecin sonunda otururuz, değerlendiririz.

        REKLAM

        ‘İMAR BARIŞI GETİRİYORUZ’

        KENTSEL DÖNÜŞÜM: (Ekonomiye ilişkin öngörüler, planlar, imar affı) Meclis’e verdik ama bu imar affı değil, imar barışı. İmar barışı Türkiye’de 12-13 milyon konutu ilgilendiriyor. Büyükşehirler başta olmak üzere yapılmış ama bir türlü yapı kullanım, ruhsat ve imar iznini alamamış. Kimisinin mülkiyet sorunu var. Kimisi imar almadan yapı yapmış veya imar almış eklentiler var. İmara uygun yapılmamış. Mera, Hazine, vakıf, şahıs ve orman arazisi üzerine yapılmış filan. Yani burada getirilen şey bir barış, bir uzlaşma. Bu ne getirecek? Bir kere, vatandaşın yapıp yıllarca yaşadığı yeri meşruiyet kazanacak. Vatandaş eğer yerini yıkıp yeniden yapmak istiyorsa bu sefer müracaat edecek belediyelere, uygun imar planı onaylanacak, sonra yapacak. Kentsel dönüşüm teşvik edilecek.

        EKONOMİ DİRENÇLİ: Hiçbir kaygım yok. Türk ekonomisi her türlü saldırıya, şoka karşı dirençli bir ekonomidir. Çünkü sanal değil üreten, büyümeyi esas alan, istihdam oluşturan ve ihracat esasına dayalı bir ekonomidir. Bu sene alacağımız kararların da etkisiyle hem büyüme sürdürülebilir şekilde olacak hem de kur ve enflasyon meselesini daha dengeli sürdürülebilir bir düzeye getireceğiz.

        REKLAM

        SPORDA ŞİDDET

        “Ha terör ha sporda şiddet. Buraya da bazı yasal düzenlemeler getireceğiz, şiddeti en ağır şekilde cezalandırmayı öngörüyoruz. İnsanlar niye gider maça kardeşim? Başkasının kafasını, gözünü yarmak için mi? Bu kabul edilebilir bir şey değil, burada masum bir iş yok, zaten araştırmalar yapılıyor, bunun biraz planlı bir iş olduğu şüphesi de göz ardı edilmiyor.”

        ‘ÜLKEMİZ ADINA İYİ BİR ZİYARETTİ’

        “BAŞBAKAN, meclis başkanı, gerek kral, hakikaten çok yakın ilgi gösterdiler. Hem ikili konular hem bölgesel konular, Avrupa Birliği, Kıbrıs, Suriye, aklınıza gelen her türlü konuyu açık, samimi bir ortamda konuştuk, görüştük. Yani sonuçta ülkemiz adına iyi bir ziyaret olduğunu düşünüyorum. En azında Avrupa Birliği’nde bunu dile getirebilirler, muhatap oldukları ülkelerde görüşlerimizi ilk ağızdan duyurma fırsatı buluyoruz. Bunlar önemli şeyler. İspanya Türkiye aleyhindeki yapılanmalara çok alan açmıyor.”

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ