Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı SON DAKİKA! MİT operasyonu ile Türkiye'ye getirilen FETÖ'nün para kasası Memduh Çıkmaz tutuklandı

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "para kasası" olarak anılan iş adamı Memduh Çıkmaz, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) operasyonuyla Sudan'dan Türkiye'ye getirildi.

        Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, FETÖ'nün yurt dışında bulunan ve Türkiye'den kaçan mensupları için özel ekip oluşturan MİT, Çıkmaz'ın Sudan'daki yerini iki ay önce saptadı. AA'nın aktardığına göre; Çıkmaz, MİT ile Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi'nin (NISS) ortak operasyonuyla bir süre önce, gizlendiği evinde gözaltına alınarak sorgulandı.

        SABAH SAATLERİNDE TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

        MİT'in özel ekibi, Çıkmaz'ı Sudan'da işlemlerinin tamamlanmasının hemen ardından sabah saatlerinde Türkiye'ye getirdi.Memleketi Çorum'da petrol istasyonları ve tuğla fabrikası bulunan Çıkmaz, FETÖ'nün "para kasası" işlevi gören etkin isimlerinden biri olarak biliniyordu.

        REKLAM

        FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "yurt dışına kaçış" talimatının ardından Çıkmaz da ocak 2016'da Sudan'a kaçmıştı.

        Çıkmaz hakkında "Silahlı terör örgütü yöneticiliği"nden yakalama kararı bulunuyordu.

        Güvenlik kaynakları, Çorum'daki iş adamlarından FETÖ için "öşür" adı altında haraç topladığı belirlenen Çıkmaz'ın Sudan üzerinden de FETÖ'ye milyonlarca dolar kaynak aktardığının tespit edildiğini bildirdi.

        ÇIKMAZ TUTUKLANDI

        Atatürk Havalimanı'ndan Bakırköy Adliyesi'ne götürülen Çıkmaz, Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

        Duruşmada ilk olarak kimlik tespiti yapıldı. Çorum doğumlu olduğunu ve Sudan'ın Hartum kentinde ikamet ettiğini belirten Çıkmaz, "Ne işle meşgulsünüz?" sorusuna "akaryakıt istasyonu işletmecisiydim", "herhangi bir geliriniz var mı?" sorusuna da "Sudan'da tuğla fabrikası ortağıyım" cevabını verdi.

        Daha sonra mahkeme heyeti başkanı, sanık Çıkmaz hakkında suçlamaları okuduktan sonra hakkında "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçlamasıyla dava açılan sanığa savunması için söz verdi.

        Sanık Çıkmaz, iki gündür uykusuz olduğu için çok yorgun olduğunu belirterek, "Ayrıca uçaktaki hava basıncından dolayı kafam zonkluyor. Çok yorgunum. Savunmamı, daha sonra avukatım aracılığıyla yapacağım." ifadelerini kullandı.

        Mahkeme heyeti başkanı, Çıkmaz hakkındaki iddianamenin tebliğ edildikten sonra savunma yapabileceğini kaydetti.

        Cumhuriyet savcısı mütalaasında sanık hakkında mahkemece "yakalama ve tutuklanma" kararı bulunduğunu hatırlatarak sanığın tutuklanmasını talep etti.

        Mahkeme heyeti, sanığın "kuvvetli suç delilleri" ve "kaçma şüphesi bulunduğu" gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi. Heyet ayrıca sanığın Çorum L Tipi Kapalı Cezaevine nakledilmesi için müzekkere yazılmasını kararlaştırdı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ