Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji FETÖ üyeleri oyun süsü verilen kripto iletişim programları kullanıyor - Teknoloji Haberleri

        Birbirleriyle iletişim kurmakta zorlanan FETÖ/PYD üyelerinin son çare olarak popüler bir oyun görünümü verdikleri kripto haberleşme sistemini kullandıkları tespit edildi.

        Yazışmaları 24 saat içerisinde sildiği belirtilen 2048 oyunu görünümü verilen programın FETÖ üyeleri arasında üst sorumlular tarafından paylaşılan uygulama paketi dosyaları (APK) aracılığıyla dağıtıldığı belirtildi.

        Masum bir oyunmuş gibi gözüken uygulama şifreli haberleşmeye olanak sağlıyor. Tıpkı standart haberleşme programları gibi çalışıyor, kullanıcılar birbirlerini ekleyip tek ya da grup mesajları alıp gönderebiliyorlar. Uçtan uca şifreleme sayesinde de veriler teknik takibe takılmıyor.

        REKLAM

        İtalyan uygulama geliştiricisi Gabrielle Cirulli tarafından 2014 yılında Android ve iOS platformları için geliştirilen 2048 isimli oyun, zaman öldürmek ve beyin jimnastiği yapmak isteyen akıllı telefon kullanıcıları arasında bir hayli popüler.

        Oyuncuların sayıları toplayarak 2048 sayısına ulaşmaya çalıştıkları oyunun popüler olmasından faydalanmak isteyen FETÖ üyelerinin, 2048 görünümünü verdikleri uygulamaları kullanmak ve diğer örgüt üyeleriyle iletişime geçebilmek için üst sorumlularından onay almak zorunda oldukları belirtiliyor.

        2048 isimli matematik bulmaca oyunu kisvesi verilen haberleşme programını kullandığı tespit edilen, aralarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapılanmasında görevli asker ve sivillerin de bulunduğu 18 kişi göz altına alındı.

        ByLock programı üzerinden iletişim kuran ancak teknik takibe yakalanan FETÖ/PYD terör örgütü, daha sonra oyun görünümü verdikleri şifreli mesajlaşma uygulamalarına yönelmişti. Daha önce tutuklanan FETÖ üyelerinin telefonlarından Asphalt 8: Airborne isimli popüler otomobil yarışı görünümü verilmiş şifreli mesajlaşma uygulamaları olduğu saptanmıştı.

        REKLAM

        Dönemin popüler oyunlarının isimlerini ve ikonlarını kullanarak kendi şifreli mesajlaşma uygulamalarına giydiren ve üyeleri arasında dağıtan FETÖ/PYD, örgüt üyelerinin sadece üyelerin bilgisi dahilindeki bu programları kullanarak gizlice haberleşmesini sağlıyor.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada deşifre edilen örgütün yeni haberleşme yöntemi üzerinden yazışma yapan 70 kişi tespit edildi. Bu sabaha karşı yapılan eş zamanlı operasyonlarda 18şüphelinin yakalandığı öğrenildi.

        2048 İNDİRENLER NE YAPACAK?

        Ortaya çıkan 2048 oyununun ikon ve bilgilerini kullanan sahte FETÖ uygulamasının ardından iOS ve Google Play Store'dan gerçek 2048 oyununu indirenler de endişeye kapıldılar. Daha önce Bylock yazılımının farklı telefonlarda yine uygulama arkasına gizlenmesi sayesinde suçsuz insanların Blyock kullanıcısı gibi görünmesine sebep olan durumdan ötürü birçok vatandaş mağdur olmuştu.

        Özellikle kıble bulucu ve namaz vakitleri gibiuygulamalarınkullanılması esnasında Bylock sunucularına farkında olmadan bağlanan kullanıcılar mağdur olmuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 11 bin 480 cep telefonu numarasının iradeleri dışında FETÖ'nün tuzağı ile ByLock IP’lerine yönlendirildiğini açıklamıştı.Şimdi ise 2048 oyununu telefonuna indirenler için benzer bir durum söz konusu olabilir mi kuşkusu ortaya çıktı.

        Ancak buradaki durum Bylock'takinden tamamen farklı. Zira uygulama pazaryerlerindeki orijinal 2048 oyununun FETÖ'yle bağı bulunmuyor. FETÖ üyeleri 2048 oyunu gibi görünen bir uygulamayı kripto haberleşmesi için kullanmışlar. Zaten 2048 gibi görünen şifreli haberleşme uygulamasını pazaryerlerinden indirmek de mümkün değil çünkü APK dosyası olarak kullanıcılara dağıtılmış.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ