Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Milli meselelerde bütünleşerek hareket etmemiz zorunlu

        11. CumhurbaşkanıAbdullahGül, "Geçen 12 yıl içinde dünyadaki krizlere rağmen ortalama yüzde 5.5 büyüyebilen bir ülkeyiz. Şimdi önümüzdeki yüzde 3-4 seviyelerindeki bir büyümeyle Türkiye'nin hedeflerini yakalaması çok zor olacaktır. Onun için hepimizin çok daha dikkatli olması gerekmektedir" dedi.

        Gül,AbdullahGülÜniversitesi'nin (AGÜ) Sümer Yerleşkesi'ndeki 2014-2015 Akademik Yıl açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük meselesinin eğitim olduğunu belirtti.

        Görev süresi boyunca en çok konuştuğu, en çok ilgilendiği alanlardan birinin eğitim olduğunu vurgulayanGül, "Bu noktada üniversitelerimizi yakından takip ettim. Neredeyse bütün üniversitelerimizi ziyaret ettim. Çünkü, önümüze koyduğumuz hedefler, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümünde Türkiye'nin görmek istediğimiz noktaya gelebilmesinin en büyük motivasyonu, ona en büyük katkı verecek şey, eğitimden geçmektedir. Her seviyede eğitimden geçmektedir ama üniversitelerin buradaki yeri ayrıdır" diye konuştu.

        "DÜNYA NEREDEYSE YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNE GİRMİŞTİR"

        Gül, Türkiye'nin, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümündeki hedeflerine ulaşması için ekonomik büyümeye devam etmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

        "Geçen 12 yıl içinde dünyadaki krizlere rağmen ortalama yüzde 5,5 büyüyebilen bir ülkeyiz. Şimdi önümüzdeki yüzde 3-4 seviyelerindeki bir büyümeyle Türkiye'nin hedeflerini yakalaması çok zor olacaktır. Onun için hepimizin çok daha dikkatli olması gerekmektedir. Önümüzde, Türkiye'nin elinde olmayan sebeplerden dolayı birçok problemler ve riskler vardır. Kuzeyde Rusya ve Ukrayna meselesi çok ciddi bir sorundur. Dünya neredeyse yeni birsoğuksavaşdönemine girmiştir ve bunun yansımaları sadece güvenlik açısından değil, ekonomik olarak da ortaya çıkmaya başlamıştır. Güneyimizde ise çok daha büyük başka problemlerle karşı karşıyayız. Elimizde olmayan sebeplerden dolayı Irak ve Suriye meseleleri tabi ki bizi yakından etkilemektedir. Geçmişte Afganistan'daki gelişmelerin, istikrarsızlığın Pakistan'ı ne kadar etkilediğini düşünürsek, kaçınılmaz olarak bizim de çok dikkatli olmamız gerekmektedir."

        "MİLLİ MESELELERDE BÜTÜNLEŞEREK HAREKET ETMEMİZ ZORUNLU"

        Dünya ekonomisinin, Avrupa'nın durgunluk içerisine girmek üzere olduğunun işaretlerinin de ortaya çıkmaya başladığını dile getirenGül, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Dolayısıyla bütün bunların ortasında olan bir Türkiye olarak bizim çok daha dikkatli bir şekilde, dayanışma içerisinde, çekişmelerden uzak, milli meselelerde hep bütünleşerek hareket etmemizin çok zorunlu olduğuna inanıyorum. Onun için şüphesiz ki Türkiye'nin güçlü bir demokrasi, güçlü bir hukuk devleti ve dayanışması içerisinde, milli meseleler söz konusu olduğunda büyük bir dayanışmayı, iktidarı ve muhalefetiyle hep beraber gösterebilme becerisi, Türkiye'nin önündeki riskleri tabi ki minimize edecektir. Bu açıdan hep beraber, yetkililere, başta tabi ki Türkiye'nin yönetiminden sorumlu olan hükümetimiz olmak üzere, herkese destek ve el birliği içerisinde Türkiye'nin önüne koyduğu hedeflere ulaşmasını sağlamak da ayrı bir sorumluluktur."

        Gül, AGÜ'nün kuruluşuna destek olan herkese teşekkür ederek, "Bugün AGÜ'nün geldiği noktayı görmek bize heyecan veriyor. Çünkü üniversiteyi kurarken ortaya konan vizyonu gerçekleştiriyoruz" dedi.

        Öte yandan,AbdullahGül, AGÜ Rektörlük binasının açılışını yaptı, cumhurbaşkanlığı görevi süresince gerçekleştirdiği yurt içi ve yurt dışı temasları sırasında çekilen fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi, AGÜ Destekleme Vakfı Mütevelli Heyeti toplantısına katıldı ve hayırsever iş adamı İzzet Bayraktar tarafından Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi binasında yaptırılan tadilat sonrası düzenlenen açılış törenine katıldı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ