Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Google 20 yaşında! Arama motoru olarak başlayan serüvende hayatlarımız nasıl değişti? - Teknoloji Haberleri
        2

        20 yıl önce Google.com ile bir arama motoru olarak serüvenine başlayan firma, bugün aralarında YouTube'dan Google Haritalar'a kadar pek çok popüler ürün sunuyor.

        3

        2015 yılında kurulan Alphabet isimli çatı şirket, Google'ın ürün ve hizmetlerini birbirlerinden ayrı şirketlere dönüştürmüştü.

        4

        Ufak bir garajda başlayan Google'ın aradan geçen uzun yıllarda dünyayı değiştirdiği bir gerçek. Fakat bu değişimlerin her birinin insanlığın faydasına olduğunu söylemek mümkün mü?

        5

        GOOGLE'LAMAYA ALIŞTIK

        Google'dan önce bir şeyi nasıl yapacağınızı unuttuğunuzda ya da bir şarkıyı hatırlayamadığınızda kendi başınızın çaresine bakmanız gerekiyordu.

        6

        Bugünlerdeyse aklınıza gelen tüm soruların yanıtını bulmak için Google'a birkaç kelime yazmak yeterli oluyor. En yakın çilingir veya tesisat ustasına ulaşmamızı sağlayan da yine Google.

        7

        ZEKAMIZI KÖRELTTİ

        Google sayesinde artık dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşen bir olayı anında öğrenebiliyoruz. Fakat karşı karşıya kaldığımız bu bilgi patlaması, hem dikkatimizin dağılmasına hem de internette gördüğümüz her şeye inanmamıza sebep oluyor.

        8

        Surrey Üniversitesi araştırmacıları, insanların arama sonuçlarında ilk görüntülenen sonuçlara güvendiğinin altını çizerken, bilgiye kolay erişimin hem hafızayı hem de uzun okuma kabiliyetini zayıflattığını belirtiyor.

        9

        BİZİ ÇOK İYİ TANIYOR

        Google, aramalarımız, sosyal medya aktivitelerimiz, YouTube izlemelerimiz ve konum bildirimlerimizle bizleri günbegün daha iyi tanıyor.

        10

        Arama motoru, yaptığımız tüm aramaları kaydediyor ve bunlardan izin verdiklerimizi reklamcılara satarak yıllık 80 milyar doların üzerinde gelir elde ediyor.

        11

        İYİLİKSEVER

        Google her yıl milyonlarca dolar ayırarak sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor. Bunlar arasında engelli okullarından fakir ülkelere yardıma kadar birçok farklı faaliyet sayılabilir. Öte yandan, Person Finder isimli uygulamasıyla, afet sonrasında insanların bulunmasına katkı sağlıyor.

        12

        Google'ın eleştirildiği başlıca noktaysa vergi konusu. Firma özellikle Avrupa'da çarptırıldığı vergi cezalarıyla konuşuluyor. Firma vergi mevzuatlarına uymadığı gerekçesiyle mayıs ayında Maliye Bakanlığı tarafından 300 milyon TL para cezasına çarptırılmıştı.

        13

        DÜNYAYI GÖRME ŞEKLİMİZİ YÖNETİYOR

        İnternet tüm dünyaya ulaşmamızı sağlıyor fakat dünyayı nasıl gördüğümüz Google gibi devlerin algoritmalarıyla şekilleniyor.

        14

        Surrey Üniversitesi profesörlerinden Alan Woodward, Google'ın arama sonuçlarını önceki arama alışkanlıklarımızı göz önünde bulundurarak oluşturduğuna dikkat çekiyor.

        15

        A NOKTASINDAN B NOKTASINA GÖTÜRÜYOR

        Eskiden bir yere gitmek istediğimizde, yanımızda daha önce oraya gitmiş birisinin olmasını isterdik. Google Haritalar ve türevleri sayesinde, artık istediğimiz her yere nasıl ulaşabileceğimizi biliyoruz.

        16

        Yol tarifi için yabancılara başvurma zorunluluğunu ortadan kaldıran Google Haritalar, dünyanın dört bir yanından 1 milyarı aşkın insan tarafından kullanılıyor.

        17

        ÜRÜN TANITIYOR

        Spor ayakkabılarınızı makinede yıkamanızın sakıncalı olup olmadığını Google'a sorarsanız, aynı gün içerisinde internette gezindiğiniz birçok yerde spor ayakkabı reklamları görmeye başlarsınız.

        18

        Google ürünlerle alakalı tüm aramaları kaydederek, ona reklam veren markaların en doğru kitleye ulaşmasını sağlar.

        19

        DÜNYAYI DAHA ULAŞILABİLİR KILDI

        Google, herhangi bir yerindeki olayların veya insanların saniyeler içerisinde tüm dünyaya ulaşmasını sağladı.