Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika... Erdoğan Sırbistanlı mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenliyor

        Sırbistan ile yapılan anlaşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sırbistanlı mevkidaşıCumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ortak basın toplantısı düzenlenledi. Erdoğan, FETÖ ve PKK ile mücadelede Sırbistan'ın verdiği desteğe teşekkür etti. Vuciç ise 15 Temmuz günü yaşananları hatırlattı ve seçilmişlere karşı gerçekleştirilen bu girişimi açık şekilde kınadıklarını ifade etti.

        MUHARREM İNCE'NİN RANDEVU TALEBİNE YANIT

        Erdoğan, bir gazetecinin "Muharrem İnce, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı adaylarıyla görüşme talebini dile getirdi ve bu anlamda size bir randevu talebi ulaştı mı? Eğer ulaştıysa 'milletin evi' olarak adlandırdığınız Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kendisini ağırlayacak mısınız? Dile getirdiği bir diğer talep de televizyon programlarında, tartışma programlarında bir arada olmak. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine şöyle konuştu:

        "Özellikle televizyondaki tartışma olaylarına kesinlikle girmek istemiyorum çünkü üzerimizden kimsenin prim yapmasını istemiyoruz ancak partimde kendilerini kabul edebilirim çünkü burada kabul olayı farklı bir olay. Şu anda bizler malum partilerin adayları olarak buna girmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla, hem partinin genel başkanı olarak hem de partimde bu kabülün daha doğru olacağını düşünüyorum ve randevu talebinde bulundular ve bu talebe de herhalde kısa zamanda bir cevap verir ve partimizde kendilerini kabul ederiz. Partimize de ayakları alışmış olur."

        REKLAM

        İki ülke arasındaki ticaret hacminin ilk kez 2017 yılında 1 milyar dolar eşiğini aşmasının sevindirici olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "2018'de temenni ediyorum ki bu 1 milyar doları 2 milyar dolara, daha sonra 3 milyar dolara ve hedef 5 milyar dolara çıkmak. Yatırımların karşılıklı olarak artırılması öncelikli hedeflerimiz arasındadır. İş adamalarımızın Sırbistan'ın farklı bölgelerinde hayata geçirdiği yatırımları gururla takip ediyoruz. Değerli dostumla İstanbul'da iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldik. Kendilerine bir heyecan verelim istedik ve Sırbistan'da yatırımları daha da artırmaları konusunda tavsiyelerimiz oldu. Bu toplantıda firmaların karşılıklı yatırımlar konusunda ne kadar istekli olduklarını bir kez daha görme fırsatı yakaladım. Bunda değerli dostum Vucic'in büyük payı var. Zatı devletleri müteşebbislere gerçekten takdire şayan destek veriyor. Ben Sayın Cumhurbaşkanı'na bundan dolayı özellikle teşekkür ediyorum."

        Erdoğan, girişimcilerin gerek ikili gerekse karşılıklı olarak bu tür yatırımlara girmelerinin, ikili olarak da üçüncü ülkelerde yatırımlara girmelerinin bu birlikteliği çok daha güçlü hale getireceğini dile getirdi.

        REKLAM

        Sırbistan'ın ulaştırma alt yapısının geliştirilmesi için tecrübelerini paylaşmaya devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, "Bu projeler bölgesel istikrar, huzur, refah ve bütünleşme yolunda önemli bir rol oynayacaktır. Ülkemizin de katkılarıyla inşa edilmesi öngörülen Belgrad-Saraybosna Otoyolu Projesi bölgesel ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlenmesini sağlayacak, her şeyden önce bir dostluk, barış projesidir. Bu projeyi en kısa sürede hayata geçirmeyi arzu ediyoruz." diye konuştu.

        Erdoğan, Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesinde Vucic'in en başından beri açıkladığı ve sürdürdüğü desteği unutmalarının mümkün olmadığını belirtti.

        Sırbistan'ın PKK ile mücadele konusunda da destek verdiğini ifade eden Erdoğan, Vucic'e bu konudaki duyarlılıkları nedeniyle teşekkür etti.

        "MEYVE VEREN AĞAÇ TAŞLANIR"

        Sırbistan ile ulaştırma, bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji, polis işbirliği başta olmak üzere bazı önemli belgeleri imzaladıklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

        "Bu akdi temel üzerinde bu alandaki ilişkilerimizi derinleştirerek sürdüreceğiz. TİKA'nın Sırbistan'da hayata geçirdiği 220'nin üzerindeki proje ikili iş birliğinin önemli bir ayağını oluşturuyor. Yunus Emre Kültür Merkezi, Türkçe öğrenmek isteyen Sırp dostlarımıza hizmet veriyor. Türkiye burslarıyla her yıl Sırbistan'dan onlarca öğrenciye üniversite imkanı sunuyoruz. Sırbistan'daki Sancak halkı ile Türkiye'deki sancak kökenli vatandaşlarımız iki ülke arasındaki en güçlü insani köprüdür. Bu bağı güçlendirmek ve bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu vesileyle Yeni Pazarlı kardeşlerime sahsıma verdikleri fahri hemşerilik beraatı ve şehrin anahtarı için en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Yeni Pazarlılar ile kardeştik, şimdi de hemşehri olduk. 2015 yılında dostum Vucic'e verildiğini öğrendiğim bu anlamlı ünvanı hayatım boyunca onurla taşıyacağım. Birilerinin ülkemizin Balkanlar'daki faaliyetleriyle, Sırbistan, Bosna Hersek ile kurduğu güçlü işbirliğinden rahatsız olduğunu görüyoruz. Bu çevreler Türkiye'nin gayretlerini manipüle etmeye, olduğundan farklı yansıtmaya çalışıyor. Şüphesiz meyve veren ağaç taşlanır. Türkiye'nin çabaları da kriz ve istikrarsızlıktan medet umanların planlarına, bölgeye dair hevesleri olanlara çok büyük darbe indirmektedir. Bizim bu kesimlere tavsiyemiz boş işlerle uğraşmak yerine Balkanların barış ve istikrarına katkı verecek konularda yoğunlaşsınlar ve burada bir gayret koysunlar."

        REKLAM

        BASKETBOL

        Erdoğan, Vucic'in basketbol ile yakından ilgilendiğini bildiğini, Fenerbahçe Doğuş Basketbol Takımı'nın 18-20 Mayıs tarihlerinde Belgrad'da düzenlenecek Avrupa Ligi Finali'nde mücadele edeceğini aktardı.

        Sırp antrenör ve Sırp basketbolcuların katkısıyla Fenerbahçe Doğuş'un Avrupa Ligi kupasını ikinci kez kazanacağına inandığını anlatan Erdoğan, bu şekilde Sırbistan ile bir başka ortak başarıyla imza atacaklarını vurguladı.

        ''TÜRKİYE BALKANLARDA EN BÜYÜK EN GÜÇLÜ ÜLKE''

        Aleksandar Vuçiç, " Türkiye Balkanlarda en büyük, en güçlü ülke. Türkiye'nin de ne düşündüğü önemli tabi. Dolayısıyla Sırbistan küçük bir üke ama Balkanlarda en büyük ülke" diye konuştu.

        Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, "Demokrasiye saldırıldığı zaman, meclis bombalandığı zaman açık bir şekilde kınadık. Meclisi ziyaret ettiğimizde 15 Temmuz gecesinde meclise saldırıldığına inanamadık. Şehit olanlar için çelenk bıraktık. Biz kendi geleceklerini belirleyen ülkelerden yana olacağız. Ülkenin(Sırbistan'ın) yükselmesi için Sayın Erdoğan'ın çok büyük katkısı vardır. Hiç bir yatırımcı oraya gelmek istemiyordu, sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelmesinin ardından gelmeye başladılar." diye konuştu.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ