Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika 'Fırtına öncesi sessizlik': Trump ABD'yi İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekiyor

        ABD Başkanı Donald Trump'ın önümüzdeki hafta, İran ile imzalanan uluslararası nükleer anlaşmayı, ABD'nin ulusal çıkarlarına uymadığını söyleyerek iptal ettiğini açıklaması bekleniyor.

        ABD medyasında yer alan haberlere göre, geçtiğimiz yıl seçim kampanyasında İran ile olan anlaşmayı iptal etme vaadinde bulunan Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamalarla da anlaşmayı iptal edeceğinin sinyallerini verdi.

        Ordu komutanlarıyla Beyaz Saray'da buluşan ve fotoğraf çekimi sırasında 'fırtına öncesi sessizlik' ifadelerini kullanan Trump'ın bu sözleri önce Kuzey Kore'ye yönelik olarak algılandı ancak New York Times konuyla ilgili bilgilendirilmiş kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Trump'ın İran'ı kastettiğini öne sürdü.

        REKLAM

        Trump'ın 'fırtına öncesi sessizlik' sözlerinin ardından gazeteciler neyi kastettiği yönünde sorular sormuş ancak ABD Başkanı bu sorulara 'Göreceksiniz' şeklinde bir yanıt vermekle yetinmişti.

        ABD MEDYASI: GELECEK PERŞEMBE AÇIKLAYACAK

        ABD medyasında yer alan haberlere göre, Donald Trump önümüzdeki hafta ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına uymadığı gerekçesiyle İran ile yapılan nükleer anlaşmayı iptal ettiğini açıklayacak.

        Ancak Trump'ın ekibinde bu konuda bazı çatlaklar bulunuyor. Örneğin, Savunma Bakanı James Mattis'in nükleer anlaşmanın devam ettirilmesinden yana olduğu biliniyor.

        İran ile yapılan nükleer anlaşmanın, ABD Başkanı tarafından her 90 günde bir onaylanması gerekiyor. Daha önce Trump tarafından iki kere onaylanan anlaşma, eğer bu kez onaylanmazsa ABD Kongresi'nin İran'a yönelik uygulanan yaptırımların yeniden yürürlüğe konulup konulmamasına karar vermek için 60 günü olacak.

        ABD medyası Kongre'nin anlaşmayı yürürlükte tutma eğiliminde olduğunu belirtiyor.

        REKLAM

        İran ile yapılan nükleer anlaşmayı, ABD için bir utanç olarak tanımlayan Trump, İran'ın anlaşmanın şartlarına uymadığını belirtiyor. Ancak Ulusalararası Atom Enerjisi Kurumu ve ABD ordusu İran'ın anlaşma şartlarını yerine getirdiği görüşünde.

        Trump geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "İran rejimi Ortadoğu'da terörizmi destekliyor ve bölgeye şiddet ile kaos ihraç ediyor. Bu İran'ın saldırganlığına ve nükleer hırslarına neden son vermemiz gerektiğini gösteriyor. İran hakkında kısa süre içerisinde bir açıklama duyacaksınız" ifadelerini kullanmıştı.

        NÜKLEER ANLAŞMA NEDİR?

        İran ile 6 ülke arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma, İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemeyi hedefliyordu.

        İran, ABD, Rusya, Fransa, Çin, İngiltere ve Almanya'nın taraf olduğu anlaşmaya göre, İran'ın nükleer çalışmaları sınırlandırılıyor, karşılığında İran'ın uluslararası pazarda ticaret yapmasını engelleyen ambargo kaldılıyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ