Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji FBI'ın parmak izi yazılımında Rus yapımı kodlar çıktı - Teknoloji Haberleri

        ABD emniyet teşkilatları tarafından kullanılan bir yazılımının Rus yapımı kodlar içerdiği ortaya çıktı.

        Aralarında FBI ofislerinin de bulunduğu 18.000’den fazla emniyet merkezinde kullanılan parmak izi analiz yazılımı, ABD devletine 2011 yılında satıldı.

        Yazılımın üreticisi olan Fransa merkezli Safran Group’un eski yöneticileri, Rus siber güvenlik şirketi Papillon Systems’tan gizlice satın alınan kodların, daha sonra FBI’a satılan parmak izi analizi yazılımına eklendiğini açıkladı.

        Papillon Systems, Rusya’daki emniyet kuvvetleri için de yazılımlar geliştiriyor. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), bu şirket tarafından geliştirilen yazılımları kullanıyor.

        REKLAM

        Safran Group’un eski yöneticilerinden Philippe Desbois, BuzzFeed News’e verdiği demeçte Fransız şirketin yöneticilerinin FBI’ın gerçeği öğrenmesinden çekindiklerini söyledi.

        Desbois, ABD emniyet güçlerinden 1 milyar doların üzerinde haksız kazanç elde etmekle suçlanan Safran şirketine karşı tanıklık ediyor. Firma, davada sorulması üzerine yazılımlarında Rus yapımı kodlar olduğu iddiasını reddetmedi.

        ABD Başkanı Donald Trump eylül ayında imzaladığı bağlayıcı kararla, Rusya merkezli Kaspersky tarafından geliştirilen dijital güvenlik yazılımlarının devlet kurumlarında kullanılmasını yasaklamıştı. Aralık ayının başında imzalanan bir diğer karar ise yasağı askeri ağlar için de geçerli kıldı.

        Kararı temyize götüreceklerini belirten Kaspersky CEO’su Eugene Kaspersky, "Kaspersky Lab'e iddialarla ilgili adil bir fırsat verilmediği ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın eylemini doğrulayacak hiçbir teknik kanıt sunulmadığından, bu konuda şirket için en iyisi kendisini savunmak olacaktır. ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın kararı ne olursa olsun, biz asıl önemli olanı yapmaya devam edeceğiz: Dünyayı siber suça karşı daha güvenli hale getireceğiz" dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ