Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı FETÖ mağduru subaylar iade-i itibar bekliyor

        FETÖ 15 Temmuz’a giden süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) kumpaslarla hâkim konuma geldi. Askeri liseler, askeri harp okulları ve harp akademilerinde yapılan sınavların sorularını kendi mensuplarına sızdıran örgüt, FETÖ’cüleri general ve amiral yapmak ve TSK’nın üst yönetimini ele geçirmek için muhalif gördüğü kişilere “kumpas” olarak adlandırılan soruşturmalar ile davalar açtı.

        Gazete Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, kumpas davalarında, örgütten olmayan çok sayıda albay, amiral ve general ordudan tasfiye edildi. FETÖ, bazı subayları TSK’dan atmak için disiplin silahına da başvurdu. Çok sayıda subay disiplinsizlik gerekçesiyle TSK’dan atıldı. Bunların önemli bir kısmı, özel hayatları yasadışı izlenen subaylardan oluştu. Bu subaylar, “genel ahlaka aykırı davranışlarda bulundukları” iddiasıyla TSK’dan ihraç edildi. Mağdurların açtığı iptal davaları ise askeri yargıda hâkim olan FETÖ mensuplarının çabaları ile reddedildi.

        REKLAM

        ANNE OLAN NAZLIGÜL MAĞDURLARDANDI

        “Neden makyaj yapıyorsun?” diye sorgulanıp, “Disiplinsizlik ve ahlaki durum” gerekçesiyle ordudan uzaklaştırılınca intihar eden 1 çocuk annesi Üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu, mağdurlardan sadece biriydi. Daştanoğlu’nun 12. Hava Ana Ulaştırma Üssü’nde o dönem komutanı olan Tümgeneral Mehmet Cahit Bakır ile olayı soruşturması için Genelkurmay tarafından görevlendirilen Korgeneral Mustafa Özsoy, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklandı.

        İHLAL KARARI VERİLDİ DOSYA DANIŞTAY'DA

        Askeri yargıdan sonuç alamayan subaylar Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Ekim 2016’da 7 subayın, “özel hayatın gizliliği haklarının ihlal edildiğine” karar verdi. HABERTÜRK, 7 subayla ilgili kararı 12 Ekim 2016’da manşetten duyurdu. AYM, subayların göreve iadesi için ihlal kararlarını Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne (AYİM) gönderdi. Ancak referandum ile askeri yargı kaldırılınca dosyalar Danıştay’a sevk edildi. Danıştay 12. Dairesi’nde bekleyen dosyalar bugüne kadar sonuçlandırılmayınca, subaylar yıllardır özlemini duydukları üniformalarına kavuşamadı.

        REKLAM

        "ÜNİFORMAMIZA KAVUŞMAYI BEKLİYORUZ"

        İade-i itibar bekleyen subaylardan E.G., HABERTÜRK’e konuştu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na, 13 Şubat 2012’de gönderilen isimsiz “ahlaksız bir hava kuvvetleri personeli hakkında” başlıklı e-postada karşı cinse aşırı zafiyeti olduğu iddia edilmesi üzerine TSK’dan çıkarılmasına karar verilen E.G., şunları anlattı: “TSK’dan FETÖ kumpasıyla atılan 7 subay ve diğer emsalleriyle alakalı hâlâ geri dönüş kararı verilmemesi, mağduriyetleri devam ettiriyor. 2013 yılında TSK’dan ihraç edildikten sonra AYİM’e yaptığımız itiraz reddedildi. 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne başvurdum. 2016 yılı ekim ayında Anayasa Mahkemesi ihlal kararı verdi. Karar ben ve benim gibileri umutlandırdı. Ancak askeri mahkemelerin kapatılması sonucu dosyalarımız Danıştay’a gönderildi. Bize dönüş yolunu açacak kararların Danıştay 12. Dairesi’nce verileceği söylendi. 2017 Temmuz ayında Danıştay 12. Daire’de dava açılmış gözüküyor. Birkaç kez arayarak, kararların ne zaman verileceğini sorduk. Bir ay da, bir yıl da sürebileceği ifade edildi. TSK’dan atıldığımızdan beri çok zor günler yaşadık. Hem psikolojik hem maddi olarak hırpalandık. Vatanı için en şerefli mesleklerden birini yerine getiren bizlerin yıllarca mağdur edilmesinden sonra bir de yargı süreçlerinin uzun sürmesi bizleri derinden yaralıyor. Danıştay’ın bir an önce dosyalarımızı sonuçlandırmasını, hakkımızı iade etmesini ve üniformamıza kavuşmayı bekliyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ